IZGLASALI GRADSKI VIJEĆNICI

Grad Rijeka imat će 10 umjesto 15 upravnih odjela

Ilustracija: Riportal

Grad Rijeka će od 1. travnja imati deset umjesto dosadašnjih 15 upravnih odjela. Odluku o tome na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke vijećnici su usvojili sa 17 glasova ‘za’ i 9 ‘protiv’. Pet vijećnika izjasnilo se suzdržanima

U raspravi koja je prethodila glasanju oporbeni vijećnici su naglasili da je u ovom slučaju riječ o mehaničkom spajanju a ne o uštedama i učinkovitijem radu gradskih odjela.

Gradonačenik Marko Filipović odbio je HDZ-ov amandman koji se protivi spajanju kulture, sporta i školstva u jedan odjel.

Filipović: Predloženi preustroj dio je predizbornog programa

Gradsko vijeće donijelo je odluku o preustroju gradske uprave. Kako je pojasnio gradonačelnik Filipović, predloženi preustroj dio je predizbornog programa, a pokrenut je s ciljem poboljšanja učinkovitosti, ekonomičnosti i kvalitete rada gradske uprave kroz objedinjavanje poslova i procesa koji čine jednu cjelinu u okviru jednog upravnog tijela, odnosno smanjenje broja upravnih odjela gradske uprave s 15 na 10, čime će se osigurati jasna podjela ovlasti i odgovornosti za realizaciju poslovnih ciljeva Grada. Novi ustroj stupit će na snagu 1. travnja 2023.

Za preustroj koji je predložio gradonačelnik Rijeke sa zamjenicima glasovalo je 17 vijećnika (SDP, PGS, Možemo!, HSU, SDSS, IDS, Akcija mladih i Unija Kvarnera), protiv je bilo 9 vijećnika (HDZ, nezavisni vijećnici Davor Štimac, Iva Rinčić i Maša Magzan), a suzdržano 5 vijećnika (Most i nezavisni vijećnik Marin Račić).

Klub vijećnika HDZ-a podnio amandman

Klub vijećnika HDZ-a je podnio amandman, koji nije prihvaćen, da se umjesto jedinstvenog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade formiraju zasebni odjeli: Upravni odjel za odgoj, obrazovanje i mlade te Upravni odjel za sport, kulturu i tehničku kulturu. Na ovaj način, ističu u klubu, otvorila bi se mogućnost povećanja kvalitete i dostupnosti te izbjegao mogući negativni efekt spajanja toliko resora pod jedan odjel.

U raspravi su vijećnici pozdravili prijedlog za reorganizaciju uprave, ali su djelom istaknuli i kako uz prijedlog preustroja nije dostavljena analiza na temelju koje je predložen, kao ni mjerljivi parametri, rokovi i ciljevi reorganizacije.

Gradonačelnik Filipović je istaknuo kako ovu odluku treba shvatiti kao prvi korak. Dodao je kako je ona u dijelu štura, ali daje strateški okvir.

„Ne bježim od toga da u nekom od narednih koraka razmotrimo mogućnost angažiranja dodatnog znanja koje nije nužno samo u gradskoj upravi. No, radi se prije svega o političkoj odluci koja proizlazi iz mandata koji mi je povjeren na izborima, a vrijeme je to koje će pokazati je li išla u pravom ili malo lošijem smjeru. Uvjeren sam da će se ova odluka u budućnosti pokazati kao dobra ili promišljena“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Osvrćući se na amandman vijećnika HDZ-a, gradonačelnik je istaknuo kako smatra da će biti svrsishodno da sve društvene djelatnosti budu koncentrirane na jednom mjestu.

„Radi se o funkcionalnom spajanju društvenih djelatnosti. Kad pogledamo broj zaposlenika odjela za odgoj i školstvo, kulturu te sport i tehničku kulturu, vrlo jasno ćemo vidjeti da je u svim tim odjelima zajedno zaposleno manje ljudi nego, primjerice, u Odjelu za komunalni sustav“, kazao je gradonačelnik, istaknuvši kako odjeli brinu o velikom broju korisnika, ali primjerice, škole i vrtići imaju zaposlene ravnatelje, računovođe i druge zaposlenike te sve ono što im je potrebno za samostalno funkcioniranje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari