U SRCU RIJEKE: Pogledajte kako teku radovi na impresivnom objektu!

Preuređenje Palače Šećerane u Muzej grada Rijeke teče prema planu

Radovi na Palači Šećerane, koja će po dovršetku rekonstrukcije i opremanja, stalnim postavom Muzeja grada Rijeke na 1200 m2 pričati priču o riječkoj povijesti, teku prema planu.

Rijeka će obnovom ove zgrade dobiti reprezentativni prostor kulture u kojem posjetitelju zastaje dah ne samo pred riječkom poviješću, nego i pred raskošnim interijerom bogatih dekoracija, zidnim i stropnim oslikama mitoloških sadržaja te povijesnih scena iz vremena antike, panoramama imaginarnih gradova.

Radovi na Palači Šećerane započeli su u proljeće prošle godine. Foto: Grad Rijeka

Radovi započeli u proljeće prošle godine

Radovi na uređenju Palače započeli su u proljeće prošle godine, do sada su opsežno izvođeni u unutrašnjosti zgrade, a nedavno su započeli i vidljivi zahvati na uređenju glavnog pročelja koje gleda na Zvonimirovu ulicu.

Palaču Šećerane danas su obišli gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, njegov zamjenik Nikola Ivaniš, predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, autorica postava budućeg Muzeja grada Rijeke Nikolina Jelavić Mitrović, ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović, pročelnica Konzervatorskog odjela u Rijeci Biserka Dumbović Bilušić i voditelj gradilišta Vladimir Mihalac.

Velika dvorana nakon uređenja zasjat će u punom sjaju

Prilikom obilaska gradonačelnik Obersnel podsjetio je kako se u Palači Šećerane već niz godina odvijaju različiti radovi, od istraživačkih preko restauratorskih do rekonstrukcijskih radova.

„Zadnjih nekoliko mjeseci traju intenzivni radovi na preuređenju čitave zgrade, koja bi za godinu dana trebala predstavljati novi Muzej grada Rijeke. Sama ova zgrada je po sebi već izuzetno značajna, budući da je po tumačenju struke jedna od najljepših baroknih palača u Hrvatskoj, s kraja 18. stoljeća, i čini jednu važnu kariku u povijesti Rijeke, posebno industrijskoj,“ kazao je gradonačelnik Obersnel, izrazivši zadovoljstvom dinamikom radova.

Vladimir Mihalac, Vojko Obersnel, Nikola Ivaniš i Andej Poropat (Foto: Grad Rijeka)

Govoreći o cjelokupnom uređenju kompleksa Benčić, pročelnik Šarar podsjetio je kako je u sklopu kompleksa već otvoren Muzej moderne i suvremene umjetnosti, vrlo skoro bit će najavljen početak radova na preuređenju Ciglene zgrade u Dječju kuću, a predstoji i ponavljanje natječaja za uređenje Gradske knjižnice Rijeka u tzv. T-objektu, odnosno korak po korak stvaraju se preduvjeti da kompleks Benčić bude uređen u predviđenim rokovima.

Pažljiva obnova detalja

Radove na Palači Šećerane koji se u cijelosti odvijaju prema planu, izvodi slovenska tvrtka VG5 d.o.o. Voditelj gradilišta Mihalac istaknuo je kako je dinamika radova više nego zadovoljavajuća, zahvalivši se pritom investitoru i nadzoru na izuzetno korektnim odnosima. Naglasio je kako se za oko dva tjedna očekuje završetak najtežih radova na samoj konstrukciji zgrade, a slijede radovi na unutrašnjem uređenju i sanaciji fasade.

Obzirom na značaj zgrade radi se o zahtjevnoj rekonstrukciji u sklopu koje su do sada provedeni radovi ojačanja konstrukcije, zamjene dijela međukatne konstrukcije, pripremni instalacijski radovi te priprema za radove na krovu, fasadi i unutarnjem žbukanju.

Reprezentativno stubište riječke barokne palače Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Uskoro će započeti i restauratorski radovi na stubištu i na zidnim oslikama u velikoj dvorani, sobi s vedutama, lovačkoj sobi i drugim. Restauratorski radovi obuhvatit će, između ostalog, pozlatu listova na stropu stubišta, oblikovanje vijenca stubišta, stupove i zidove stubišta. U sobama će se izvoditi retuš rekonstruiranih dijelova stropa, retuš nedostajućih dijelova zidnog oslika te završno bojanje.

Radovi na Palači Šećerane započeli su u proljeće prošle godine. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Projektom obnove bit će zadržani gabariti Palače, njezina konstrukcija i glavni karakter prostora. Dapače, osnova budućeg izgleda ove zgrade temelji se upravo na zadržavanju njezina reprezentativnog izgleda koji će biti naglašen obnovom detalja. Po završetku rekonstrukcije i opremanja, na ukupno 4.272 m2 svoj dom će dobiti stalni muzejski postav, povremene tematske izložbe i kreativne radionice te uslužni sadržaji.

Vrijednost ugovorenih radova na Palači Šećerane iznosi 44.5 milijuna kuna. Stručni nadzor na rekonstrukciji obavlja Institut IGH d.d. iz Zagreba. Vrijednost stručnog nadzora iznosi 998 tisuća kuna.

Projektnu dokumentaciju za izvođenje radova rekonstrukcije na Palači Šećerane izradio je Hrvatski restauratorski zavod, a glavni projektant je dr.sc. Irma Hujić.

Novi funkcionalni prostori

Prizemlje zgrade će, u budućem obnovljenom izdanju, ponuditi poslovne prostore – knjižaru sa suvenirnicom, kafe bar/slastičarnu i turističke sadržaje.

Kroz prostor prvog i drugog kata posjetitelje će voditi priča o riječkoj povijesti i kulturi ispričana stalnim postavom Muzeja Grada. Ovo povijesno putovanje kroz grad – od rimske Tarsatike sve do suvremenog doba – zbivat će se u više od 30 prostorija i hodnika na dvije etaže. Elaborat budućeg stalnog postava Muzeja Grada ispisan je na gotovo 300 stranica i donosi mnoge dobro znane riječke priče, ali i mnoge teme koje u ovako osmišljenom cjelovitom prikazu riječke prošlosti još nisu bile izložene široj javnosti.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Prvi torpedo na svijetu, Mornarička akademija, Rijeka kao iseljenička luka, povijest gradskog kazališta, riječki neboderi, brodogradnja, glazba, riječki rock, povijest velikih riječkih kompanija – Tvornice papira, Tvornice duhana… samo su neke od tema koje će biti bogato i zanimljivo ispričane predmetima iz muzejske zbirke, različitim artefaktima i fotografijama postavljenima u više od 30 prostorija na dva kata budućeg Muzeja Grada u nekadašnjoj Palači Šećerane.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Idejni projekt za novi stalni postav Muzeja Grada Rijeke izradila je dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović, dobitnica nagrade Europski muzej godine za svoj rad na Gradskom muzeju Vukovar, te autorica nagrađenog postava Muzeja Sinjske alke.

„Uz stalni postav, izuzetno važan eksponat je i sama palača, koja će također biti predstavljena svojim postavom, a pravi biser je velika dvorana koja će zablistati u punom sjaju. Postav će biti vrlo suvremen, sa mnoštvom interaktivnih točaka, i mislim da će biti na ponos gradu Rijeci, ali i brojnim posjetiteljima grada kada Rijeka bude Europska prijestolnica kulture, kao i u narednim godinama,“ kazala je Jelavić Mitrović.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Iznos opremanja i ugradnje postava procijenjen je na 4.5 milijuna kuna.

Na trećem katu smjestit će se prostori za rad kustosa i pratećeg osoblja, a u potkrovlju tehnički prostori muzeja i spremišta. Bit će napravljeno i novo stubište za potrebe evakuacije, uz istočno pročelje zgrade.

Od industrijalizacije do kulture

Palača Šećerane zaštićeno je kulturno dobro od 1970. godine. Hrvatski restauratorski zavod proveo je istraživanja unutar same zgrade i rezultati do kojih su došli naložili su promišljen odnos prema njezinoj budućoj namjeni.

Ova monumentalna građevina sagrađena je 1752. godine za potrebe upravne zgrade rafinerije šećera, a sastavni je dio industrijskog kompleksa koji svjedoči o industrijskom razvoju Rijeke u 18. stoljeću.

Radovi na fasadi koja gleda na Zvonimirovu ulicu

Nakon požara 1785. zgrada je značajno obnovljena i opremljena baroknim interijerima sa zidnim slikama i štukaturom.

Godine 1851. u zgradi je smještena uprava Tvornice duhana, a nakon 1945. godine ponovno mijenja namjenu i postaje sjedištem Tvornice motora „Rikard Benčić“.

U 2020. bit će otvorena kao reprezentativni prostor Muzeja Grada Rijeke sa stalnim postavom o riječkoj povijesti i kulturi.

Europska sredstva za riječka kulturna dobra

Palača Šećerane uređuje kroz projekt „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“, ukupne vrijednosti 81.339.442,05 kuna, koji je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” s 68.891.606,18 kuna bespovratnih sredstava.

Integrirani program „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“ uključuje obnovu i stavljanje u funkciju dva reprezentativna zaštićena spomenika kulture – motorni brod Galeb i Palaču Šećerane, u sklopu bivšeg industrijskog bloka Rikard Benčić. Program uključuje kreiranje nove kulturno-turističke rute, te znanstveno edukativne i promotivne aktivnosti koje promoviraju projekt i senzibiliziraju širu javnost za kulturnu baštinu.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari