POVRATAK ZVIJEZDE

Galerija | FOTO Na Riječki neboder postavljen Spomenik crvenoj Rijeci

20.09.2020., Rijeka - Rijecki umjetnik Nemanja Cvijanovic postavio je umjetnicku instalaciju "Spomenik crvenoj Rijeci - samoobrambeni spomenik", zvijezdu petokraku, na Rijecki neboder u sklopu programa Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture. . Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

U Rijeci je u nedjelju 20. rujna, u sklopu programa Europske prijestolnice kulture, postavljena umjetnička instalacija Nemanje Cvijanovića „Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik“.

Riječ je o skulpturi u obliku velike odbačene i zaboravljene partizanske zvijezde petokrake u koju je uronjeno 2800 krhotina stakla koje podsjećaju na 2800 poginulih boraca u bitki za Rijeku.

Realizira se umjetnička intervencija u javnom prostoru o kojoj se mnogo pisalo i pričalo, a koju je u svibnju 2020. zaustavio COVID-19

Instalacija je sastavni dio programa Izvrnuti džep – umjetničke intervencije u javnom prostoru u organizaciji Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, u sklopu programskog pravca Doba moći. Doba moći programski je pravac Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture koji tematizira i istražuje povijesne mijene i aktualne manifestacije moći.

NA DAN ODLUKE ZAVNOH-A O PRIKLJUČENJU RIJEKE HRVATSKOJ, NA RIJEČKI NEBODER POSTAVLJEN SPOMENIK CRVENOJ RIJECI

“Ova nakrivljena i okrnjena zvijezda u svojoj primarnoj simbolici komunicira paradoks odbačenog, ali još uvijek „opasnog“ antifašističkog, ali i revolucionarnog nasljeđa, kao simbol međunarodnog radničkog pokreta i borbe za pravednije društvo”.  N.C.

Povezani VIDEO: