NOVO DOBA

Uspostavljeni novi komunikacijski kanali u doba epidemije COVID-19

U doba epidemije COVID-19 uspostavljeni su novi komunikacijski kanali

U vrijeme kada većina svijeta živi s raznim ograničenjima uvedenih zbog COVID-19 virusa, djelatnici Doma zdravlja PGŽ-a svoje sastanke i edukacije provode putem elektroničkih kanala komunikacije, sukladno preporukama Stožera civilne zaštite RH.

Koordinatori Ispostava Doma zdravlja PGŽ-a putem videokonferencija dogovaraju daljnje korake kako bi održali stabilnu epidemiološku situaciju u našoj županiji, a izabrani liječnici su cijelo vrijeme dostupni putem dostupnih komunikacijskih kanala kako bi se fizički dolazak u ordinacije sveo na najmanju moguću mjeru.

Unatoč epidemiji koja nas je zadesila, medicinske sestre i tehničari Doma zdravlja PGŽ-a nastavili su provoditi svoje programe i edukacije online.

Tako će 12. svibnja 2020. u 10 sati medicinske sestre i tehničari međusobno virtualno obilježiti Međunarodni dan sestrinstva – medicinskih sestara i medicinskih tehničara, na način da će snimati svoj uobičajeni radni dan i lokacije po cijeloj PGŽ kako bi ostale kolege upoznali s njihovim radom.

„Sredinom ožujka 2020. godine Hrvatsku je kao i ostatak svijeta zadesila epidemija COVID-19. Prisiljeni smo bili mijenjati navike, prioritete, svladavati nove vještine, učiti. Nismo puno znali o virusu, nismo puno znali o mogućnostima komunikacije na daljinu, a imali smo potrebu družiti se, viđati se, učiti i sve ono što čine ljudi u velikim grupama. Kako ljudski um nikada ne miruje, jednog običnog radnog dana rodila se sjajna ideja. Odluka je pala! Idemo raditi, nećemo samo čekati, moramo napraviti nešto za sebe i za one o kojima skrbimo svakodnevno“, rekla nam je Ivanka Peranić, voditeljica odjela patronažne zdravstvene zaštite i zdravstvene njege u kući Doma zdravlja PGŽ-a.

„Stvorio se tim, započele su instalacije svih dostupnih aplikacija koje smo kao laici uz pomoć naših profesionalaca informatičara, bez previše znanja i vremena, instalirali i pokrenuli. Nakon nepunih tjedan dana uz veliki trud svih koji su bili uključeni, održana je prva edukacija. I tako, dan za danom, održano je 5 radnih sastanaka s 64 patronažne sestre s područja cijele Primorsko – goranske županije, od otoka Raba, Malog Lošinja preko Rijeke do Gorskog kotara.“

Ubrzo nakon početka prvih sastanaka organiziran je online tečaj za trudnice u Čavlima, potom u Rijeci i na Krku. Na tečajevima je sudjelovalo preko 50 trudnica s pratiteljima te desetak predavača profesionalaca, svatko iz svog područja. Doprinos svakog od njih je bio od velikog značaja.

Osim tečajeva za trudnice, kroz travanj su organizirana i online predavanja patronažnih sestara: Anita Balen: Utjecaj mobitela na djecu, Barbara Malašević: Hrana u doba korone, Gordana Lavić Kosić: Anksioznost i anksiozni poremećaji, Sanja Sabolić: Utjecaj grupa za potporu dojenja, Ivanka Peranić: Profesionalno ponašanje u patronaži, Vanda Cattonaro: Moderne komunikacije.

Isto tako, aktivnosti projekata sufinanciranih iz Europskog socijalnog fonda koje provodi Dom zdravlja PGŽ-a, a kroz koje je planirano održavanje brojnih edukacija za građane i zdravstvene djelatnike, održat će se online tijekom narednih mjeseci, a prema Uputi Upravljačkog tijela Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

U projektu Pravilnom prehranom protiv dijabetesa, unutar kojeg će se organizirati brojne edukacije i informiranja građana te provesti opsežna medijske kampanja s ciljem smanjenja incidencije dijabetesa tipa II, većina aktivnosti bit će usmjerena na digitalne kanale komunikacije, o čemu će javnost biti obaviještena preko internetske stranice Doma zdravlja PGŽ-a www.domzdravlja-pgz.hr te na Facebook stranici projekta.

U drugom projektu, Vještine za zdravlje, čiji je cilj obrazovati zdravstvene djelatnike o važnosti prehrane za prevenciju dijabetesa tipa II i hipertenzije, vještini samopregleda dojke sa svrhom ranog otkrivanja karcinoma i prevencije prerane smrti, pravilnoj (laičkoj) reanimaciji sa svrhom smanjenja smrtnosti i prevenciju teških oštećenja, te načinima i metodama praćenja i kontrole zdravlja u djece i mladih sportaša, sve će se aktivnosti u narednom razdoblju također usmjeriti ka digitalnim kanalima komunikacije. Sve novosti vezano za taj projekt možete pratiti na Facebook stranici projekta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari