Kinezi stigli u 3. maj, novih 200 otkaza u Uljaniku: ‘Radnici tek sad shvaćaju da je ovo kraj’

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Cijela procedura uručenja otkaza ugovora koja je započela u ponedjeljak odvijat će se i u narednim danima

Nakon što je u ponedjeljak 174 radnika Uljanik Brodogradilišta dobilo odluku o otkazu ugovora o radu ta procedura, za koju se znalo da neizbježno slijedi nakon otvaranja stečaja, odvijala se i u utorak kada je još dvjestotinjak radnika dobilo otkaz ugovora među kojima i predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac.

“Nakon 32 godine provedenih u pulskom Uljaniku, danas sam dobio otkaz ugovora o radu i slobodan sam čovjek. Radni su raspodijeljeni u manje grupe kako bi im timovi Zavoda za zapošljavanje operativnije prenijeli informaciju o tome što ih očekuje unutar otkaznog roka i pravima koje imaju u stečaju. Međutim, unatoč tomu, dio radnika ne zna što im je sada činiti i upravo iz tog razloga žao mi je što jučer nismo organizirali veliki radnički skup kako bi radnici dobili upute kako dalje”, kazao je za Hinu Cerovac dodavši kako će do kraja tjedna gotovo svih 1118 radnika Uljanik Brodogradilišta dobiti otkaz ugovora o radu.

Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

“Sve je to tužno, no bili smo svjesni kako cijela ova priča oko Uljanika ne može nikako završiti dobro. No, mislim da su radnici tek jučer i danas shvatili da stvarno nema dalje i da je ovo definitivni kraj”, poručio je Cerovac.

Cijela procedura uručenja otkaza ugovora koja je započela u ponedjeljak odvijat će se i u narednim danima kada će otkazi biti uručeni svim radnicima. Samo u Uljanik Brodogradilištu, najvećoj tvrtki u sklopu Uljanik Grupe, to je 1.118 radnika, od kojih na Pulu otpada 1.058, a na Rijeku 60 otkaza.

Kinezi stigli u 3. MAJ

Izaslanstvo kineskog China Shipbuilding Industry Corporationa (CSIC), nakon što je jučer posjetilo Brodarski institut, stiglo je u drugi posjet riječkom brodogradilištu 3. maju, a po informacijama iz Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja, najviše ih zanimaju tehničke mogućnosti i projekti 3. maja iz zadnjih deset godina.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Kako je u ponedjeljak najavio ministar gospodarstva Darko Horvat, nakon što kinesko izaslanstvo posjeti 3. maj, u utorak predvečer s članovima izaslanstva održat će koordinacijski sastanak.

Zanimaju ih projekti koje je 3. maj radio

Izaslanstvo kompanije China Shipbuilding Industry Corporation, predvođeno predsjednikom uprave Huom Wenmingom, potkraj travnja već je posjetilo Uljanik, a potom i riječki 3. maj.

U izaslanstvu je bio top menadžment najvećeg kineskog brodogradilišta, eksperti, odvjetnici i bankari. Prije posjeta brodogradilištima kinesko izaslanstvo primio je premijer Andrej Plenković, javljila je Hina.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić izjavio je danas novinarima da nije pozvan na razgovore s kineskim izaslanstvom te da ne vidi ni potrebu za tim jer su danas na razgovore došli uglavnom projektanti.

“Kinesku delegaciju zanimaju tehničke mogućnosti i projekti koje je 3. maj radio u zadnjih deset godina”, kazao je dodavši da je 3. maj dobio nagrade za 27 brodova, za njihova idejna ili tehnička rješenja.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Šoljić je naglasio da još jednom želi apelirati na vladu da donese odluku o međufinanciranju 3. maja.

Šoljić: “Vlada mora reagirati”

“Vlada mora promptno reagirati, iskazati svoj interes, donijeti odluku i dogovoriti se s vlasnikom nezavršenog broda za prijevoz rasutih tereta (novogradnja 733), iz kanadske tvrtke Algoma, jer postoji mogućnost da se više od 20 milijuna dolara vrati državi, a sam brodovlasnik iskazuje interes da se njegovi brodovi završe u 3. maju”, rekao je a prenosi Hina.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

“Ako se stvore svi preduvjeti, odnosno ako postoji suglasje svih vjerovnika i države da se nastavi djelatnost u 3. maju te ako se imenuje privremeno vjerovničko vijeće, kako ne bismo čekali nekoliko mjeseci do prvog ročišta – imamo šanse”, kazao je Šoljić dodavši da je u tom slučaju potrebno da vlada sudjeluje i vlasniku da određena jamstva da će se novogradnja 733 završiti. Time se, smatra, otvaraju mogućnosti da se završe još dva broda – jedan koji je na navozu i drugi koji je još u radionici.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

“Trećemajci bi voljeli da Vlada konačno donese odluku o međufinanciranju, a teško je očekivati da će radnici, ako se dogodi najcrnji scenarij, čekati četiri mjeseca, do listopada na Zavodu za zapošljavanje s obzirom na to da se prva ispitna ročišta na sudovima dogovaraju tek za rujan”, rekao je .

Očekuje se imenovanje još jednog člana Nadzornog odbora

Šoljić je još naveo da se na Trgovačkom sudu u Rijeci očekuje imenovanje još jednog člana Nadzornog odbora jer su nakon ostavki u Nadzornom odboru 3. maja ostala samo dva člana, a Nadzorni odbor mora imati najmanje tri člana.

U tijeku su i konzultacije o imenovanju predsjednika i zamjenika Nadzornog odbora 3. maja. “Ako bi došlo do nastavka izgradnje broda za Algomu (733) ili bilo kakvog drugog posla, 3. maj mora imati funkcionirajući Nadzorni odbor”, kazao je Šoljić a prenosi Hina.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Prema njegovim riječima, otkaze je do sada, nakon otvaranja stečaja u nekoliko Uljanikovih tvrtki, dobilo oko 200 bivših trećemajaca, koji su, nakon što su bili raspoređeni u te tvrtke, i dalje radili na riječkom lokalitetu u službama nabave, prodaje i tehničkom uredu.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari