Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Novi priručnik predstavili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, autorice priručnika Tamara Fabac i Gordana Frol, grafička dizajnerica priručnika Lea Jurin te recenzent Berto Šalaj s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. Kao uvod u predstavljanje priručnika učenici i učenice Meri Marković, Jan Jokić, Tia Bakarčić i Saša Lena Grozdanov pročitali su izjave svjetskih aktivista za ljudska prava.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Građanski odgoj i obrazovanje (GOO) školske godine 2016./2017. eksperimentalno je uveden u pete razrede 6 osnovnih škola kojima je osnivač Grad Rijeka. U tu je svrhu izrađen priručnik namijenjen učenicima petih i šestih razreda te popratni program namijenjen učiteljima provoditeljima. Izrađeni priručnik „Učenik građanin“ prvi je i jedini takav u Hrvatskoj.

Nakon znanstveno utvrđenih pozitivnih rezultata uvođenja GOO-a u pete i šeste razrede, Grad Rijeka pristupio je izradi priručnika i popratnih materijala za učenike sedmih i osmih razreda, kako bi se učenicima osigurao kontinuitet do kraja osnovnoškolskog obrazovanja, koji s primjenom kreće već ove školske godine eksperimentalno u pet riječkih škola.

Gradonačelnik Obersnel istaknuo važnost građanskog odgoja u stvaranju slobodnomislećih građana

Obersnel: Građani odgoj i obrazovanje stvara slobodnomisleće građane

„Dogovoreno je provođenje ozbiljnije studije koja bi trebala dodatno valorizirati sav ovaj napor koji ulažemo da bi građanski odgoj postao sastavni dio sustava obrazovanja, kako bi i kroz takvu ozbiljnu istraživačku studiju imali argument više za one koji misle da građanski odgoj ne treba uvoditi u sustav obrazovanja,“ kazao je gradonačelnik Obersnel.

Osvrnuvši se na poražavajuće rezultate posljednjeg PISA testiranja, koje istražuje način na koji su učenici sposobni naučeno primijeniti u svakodnevnom životu, gradonačelnik je istaknuo kako se radi o još jednom dokazu da građanski odgoj treba uvesti u obrazovni sustav, „kao jedan drugačiji vid učenja i način komunikacije s učenicima koji širi vidike i stvara, od najranije životne dobi, slobodnomisleće građane“.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Vrijednost riječkog modela GOO-a prepoznalo je 11 drugih gradova i županija koji su se Rijeci obratili sa zamolbom za preuzimanjem programa i pripadajućeg priručnika, što im je Grad Rijeka sa zadovoljstvom omogućio, bez naknade.

„Nadam se da će se vremenom još više gradova i županija prepoznati ovaj program i da ćemo time učiniti velik korak da kroz sustav odgoja i obrazovanje za demokraciju i građansko društvo svakim danom gradimo bolje, pravednije i solidarnije društvo,“ poručio je gradonačelnik Obersnel.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Orjana Marušić Štimac, Gordana Frol, Tamara Fabac, Lea Jurin i Berto Šalaj

Šalaj: Rijeka održava vatru građanskog odgoja i obrazovanja živom

Recenzent priručnika Berto Šalaj izrazio je skepsu da će uskoro u Hrvatskoj na nacionalnoj razini na vlast doći politička klasa koja razumije važnost građanskog odgoja i obrazovanja za razvoj građanskih kompetencija.

„Jedino u ovim nišama, prostorima koje država ne kontrolira u potpunosti, pojedine lokalne organizacije i vlasti, mogu pokušati implementirati programe građanskog odgoja i obrazovanja. Prije nego što je Rijeka uvela građanski odgoj i obrazovanje, provedena su brojna istraživanja stavova i vrijednosti mladih ljudi te su izdani brojni stručni članci o važnosti GOO, ali odavde je krenula praksa, koja je postala uzor drugim gradovima i županijama,“ kazao je Šalaj, podržavši napore Rijeke da bude putokaz drugim hrvatskih gradovima i županijama.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

„Na taj način ćete održavati tu vatru građanskog odgoja i obrazovanje živom, sačuvati je za neka bolja vremena, za neka vremena u kojima ćemo dočekati ili ćemo sami stvoriti okolnosti, političare koji će htjeti čuti i shvatiti koliko je građanski odgoj važan,“ zaključio je Šalaj.

Temelje poruke priručnika – tolerancija, odgovornost, djelovanje i solidarnost

Novi priručnik, „Učenici građani: informirani, aktivni i odgovorni“ namijenjen je učenicima sedmih i osmih razreda, a uz njega izrađen je i popratni program namijenjen učiteljima provoditeljima.

Novi priručnik obrađuje 30 važnih tema poput demokracije, civilnog društva, pluralizma, tolerancije, pravde, očuvanje okoliša, migracija, radničkih prava, ljudskih prava, volontiranja, patriotizma, feminizma, političkih stranaka, spolne i rodne ravnopravnosti, društvenog poduzetništva, građanskog aktivizma itd. Bez istinskog razumijevanja tih tema nemoguće je stvoriti građansko društvo u punom smislu.

Priručnik ravnopravno objedinjuje svih šest dimenzija GOO-a, političku, ljudsko-pravnu, društvenu, međukulturalnu, gospodarsku i ekološku, što učenicima donosi sveobuhvatno obrazovanje i bolje razumijevanje svoje uloge u demokratskom državnom uređenju.

„Temeljene poruke koje smo kao autori željeli poslati i promovirati ovim udžbenikom su tolerantnost, odnosno razumijevanje i poštivanje različitosti i ljudskih prava, odgovornost za djelovanje za sebe i za zajednicu općenito, potom djelovanje kao način iskazivanja svoje odgovornosti unutar zajednice te solidarnost kao jedna od temeljnih društvenih vrijednosti,“ kazala je Tamara Fabac, jedna od autorica priručnika, napomenuvši kako se u dugotrajnom i složenom procesu izrade priručnika posebna pažnja posvećena osmišljavanju aktivnosti, kako bi učenici imali što više prilika za istinsko djelovanje u zajednici. Neke od aktivnosti su osmišljavanje kampanje, peticije za izgradnju azila za životinje, rada savjetovališta za slobodno vrijeme djece i mladih ili pak vlastitog društvenog poduzeća.

Autorica Gordana Frol, koja već niz godina radi na razvoju građanskog odgoja, naglasila je kako je ovaj priručnik predstavlja doprinos u stvaranju informiranih, aktivnih i odgovornih učenika, građana spremnih odgovoriti na sve izazove modernog društva i voljnih sudjelovati u izgradnji boljeg budućnosti za sve nas.

S obzirom na to da se radi o kompleksnim temama koje je trebalo na jednostavan način približiti učenicima viših razreda osnovnih škola, odlučeno je kako će priručnik biti napisan u muškom rodu, a u većini slučajeva vizualni prikazi su neodređena roda i spola, kao bi se vizualno svaki učenik mogao povezati s temom koju određena nastavna jedinca obrađuje.

Na predstavljaju priručnika projeciran je i film o tome kako izgleda provođenje izvannastavne aktivnosti Građanskog odgoja i obrazovanja u riječkim školama.

Foto: Grad Rijeka

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari