TURISTIČKA PATROLA Jadranovo: Uspavanoj ljepotici ne bi naškodilo nešto više sadržaja za goste!

Foto: Mateo Levak/Riportal

Što (ne) možemo očekivati prilikom posjeta popularnom Jadranovu, ribarskom mjestašcu označenom na zemljopisnoj karti još davne 1426. godine?

Jadranovo je turističko mjesto udaljeno devet kilometara od grada Crikvenice, kojemu uz Dramalj i Selce administrativno pripada. Smješteno na sjevernom dijelu Jadranskoga mora, svega 8 km od središta Crikvenice i 26 km od Rijeke, pripada drugoj vodećoj turističkoj regiji Hrvatske (nakon Istre), Kvarneru, koja bilježi stoljetnu turističku tradiciju.

Smješteno na sunčanoj sjevernojadranskoj obali, Jadranovo je prepoznatljivo po svojim brojnim plažama, uvalama te čistom moru, a svojevrsni prirodni fenomen je i ljekovito blato u uvali Lokvišće.

 

Dan mjesta slavi se 25. srpnja na blagdan svog nebeskog zaštitnika, svetog Jakova apostola, a upravo na taj dan nakratko smo posjetili Jadranovo, najprije s mišlju – ocijeniti njegovu kupališnu ponudu i popratne sadržaje.

Mjesto ostavlja dojam smirenosti,, uređenosti i nudi ugođaj idealan za ljude željne odmora i bijeg od gradske vreve. S druge strane, neće se to dopasti onima koji su navikli na svakome koraku dobiti odnosno kupiti potprepštine bez kojih ne mogu biti na plaži.

Prije nego stignete do mora, potraga za parkirnim mjestom pokazala se kao jedan od većih izazova, što ne vrijedi za vozača vozila sa slovenskim tablicama koji se uredno parkirao zauzevši dva parkirna mjesta.

Na mnogim plažama Jadranova nedostaje hladovine pa se do mora morate progurati i između šatora koji zauzimaju ne samo znatan dio plaže nego i – cijeloga mjesta!?

Neki kojima se nije dalo gužvati na plažama snašli su se i prilegli na šetalištu, ili jednostavno gdje su stigli!

U izrazito bistro more možete ući betoniranim prilazom ili, ako ste te sreće da pronađete mjesto, na jednoj od nekoliko šljunčanih plažica.

Naišli smo i na ograđeni izvor (pitke?) vode koji je ukrašen muralom, no nismo naišli na tabelu ili bilo kakav natpis koji bi nam pojasnio što ta voda i mural točno predstavljaju. Zaključak – na temperaturi od +35 stupnjeva Celzijusa, odlično za potoćati noge…?!

U lučici se odvijaju radovi na proširenju odnosno uređenju, a ako vas zanimaju sportske aktivnosti na moru, m ožete iznajmiti i razna plovila na ručni ili nožni pogon, poput ovih kajaka.

I to je otprilike to što prosječnom kupaču nudi Jadranovo. Pored pokojeg restorančića ili kafića koji predstavljaju spas za sve koji se žele skloniti sa užarenog betona, suočili smo se i s jednim neočekivanim problemom – gdje, dovraga, kupiti običnu bočicu vode?! U jedan jedini lokalni dučančić na obali nije dozvoljeno ući samo u kupaćim gaćama pa ćete ili ostati žedni ili pješačiti natrag do mjesta na plaži i  svoje torbe kako bi se prikladno odjenuli.

Za ulazak u trgovinu na pet metara udaljenosti od mora.

Naravno, opći dojam je onaj povoljan, pravi ljetni: sunce, more, ručnik, plaža, privlačne osobe na plaži i…. što vam još više treba usred ljeta?!

Ili možda ipak treba, tumače oni koji za ljetovanje ipak odabiru neka druga, inozemna ljetovališta….

Foto: Riječanin/M. Levak

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari