Obersnel: “Trg Riječke rezolucije može se prestati koristiti kao parkiralište”

Postoji li mogućnost da se Trg Riječke rezolucije umjesto automobilima namijeni građanima i turistima? Građani su često postavljali to pitanje,a ono je postavljeno i u Gradskom vijeću Grada Rijeke

Na Trgu Riječke rezolucije se nalazi Stendarac, vrijedan spomenik riječke povijesti i samobitnosti, zatim crkva sv. Jeronima i Dominikanski samostan, čuvari bogate riječke sakralne povijesti. “Trg funkcionira kao urbanističko povijesna cjelina i zaista je šteta to maksimalno ne valorizirati.”, istakla je vijećnica.

“… Pješačke zone često su najljepši dijelovi gradova, povećavaju kvalitetu života stanovnika i poboljšavaju izgled gradova. U tom pogledu, Rijeka nije nimalo reprezentativna. Na vrlo atraktivnom lokacijama u centru grada imamo parkirališta…. Konkretno mislimo da je potrebno maknuti parking s Trga Riječke rezolucije. Naime, Za potrebe Adventa, parkiralište je bilo izmješteno, što je ocijenjeno kao pozitivan potez među građanima Rijeke.

Postoji li mogućnost da se ta opcija pretvori u trajnu, a Trg umjesto automobilima namijeni građanima i turistima?”, pitanje je postavila članica Gradskog vijeća Tea Mičić Badurina.

Odgovor gradonačelnika Grada Rijeke Vojka Obersnela prenosimo u cijelosti:

Trg Riječke rezolucije nedvojbeno predstavlja dio pješačke zone najužeg gradskog središta te je takvo njegovo korištenje i uređenje predviđeno i Generalnim urbanističkim planom grada Rijeke.

Štoviše, kako je riječ o površini izravno povezanoj s Trgom 128. brigade Hrvatske vojske, tada je i ovaj Trg potrebno sagledati kao dio uređene pješačke zone, radi čega je njegova južna polovina već izuzeta iz korištenja u funkciji parkiranja, kako bi se koristila za povremena događanja.

Mogućnosti uređenja navedenih trgova ispitane su još 1998. kada je Odjel za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem koordinirao izradu “Načela za uređenje povijesno definiranih urbanih prostora riječkog Starog grada” i izradu Idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja povijesno i urbano definiranih prostora u Starom gradu kojim su obrađene i površine Trga Riječke rezolucije i tadašnjeg Trga Republike Hrvatske. Temeljem Idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja, te poštujući prioritete uređenja, pokretana je izrada projektne dokumentacije i uređenja pojedinačnih prostora Staroga grada. U smislu navedenog, predstoji nam i priprema za uređenje navedenih trgova, radi čega su pokrenute potrebne radnje.

U cilju izrade projektne dokumentacije za cjelovito uređenje površine Trga, a budući da se trg nalazi unutar zaštićene povijesne cjeline Staroga grada i ocijenjen je potencijalnim arheološkim nalazištem, tijekom 2018. godine izrađen je Konzervatorski elaborat za Trg Riječke rezolucije, Trg 128. brigade Hrvatske vojske i Držićevu ulicu. Ovim elaboratom utvrđene su površine na kojima će biti potrebno provesti sondažna istraživanja, a kao preduvjet za izradu projektne dokumentacije.

Trga Riječke rezolucije može se prestati koristiti kao parkiralište i sigurno da može biti pješačka površina i puno prije nego završi navedeni proces, odnosno istraživanja, projektiranje, upravni postupci i sl. Na taj način dobit će se vrijeme potrebno za profiliranje najboljih načina korištenja Trga kao i za stjecanje navika od strane građana, a konačno uređenje samo će pridonijeti podizanju urbane i estetske dimenzije ovoga dijela gradskog središta“, odgovorio je gradonačelnik Vojko Obersnel.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views