(FOTO, VIDEO) Riječki Festival bibliobusa Korzo pretvorio u košnicu – evo što nam je rekao ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka!

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Danas je u samom središtu Rijeke održano najveće regionalno okupljanje bibliobusa – Festival bibliobusa u Rijeci ili, kako su ga organizatori nazvali, “Slavlje dostupnosti knjige svima”

Na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske i Trgu 111. brigade Hrvatske vojske u Rijeci održan je 8. festival bibliobusa, jedinstvena manifestacija posvećena predstavljanju i promicanju pokretnih knjižnica koje knjigu i knjižnične usluge donose do svih onih kojima je taj pristup otežan, ograničen, nepostojeći.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

S knjigoljupcima, među kojima su prevladavala djeca iz riječkih dječjih vrtića i osnovnoškolci, družila se brojna ekipa djelatnika Gradske knjižnice Rijeka na čelu s ravnateljem GKR NikoM Cvjetkovićem i voditeljicom bibliobusne službe Verenom Tibljaš.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Zanimljivo, davne 1969. godine prvi bibliobus na prostorima bivše države, pa samim time i Republike Hrvatske, došao je upravo u Rijeku. Otad je bibliobusna služba evolvirala, razvijala se, pratila trendove i korisničke potrebe te je danas, pedeset godina nakon svog osnutka, življa i aktivnija no ikada prije, naglasili su iz Gradske knjižnice Rijeka.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Pored knjiga, na Korzu je danas bilo i puno zabave. Maskote, zabaljači na štulama, glasna glazba iz zvučnika, šah koji se igrao velikim figurama na pločniku… samo je dio atrakcija kojima su se danas zabavljali i mladi i oni u najboljim godinama.

Sedina Cerovac, performerica na štulama s gitarom u rukama, knjigom u srcu i pjesmom na usnama, zabavljala je prisutne. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Na Festivalu bibliobusa predstavilo se ukupno 16 bibliobusa od kojih deset iz Hrvatske i šest iz susjednih zemalja: Bosne i Hercegovine (Banja Luka), Italije (Milano), Mađarske (Pečuh), Slovenije (Kopar i Postojna) te Srbije (Kruševac).

Kako je to sve izgledalo danas na Korzu pogledajte u našoj fotogaleriji!

Za sektor „strašnih priča“, predškolcima tako milih, a ni školarcima mrskih, pobrinula će se pripovjedačica Margareta Peršić. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

50. rođendana riječkog bibliobusa

Ovogodišnji, 8. festival bibliobusa odvija se u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a povod je obilježavanje vrijedne obljetnice – 50. rođendana riječkog bibliobusa koji je bio prva pokretna knjižnica tog tipa u cijeloj Hrvatskoj pa čak i tadašnjoj Jugoslaviji!

Festival se odvija u organizaciji Gradske knjižnice Rijeka i Hrvatskog knjižničarskog društva- Komisije za pokretne knjižnice, uz podršku Rijeke 2020, Grada Rijeke, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva turizma Republike Hrvatske, Primorsko-goranske županije i Veleposlanstva Španjolske u RH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari