DANI DRENOVE 2017.: Drenovsko ljetno kino zablistalo punim sjajem povijesnom prvom kino-predstavom na Drenovi

U prekrasnom ambijentu preuređenog dvorišta Zavičajnog muzeja okupio se velik broj znatiželjnika koji su s odličnim ocijenili inicijativu udruge Bez granica i Filmaktiva

U sklopu Dana Drenove (OVDJE) kojima se tradicionalno u mjesecu srpnju obilježava blagdan BDM Karmelske što prerasta u tjedan pun manifestacija u organizaciji Vijeća mjesnog odbora Drenove i lokalnih udruga, u preuređenom (volonterskim radom!) dvorištu Zavičajnog muzeja na Drenovi u srijedu navečer održan je zanimljiv diptih programa.

Riječ je o prvoj, povijesnoj kino-predstavi na Drenovi u organizaciji drenovskog Društva štovatelja baštine Bez granica i riječke udruge Filmaktiv te izložbi 60-tak odabranih fotografija iz fundusa Muzeja grada Rijeke koju je postavila Sabrina Žigo, viši kustos i voditeljica Zbirke fotografija i fotografske opreme Muzeja grada Rijeke.

U dvorištu Zavičajnog muzeja koje se pokazalo idealnim prizorištem ovakvih i sličnih programa okupio se lijepi broj znatiželjnika, a cijelom događaju prisustvovali su i Valerij Jurešić, županijski pročelnik za kulturu, sport i tehničku kulturu uz partnere programa, višu kustosicu Muzeja grada Rijeke Sabrinu Žigo te predstavnike programskog pravca „27 susjedstava“ projekta Rijeka EPK 2020 kojeg je Drenova sastavni dio kao jedan od tek nekoliko riječkih kvartova uključenih u rečeni programski pravac.

Valerij Jurešić i Damir Medved

Nakon razgledavanja vrlo zanimljive izložbe fotografija odnosno kratkih pozdravnih riječi Damira Medveda, predsjednika Društva Bez granica i domaćina programa, Vesne Lukanović, potpredsjednice udruge Bez granica i moderatorice događanja, Sabrine Žigo, kustosice Muzeja grada Rijeke i Valerija Jurešića, županijskog pročelnika, počela je projekcija dokumentarnog filma “Naseljenici – naši novi susjedi s puškama” (2013) redateljice Barbare Babačić iz produkcije Filmaktiva (producent Marin Lukanović).

Film s lica mjesta progovara o turbulentnom suživotu na vibrantnoj granici između „dva svijeta“, Palestinaca i Izraelaca, odnosno –kako programska knjižica kaže – „..film nastoji dekonstruirati stereotipe i predrasude o arapskom svijetu, ali i prikazati suptilno etničko čišćenje koje se odvija pred očima svijeta.“.

Bila je to, koliko nam je poznato, prva kino-predstava na Drenovi u povijesti, a do nje je došlo prije svega na inicijativu drenovskog Društva štovatelja baštine Bez granica koje je u rekativno kratkom vremenu postojanja (nekih 5-6 godina) na Drenovi pokrenulo niz itekako vrijednih i zapaženih inicijativa: od osnivanja Zavičajnog muzeja preko sudjelovanja na međunarodnim projektima (poput „Antologije krijumčarenja“ u suradnji s riječkim Muzejem moderne i suvremene umjetnosti) do iniciranja sudjelovanja i uvrštenja Drenove u programski pravac „27 susjedstava“ u okviru projekta Rijeka EPK 2020.

Inače, centralna proslava Dana Drenove održat će se u subotu 15. srpnja s početkom u 20 sati nastupom Prvih riječkih mažoretkinja te zabavom uz muzički sastav “Mali s Velikim band” a ovogodišnji program proslave (OVDJE) potrajat će sve do 24. srpnja 2017. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari