TRADICIONALNI PREDBLAGDANSKI PRIJEM PGŽ Komadina: „Ova županija u proračun uplaćuje gotovo milijardu kuna više nego što nam se vrati“

“Ne tražimo ništa drugo nego pravedniju preraspodjelu i da se konačno, 25 godina od konstituiranja županija, pokrene proces decentralizacije bilo u ovakvom ili drugačijem regionalnom preustroju“, dodao je župan Zlatko Komadina

Na tradicionalnom božićno-novogodišnjem prijemu Primorsko-goranske županije u HKD na Sušaku okupio se velik broj uzvanika iz društvenog, političkog, gospodarskog života Rijeke i PGŽ-a, koje je prigodnim govorom pozdravio župan Zlatko Komadina.

Kako je uvodno naglasio na isteku je godina u kojoj smo kao regionalna samouprava uspješno zaključili jedno mandatno razdoblje i zakoračili u novo.

“Čekaju nas novi izazovi na koje ćemo, vjerujem, jednako kao i do sada, svi zajedno znati odgovoriti te zadržati pozitivne trendove rasta i očuvati svoju poziciju među tri najrazvijenije hrvatske županije. Nije to došlo, niti će doći s kišom. Rezultat je to odgovornosti regionalnih i lokalnih vlasti, sposobnosti naših gospodarstvenika i poduzetnika, inovativnosti i kvaliteti sveučilišne, ali i cijele obrazovne zajednice, stoga i ovom prigodom želim izraziti zahvalnost svima vama koji ste dali doprinos tim razvojnim iskoracima”. naglasio je župan.

Uvjeren je da uz jače ovlasti lokalne i regionalne samouprave ovaj kraj može postati prostorom prosperiteta i kvalitetnog života te se približiti razvijenim europskim regijama.

“Kao što sam nedavno rekao premijeru i ministrima, županije koje prednjače i vuku razvoj Hrvatske, poput Primorsko-goranske i Istarske županije trebaju imati realan rast i razvoj. Stoga i tražimo novu indeksaciju kao i izmjene Zakona o regionalnom razvoju i Zakona o otocima i Zakona o financiranju lokalne i regionalne samouprave”, rekao je te dodao kako solidarnost s drugim dijelovima Hrvatske nikada nije bila upitna no traži da se valorizira činjenica što ova Županija zadnjih godina u proračun uplaćuje gotovo milijardu kuna više nego što nam se vrati.

“Ne tražimo ništa drugo nego pravedniju preraspodjelu i da se konačno, 25 godina od konstituiranja županija pokrene proces decentralizacije bilo u ovakvom ili drugačijem regionalnom preustroju, ukoliko se po pitanju reformskih zahvata postigne općenacionalni konsenzus. Umjesto iscrpljivanja na ideološkim temama, stranačkim svađama i podjelama krajnje je vrijeme da tu energiju usmjerimo životno važnim pitanjima, ekonomskom i gospodarskom rastu, jačanju pravne države i demografskoj obnovi”, poručio je župan.

Izrazio je i zadovoljstvo uspješno realiziranim projektima i programima Županije u 2017. godini te najavio daljnja kapitalna ulaganja u školstvo, zdravstvo, ustanove socijalne skrbi te lučku infrastrukturu.

Župan se zahvalio članovima Skupštine na podršci u daljnjem razvoju projekta Platak i izrazio zadovoljstvo odličnim rezultatima ovogodišnje turističke sezone.

“Naše atrakcije, projekti i programi zdravstvenog turizma, biciklističkog ili outdoor turizma, Kvarner Food i Family inicijativa daju rezultate i produžuju sezonu i dolazimo do brojeva koje prije nismo mogli ni sanjati. Uz pozitivno geostrateško okruženje i dobru klimu, rezultati su tu zahvaljujući velikom radu i trudu turističkih djelatnika”, istaknuo je župan.

Podsjetio je također i da Županija slijedeće godine obilježava 25-obljetnicu postojanja, a kroz to razdoblje, ocijenio je, dokazali smo sposobnost i spremnos preuzeti i veće odgovornosti, te naglasio nužnost decentralizacije.

Uz dobre želje u nadolazećoj godini, župan je na kraju poručio kako vjeruje da će Županija u svojim projektima i dalje imati podršku svih, jer smo dokazali da su nam interesi ovog kraja, od Gorskog kotara, preko Primorja do naših otoka, iznad svih drugih interesa.

U glazbenom programu nastupila je sjajna mlada pjevačica Antonela Doko, umjetnici na heligonki iz osnovne škole Brešca, talentirani gimnastičari Gimnastičarskog kluba Rijeka, polaznice škole klasičnog baleta i suvremenog plesa pri Osnovnoj školi Vežica a uzvanici su imali priliku vidjeti i novi promotivni film Primorsko-goranske županije.

Foto: PGŽ

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari