„TRADICIJSKE BARKE“ Predstavljen kalendar Primorsko-goranske županije za 2017. godinu

U kalendaru su predstavljeni svi tipovi tradicijskih barki – pasara, guc, batana i gajeta – koje su zahvaljujući vlasnicima, entuzijastima i zaljubljenicima u more i brodove još uvijek prisutne na Kvarneru

U atriju Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka održana je promocija kalendara Primorsko-goranske županije za 2017. godinu “Tradicijske barke”, ove godine posvećenog pomorskoj baštini Kvarnera. Time se nastavlja tradicija tematskih i edukativnih sadržaja na kalendarima, kao doprinos promociji kulturne i prirodne baštine “zeleno-plave” županije, prenose mrežne sranice PGŽ.

U kalendaru su predstavljeni svi tipovi tradicijskih barki – pasara, guc, batana i gajeta – koje su zahvaljujući vlasnicima, entuzijastima i zaljubljenicima u more i brodove još uvijek prisutne na Kvarneru. Osim morskih, u kalendar je uvrštena i jedna goranska barka, čun sa Kupe, kojih je tek nekolicina očuvana u Gorskom kotaru uz kupsku obalu.

kalendar2

Na promociji kalendara župan Zlatko Komadina istaknuo je da je jedan od leitmotiva Primorsko-goranske županije “tradicijom prema budućnosti”.

“Mi smo našu baštinu, u ovom slučaju tradicijske barke, proveli kroz europski projekt ‘Mala barka’ gdje smo je zaštitili, očuvali, izložili, stvorili muzejsku zbirku u suradnji s raznim muzejima na Kvarneru. Barke će se moći vidjeti uživo, ali moći će se i čuti priču o ribarstvu, brodograđevnoj tradiciji i o tome kako se nekad plovilo na ovim prostorima”, rekao je župan.

kalendar3

Turistička valorizacija pomorske, ribarske i brodograditeljske baštine sjevernog Jadrana kroz stvaranje novih turističkih proizvoda”, akronima ‘Mala Barka’, europski je projekt sufinanciran iz Operativnog programa IPA Slovenija-Hrvatska 2007.-2013. u kojemu je vodeći partner bila Primorsko-goranska županija, dok su ostali partneri bili Turistička zajednica Kvarnera, Općina Izola i Turistička zajednica Izola.

U izradi kalendara, snimanju i odabiru fotografija te tekstovima pomogli su prof.dr.sc. Robert Mohović, Pomorski i povijesni muzej i sami vlasnici plovila.

“Očuvanje i revitalizaciju barki intenzivirali smo 2009. godine jer se otvorila mogućnost da ih spasimo kroz održivost, a za to je najbolji turizam. Htjeli bismo da u budućnosti ispred svakog od naših mjesta vozi nekoliko barki za turiste, škole jedrenja i škole veslanja. To je vrlo atraktivno i ono što smo napravili kroz naše projekte je da građani i posjetitelji cijene autohtonost. Jedna od vizija bila je poboljšati vidljivost i senzibilizirati javnost. Županija je to dobro prepoznala i prate nas u svim projektima jer entuzijazam je dobra stvar, ali samo on nije dovoljan”, istaknuo je Mohović.

Promociji kalendara prisustvovali su vlasnici tradicijski barkih koji su izrazili zadovoljstvo načinom prezentacije barki, kao i osvještavanjem važnosti očuvanja tradicionalnog moreplovstva.

kalendar4

Autor svih fotografija Petar Fabijan. Kalendar je tiskan u nakladi od 2500 primjeraka i 1700 rokovnika. Ovaj atraktivan projekt u sklopu Ureda Županije vodi Kabinet Župana – Služba za odnose s javnošću i protokol.

Foto: PGŽ

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari