OBNOVLJENA PB LOPAČA Obersnelova “packa: Grad Rijeka “iskeširao” osam puta više od Ministarstva zdravstva

Psihijatrijska bolnica Lopača pretrpjela je znatnu materijalnu štetu nastalu u požaru 17.kolovoza 2018. godine

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel sa zamjenicima Nikolom Ivanišem i Markom Filipovićem te predsjednikom Gradskog vijeća Rijeke Andrejem Poropatom obišao je Psihijatrijsku bolnicu Lopača, u kojoj su nedavno završeni radovi na sanaciji i preuređenju prostorija uništenih u požaru 17. kolovoza 2018. godine.

U pratnji gradonačelnika bili su i pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković, ravnatelj Psihijatrijske bolnice Lopača Neven Ivanović, pomoćnik ravnatelja za sestrinstvo Marinko Cvitkušić te pomoćnica ravnatelja za kvalitetu Vesna Pasković.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Psihijatrijska bolnica Lopača pretrpjela znatnu materijalnu štetu nastalu u požaru 17.kolovoza 2018. godine, koji je zahvatio dio glave zgrade bolnice, odnosno dva odjela, od kojih je jedan bio devastiran u potpunosti. Radovi na obnovi započeli su u svibnju 2019. godine i završeni su u prosincu 2019. godine.

Psihijatrijska bolnica Lopača je javna zdravstvena ustanova – specijalna bolnica, kojoj je osnivač Grad Rijeka.

U sklopu radova, nakon raščišćavanja zgarišta, opožareni su dijelovi bili privremeno zatvoreni kako bi se spriječila daljnja devastacija, a u međuvremenu je izrađen elaborat statike zgrade te izrađen troškovnik obnove.

Tijekom sanacije u potpunosti su sanirani zidovi, postavljene nove podne obloge, obnovljen dio fasade. Zamijenjene su instalacije grijanja, vodovodne i elektroinstalacije te postavljen novi sustav vatrodojave.

Obnovljene su i opremljene kupaonica i sanitarni čvorovi, blagovaona, ambulanta i soba liječnika. Nabavljena su 22 nova kreveta, noćni ormarići te pripadajući namještaj, a novouređene prostorije organizirane su na način da ponude veću kvalitetu i komfor pacijentima ustanove.

Ukupna vrijednost sanacije iznosi 4.237.089,03 kn. Od toga je policom osiguranja kod Croatia osiguranja pokriveno oko 60% ukupne investicije točnije 2.214.000,00 kn dok su ostatak osigurali Primorsko goranska županija: 500.000,00 kn, Ministarstvo zdravstva: 150.000,00 kn, Psihijatrijska bolnica Lopača iz vlastitih sredstava: 173.089,03 kn te na koncu Grad Rijeka: 1.200.000,00 kn.

Nakon obilaska obnovljenog dijela bolnice, gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo obnovom. Na žalost, prilikom požara je jedna osoba stradala, ali su zahvaljujući požrtvovanoj i pravovremenoj intervenciji djelatnika bolnice ostali pacijenti uspješno evakuirani.

Zgrada je bila osigurana i osiguranje je pokrilo oko 50% troškova obnove. Ministarstvo zdravstva unatoč velikim obećanjima koja su dana na licu mjesta kada su bolnicu neposredno nakon požara posjetili premijer Plenković i ministar Kujundžić se “proslavilo” s 150.000,00 kn.

Gradonačelnik je pojasnio današnji status bolnice, koja je 90-tih godina trebala biti zatvorena, ali je brigu o njoj preuzeo Grad Rijeka i time spasio rad bolnice na dobrobit pacijenata kao i radna mjesta djelatnika.

Godine 2001. Grad je konačno dobio status osnivača, a kasnije je izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti određeno da i jedinice lokalne i regionalne samouprave mogu biti osnivači specijalnih bolnica.

“Iako je zakonom određeno da se iz poreznih prihoda, koje izdvajaju svi porezni obveznici, dio novaca vraća prema zdravstvenim ustanovama, Županija koja ta sredstva dobiva smatra da se to odnosi samo na županijske ustanove. Ministarstvo smatra da ne treba donositi posebnu odluku kojom bi ta sredstva dobivao i Grad Rijeka pa je ova bolnica jedina specijalna bolnica u vlasništvu jedinice lokalne samouprave koja ne dobiva decentralizirana sredstva. To je velika nepravda koju smo kroz brojne razgovore pokušali riješiti, ali jedni prebacuju odgovor na druge, pa ćemo na žalost vjerojatno pokrenuti zaštitu naših prava putem suda jer Lopača ima pravo na ta sredstva. To nije pitanje principa, to je pitanje standarda bolnice, standarda pacijenata i djelatnika. Grad Rijeka za rad ustanove i za pokriće dijela troškova smještaja pacijenata koja ta prava ostvaruju temeljem odluke o socijalnoj skrbi godišnje izdvaja između 6 i 7 milijuna kuna.”, istakao je gradonačelnik Obersnel.

Zamjenik Nikola Ivaniš je nadodao kako Ministarstvo nije imalo i nema volju da se ova ustanova uključi u decentralizirana sredstva, zato je jedini pravorijek pitanje prava i u tom ćemo pravcu morati nešto učinit

Ravnatelj Psihijatrijske bolnice Lopača Neven Ivanović zahvalio je svima koji su financijski pomogli obnovu i sanaciju bolnice kao i projektantima te izvođaču Barić gradnji.

Prije obnove na tom je odjelu bilo 33 kreveta, a sada je broj kreveta smanjen čime je povećan standard i kvaliteta usluge, prvenstveno za pacijente, ali i liječnike. Obnovljen je drugi i dijelom treći kat, koji je već useljen, a dijelom su sanirane i prostorije prvog kata i prizemlja koje su također stradale prilikom gašenja.

Program obuhvaća stacionarno (165 kreveta), ambulantno liječenje i rehabilitaciju osoba oboljelih od raznih duševnih bolesti, u prvom redu iz Primorsko-goranske županije, ali i iz drugih dijelova Hrvatske.

Bolnica ima u okviru kapaciteta ugovoreno 50 kreveta sa HZZO-om za liječenje kroničnih bolesti od čega 10 kreveta za adolescente.

Psihijatrijska bolnica Lopača, je javna zdravstvena ustanova – specijalna bolnica, kojoj je osnivač Grad Rijeka. Sredstva za rad Bolnice osiguravaju se najvećim dijelom iz proračuna Grada Rijeke, zatim Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, državnog proračuna te slobodnim ugovaranjem sa fizičkim i pravnim osobama.

Bolnica je registrirana za obavljanje bolničkog liječenja iz djelatnosti psihijatrije, stacionarnu palijativnu skrb, specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu,
dijagnostiku i medicinsku rehabilitaciju iz djelatnosti psihijatrije, nastavnu djelatnost koja obuhvaća izvođenje nastave za potrebe nastavnih ustanova, dnevno bolničku opskrbu u okviru ambulantnog liječenja iz djelatnosti psihijatrije, sudsko-medicinska vještačenja iz psihijatrijske struke te socijalnu uslugu smještaja psihički bolesnih odraslih osoba.

Bolnica pruža i uslugu smještaja za 20 osoba s intelektualnim i mentalnim oštećenjem.
Grad Rijeka je u 2019. za Psihijatrijsku bolnicu Lopača izdvojio 8.276.016,79 kn.

Od toga Grad Rijeka je u 2019. godini financirao dio materijalnih troškova Psihijatrijske bolnice Lopača (sufinanciranje plaća zaposlenih, dijela tekućih troškova, troškova hrane, lijekova, energije itd.) s iznosom 5.164.200,00 kn.

Uz to, putem svog Socijalnog programa, Grad Rijeka sufinancira troškove smještaja i liječenja za 40-tak korisnika za što je u 2019. godini izdvojeno 1.911.816,79 kn.
Također, iznosom od 1.200.000,00 kn financirao je troškove sanacije objekta nakon požara u kolovozu 2018. godine.

U proteklih 5 godina Grad Rijeka je za Psihijatrijsku bolnicu Lopača izdvojio preko 35.700.000,00 kn.

Osim od Grada Rijeke, Bolnica ostvaruje prihode od HZZO-a, Ministarstva zdravstva, te od pruženih usluga korisnicima.

Foto: Grad Rijeka

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari