RIJEČANIN NAPISAO POTRESNI ROMAN: Kada za 19. rođendan umjesto dara dobijete rat…

Foto: Carmela Perica Žmirić

Zoran Žmirić dobro je poznato ime na riječkoj i hrvatskoj književnoj sceni. Autor je romana kao što su “Blockbuster”, Snoputnik” knjige poezije “Zapisano metkom” te neizostavnog riječkog rock vodiča “Riječke rock himne”

Pažnju javnosti u zadnje je vrijeme privukao sadržajem svojeg novog romana u kojem se vraća poznatoj estetici i motivima, kao što su rat te sve nuspojave koje uz njega idu, a utječu na pojedinca.

Žmirićev roman “Pacijent iz sobe 19” priča je o čovjeku koji je na svoj devetnaesti rođendan umjesto ploče grupe Sisters of Mercy na dar dobio pušku i prvu crtu bojišnice. S autorom će razgovarati književnik Enver Krivac.

 

Ovom prilikom prenosimo i kratki sadržaj romana:

Gradski dečko koji je dan ranije u riječkom klubu Palach ispijao pivo i mahao DJ-u da pusti Sisters of Mercy, na svoj devetnaesti rođendan poslan je u rat. Dvadeset pet godina kasnije doveli su ga pred psihijatra kojemu će objasniti zašto je sebi učinio nešto nezamislivo.

Vanja Kovačević, pacijent iz sobe 19, monolog pred psihijatrom započinje svojim devetnaestim rođendanom, danom kad je na dar dobio pušku u ruke, a onda progovara o mnogim ključnim točkama svog djetinjstva, odrastanja, ratovanja, očinstva, preživljavanja i ubijanja. U kontrastu između zastrašujućih ispovijedi Vanje vojnika i nježnih sjećanja Vanje iz vremena prije rata cijeli je svemir oduzetih mogućnosti, cijeli vremeplov potencijalnog života koji se više nikad ne može dogoditi. Ta fantomska bol oduzete mladosti u literarnoj interpretaciji Zorana Žmirića mogla bi se upisati među najpotresnije stranice suvremene hrvatske književnosti.

Tribina će se održati u srijedu, 24. listopada 2018. u Antikvarijatu Ex libris, Riva Boduli bb, s početkom u 19 sati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari