Krčke općine pomažu obnovu riječkih bolničkih odjela s milijun kuna!

U tijeku su radovi na zavodima Klinike za internu medicinu KBC-a Rijeka. Ukupno ulaganje iznosi 6,2 milijuna kuna, a općine Krka doniraju 1 milijun kuna

U Kliničkom bolničkom centru Rijeka u tijeku je uređenje Zavoda za hematologiju i Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Klinike za internu medicinu, uz pomoć općina otoka Krka i Grada Krka koji su velikodušno pokazali interes za suradnjom i financijskom podrškom.

Ukupno ulaganje iznosi više od 6,2 milijuna kuna, a uz vlastita novčana sredstva, bolnica radove financira i iz donacije od milijun kuna koju su općine otoka Krka i Grad Krk namijenili za dobrobit pacijenata riječke bolnice. Odjele na kojima je u tijeku građevinska adaptacija danas su obišli Darijo Vasilić (Grad Krk), Toni Juranić (Baška), Neven Komadina (Dobrinj), Robert Anton Kraljić (Malinska – Dubašnica), Marinko Žic (Punat) i Dragan Zahija (Vrbnik).

Projekt uređenja dvaju zavoda podrazumijeva mjere za poboljšanje standarda boravka bolesnika na više od tisuću kvadratnih metara. Građevinski radovi obuhvaćaju izmjenu vanjske i unutarnje stolarije, uređenje zidova i stropova te izmjenu vodovodnih instalacija, a strojarski radovi podrazumijevaju zamjenu postojećih radijatora te izradu ventilacijskog i klimatizacijskog sustava u izolacijskim sobama, kao i razvod medicinskih plinova po sobama.

Na Zavodu za hematologiju provode se najsuvremeniji oblici otkrivanja i liječenja hematoloških dobroćudnih i zloćudnih bolesti primjenom klasične kemoterapije, imunoterapije i ostalih modernih oblika liječenja – ciljane terapije. Godišnje se stacionarno liječi između 700 i 800 bolesnika, a popunjenost iznosi 95 %. U dnevnoj bolnici obavi se preko 10 tisuća posjeta, što obuhvaća liječenje i praćenje bolesnika, primjenu transfuzija krvi i krvnih pripravaka te dijagnostičke postupke. U ambulanti se godišnje pregleda preko 8 tisuća bolesnika.

Dosadašnji prostori za bolesnike, kao i sanitarni čvorovi, bili su trošni i neadekvatni za smještaj i  liječenje hematoloških bolesnika. Ova temeljita rekonstrukcija i uređenje Zavoda obuhvaća preuređenje „obrnutih izolacija” sa širenjem dijela Zavoda i uređenje još dvaju „obrnutih izolacija” (ukupno šest umjesto sadašnje četiri) te preuređenje i povećanje broja bolesničkih soba sa sadašnjih tri na pet, čime bi se broj kreveta u sobama smanjio na četiri, umjesto sadašnjih šest. Također, preuredit će se odjelna ambulanta, liječničke sobe i sanitarni čvorovi.

Na Zavodu za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma godišnje se pregleda oko 13 tisuća bolesnika, a kapacitet iznosi 12 kreveta i 12 fotelja u dnevnoj bolnici. Godišnje Zavod za endokrinologiju ima oko 800 hospitalizacija, a pacijenti nakon otpusta budu praćeni kroz sustav dnevne bolnice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari