PONOVNO U ŠKOLI

VEŽICA: Desetak mališana ponovno u školi! Uzbuđeni i sretni, iako se moraju poštovati nova pravila

Foto: Mateo Levak/Riportal.hr

Desetak učenika riječke Osnove škole Vežica od danas ponovno pohađa nastavu

Hrvatska je u ponedjeljak ušla u treću fazu popuštanja epidemioloških mjera. Između ostaloga, i škole su za dio učenika otvorile svoja vrata.

Iako je riječ o novom obliku nastave, praćenom nizom novih pravila kojih se moraju pridržavati i djeca i nastavnici, u Osnovnoj školi Vežica uzbuđenje i radost zbog povratka u školske klupe nije se mogla sakriti!

A nova pravila su sljedeća: djeca se u školu puštaju u grupama, s vremenskim odmakom. Pri ulasku u školske prostore, poštujući propisani razmak između osoba, najprije se dezinficira obuća. Na ulazu u sve školske prostore postavljeni su dispenzeri za dezinfekciju ruku.

Zatim slijedi mjerenje temperature beskontakntim termometron nakon čega su djeca poslana u svoju učionicu.

Mališani su, moramo istaknuti, cijeli postupak prošli stoički, o mjerama zaštite od pandemije znaju baš sve, i odlično su informirani o tome zašto sve mora biti baš ovako! Mogli bi reći, situaciju prihvaćaju mirnije i s većim razumijevanjem od mnogih odraslih…

Naposlijetku, ponovno su u svojim školskim klupama, i vrlo brzo nakon početka nastavnog sata sve se pretvorilo u još jedan uobičajeni, uzbudljivi i sadržajni proces usvajanja novih znanja!

Riječ je o pet učenika 1. razreda i pet učenika 2. razreda, koji su našem fotografu redom izjavili da su – presretni što su ponovno u svojoj školi!

Pored učenika, u cijeloj Osnovnoj školi Vežica nema zapravo puno osoba: tu su ravnateljica, nastavnici, domar, kuharica. Marenda će se, zbog novih okolnosti, podijeliti u učionicama zbog održavanja razmaka između osoba, a kuharica nosi jednokratno zaštitno odijelo prilikom rukovanja hranom.

Podsjetimo, Vladinim planom za pokretanje gospodarskih i drugih aktivnosti predviđeno je da se u trećem koraku omogući rad predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda osnovne škole te rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi.

Foto: Mateo Levak/Riportal

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak rekla je kako će u školama biti oko 4500 učenika, dok će u vrtićima biti možda i tri puta više djece nego u školama.

Odlukom Vlade, kojom su određeni uvjeti za početak normalizacije nastave, predviđa se da najveći dio učenika i studenata u nastavni proces bude uključen kroz nastavu na daljinu.

Nastava od 1. do 4. razreda osnovnih škola provodit će se mješovitim modelom, dok će se za ostale učenike i studente i dalje organizirati na daljinu. No, studenti će moći sudjelovati na vježbama u manjim skupinama koje se neće preklapati.

Prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), koje se odnose na dječje vrtiće i osnovne škole, preporučuje se ostanak kod kuće djece i djelatnika s kroničnim bolestima te potiče na ostanak kod kuće sve djece za koju se to može osigurati.

Uputama za državnu maturu preporučuje se odvojeno pisanje A i B razine ispita, kako bi se smanjio broj učenika koji u istom danu dolaze u ustanove.

Foto: Mateo Levak/Riportal

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari