Obersnel: “Trg Riječke rezolucije može se prestati koristiti kao parkiralište”

Postoji li mogućnost da se Trg Riječke rezolucije umjesto automobilima namijeni građanima i turistima? Građani su često postavljali to pitanje,a ono je postavljeno i u Gradskom vijeću Grada Rijeke

Na Trgu Riječke rezolucije se nalazi Stendarac, vrijedan spomenik riječke povijesti i samobitnosti, zatim crkva sv. Jeronima i Dominikanski samostan, čuvari bogate riječke sakralne povijesti. “Trg funkcionira kao urbanističko povijesna cjelina i zaista je šteta to maksimalno ne valorizirati.”, istakla je vijećnica.

“… Pješačke zone često su najljepši dijelovi gradova, povećavaju kvalitetu života stanovnika i poboljšavaju izgled gradova. U tom pogledu, Rijeka nije nimalo reprezentativna. Na vrlo atraktivnom lokacijama u centru grada imamo parkirališta…. Konkretno mislimo da je potrebno maknuti parking s Trga Riječke rezolucije. Naime, Za potrebe Adventa, parkiralište je bilo izmješteno, što je ocijenjeno kao pozitivan potez među građanima Rijeke.

Postoji li mogućnost da se ta opcija pretvori u trajnu, a Trg umjesto automobilima namijeni građanima i turistima?”, pitanje je postavila članica Gradskog vijeća Tea Mičić Badurina.

Odgovor gradonačelnika Grada Rijeke Vojka Obersnela prenosimo u cijelosti:

Trg Riječke rezolucije nedvojbeno predstavlja dio pješačke zone najužeg gradskog središta te je takvo njegovo korištenje i uređenje predviđeno i Generalnim urbanističkim planom grada Rijeke.

Štoviše, kako je riječ o površini izravno povezanoj s Trgom 128. brigade Hrvatske vojske, tada je i ovaj Trg potrebno sagledati kao dio uređene pješačke zone, radi čega je njegova južna polovina već izuzeta iz korištenja u funkciji parkiranja, kako bi se koristila za povremena događanja.

Mogućnosti uređenja navedenih trgova ispitane su još 1998. kada je Odjel za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem koordinirao izradu “Načela za uređenje povijesno definiranih urbanih prostora riječkog Starog grada” i izradu Idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja povijesno i urbano definiranih prostora u Starom gradu kojim su obrađene i površine Trga Riječke rezolucije i tadašnjeg Trga Republike Hrvatske. Temeljem Idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja, te poštujući prioritete uređenja, pokretana je izrada projektne dokumentacije i uređenja pojedinačnih prostora Staroga grada. U smislu navedenog, predstoji nam i priprema za uređenje navedenih trgova, radi čega su pokrenute potrebne radnje.

U cilju izrade projektne dokumentacije za cjelovito uređenje površine Trga, a budući da se trg nalazi unutar zaštićene povijesne cjeline Staroga grada i ocijenjen je potencijalnim arheološkim nalazištem, tijekom 2018. godine izrađen je Konzervatorski elaborat za Trg Riječke rezolucije, Trg 128. brigade Hrvatske vojske i Držićevu ulicu. Ovim elaboratom utvrđene su površine na kojima će biti potrebno provesti sondažna istraživanja, a kao preduvjet za izradu projektne dokumentacije.

Trga Riječke rezolucije može se prestati koristiti kao parkiralište i sigurno da može biti pješačka površina i puno prije nego završi navedeni proces, odnosno istraživanja, projektiranje, upravni postupci i sl. Na taj način dobit će se vrijeme potrebno za profiliranje najboljih načina korištenja Trga kao i za stjecanje navika od strane građana, a konačno uređenje samo će pridonijeti podizanju urbane i estetske dimenzije ovoga dijela gradskog središta“, odgovorio je gradonačelnik Vojko Obersnel.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari