Dvjestotinjak Riječana svih generacija uživalo u prirodi na Orehovici  na Svjetski dan zaštite okoliša

U povodu obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša na prostoru terapijsko-rekreacijskog centra Udruge Pegaz održan je „Zeleni dan“

Dvjestotinjak Riječana svih generacija imalo je priliku uživati besplatnim radionicama vezanim uz ekologiju i zaštitu okoliša, brigu o konjima i domaćim životinjama, a bile su upriličene i mnoge zabave i sportske igre na otvorenom.

Na „Zeleni dan“ pozvane su organizirane grupe vrtićke i školske djece, ali su se odazvale i obitelji s malom djecom, osobe s invaliditetom, osobe s poteškoćama mentalnog zdravlja te naši stariji sugrađani.

U aktivnostima su sudjelovali učenici osnovnih škola Gornja Vežica, Vežica, Centar te Centra za odgoj i obrazovanje, potom predškolci iz Dječjeg vrtića Maestral, korisnici Doma za odrasle Turnić i članovi Matice umirovljenika grada Rijeke.

Program je uključivao zajedničko vježbanje, igre na otvorenom (badminton, igre s loptom, vijača, lastik itd.), radionice za djecu „Veseli svijet konja“ i „Domaće životinje i čemu nam služe“, radionice odvajanja otpada, radionice izrade samozalijevajuće posude za biljke, radionice „Finger trap za djecu“ i radionice disanja i opuštanja „Priroda svjesnosti“.

Organizacijom Zelenog danom željelo se ukazati javnosti ne samo na važnost zaštite okoliša, već ih potaknuti i na boravak u prirodi, budući da je dokazano kako boravak među zelenilom, pa makar samo gledanje u drveće kroz prozor, povećava koncentraciju, smanjuje stres i krvni tlak te poboljšava mentalne sposobnosti, što sve utječe i na dugovječnost.

Događaj je organiziran u sklopu projekta „Rijeka – Zdravi grad“ i Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“, a organizirali su ga Grad Rijeka, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Udruga Pegaz Rijeka, KD Čistoća, Medicinski fakultet u Rijeci i Matica umirovljenika grada Rijeke.

U organizaciji događaja sudjelovali su sve tematske grupe projekta „Rijeka – Zdravi grad“, odnosno grupa za unapređenje kulture življenja, čuvanje javnog prostora te zaštita okoliša; za zdravo starenje; za potporu obitelji i mladima; za otvorenost prema potrebama osoba s invaliditetom te za cjelovitu skrb o duševnom zdravlju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari