PRIPREMLJENI DODATNI KAPACITETI

Grad Rijeka: Konačni rezultati upisa u dječje vrtiće bit će poznati do 20. lipnja

U dječje vrtiće Grada Rijeke – „Sušak“, „More“ i „Rijeka“ – trenutno je upisano 185 djece vrtićke dobi i 403 djece jasličke dobi

U ovom trenutku 63 djece jasličke dobi s pravom prvenstva upisa nije raspoređeno ni u jednu jasličku skupinu u navedene tri ustanove, dok su sva djeca vrtićke dobi s pravom prvenstva upisana u vrtićke skupine. No, do 12. lipnja roditelji sve upisane djece pozvani su uplatiti akontaciju od 25,00 eura kojom potvrđuju upis svoga djeteta u vrtić odnosno jaslice.

Tek nakon toga bit će poznat točan broj neupisane djece budući da će nakon evidentiranja uplata akontacija biti jasno koji su roditelji odustali od upisa, odnosno u kojim jasličkim skupinama se otvara prostor za upis trenutno neupisanih jasličara.

Također, Grad Rijeka imat će pripremljene potencijalne dodatne kapacitete za trenutno neupisanu djecu jasličke dobi u prostorima Mjesnog odbora Pehlin, dvorane na Turniću te na još nekoliko lokacija. U tom smislu, sva djeca s pravom prvenstva upisa bit će upisana do sredine listopada.

Zainteresiranu širu javnost i predstavnike medija Grad Rijeka obavijestit će do 20. lipnja (nakon zaprimanja i evidentiranja svih uplaćenih akontacija) o konačnom broju upisane djece u ovoj pedagoškoj godini kao i o potencijalnom korištenju dodatnih kapaciteta. Valja reći i da će se iznos akontacije roditeljima uračunati u prvu ratu korištenja vrtića te će ona biti utoliko niže obračunata.

Akontacija je upravo zamišljena kao sredstvo potvrde upisa kako bi se precizan broj popunjenih odnosno slobodnih kapaciteta u skupinama definirao dovoljno na vrijeme da se osigura smještaj za svu djecu s pravom prvenstva upisa.

“Podsjećamo, pravo prvenstva upisa definirano je pravilnicima o upisu u dječje vrtiće Grada Rijeke te prema tim pravilnicima prednost pri upisu pod jednakim uvjetima ostvaruje dijete koje zajedno s oba roditelja, odnosno samohranim roditeljem ili jednim roditeljem ukoliko se radi o jednoroditeljskoj obitelji, ima prebivalište na području grada Rijeke; dijete kojem je dodijeljen skrbnik odnosno koje je smješteno u udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi, a nema prebivalište na području grada Rijeke, ako njegov skrbnik ili udomitelj ima prebivalište na području grada Rijeke, odnosno ako ustanova socijalne skrbi ima sjedište ili podružnicu na području grada Rijeke; te dijete koje je strani državljanin koje ima odobren najmanje privremeni boravak ili odobrenu međunarodnu zaštitu u Republici Hrvatskoj i živi na području grada Rijeke zajedno s oba roditelja, odnosno samohranim roditeljem ili jednim roditeljem ukoliko se radi o jednoroditeljskoj obitelji.”, poručili su iz Grada Rijeke.

Osim u navedene tri gradske vrtićke ustanove, Grad Rijeka financira i smještaj djece u privatnim vrtićima. U pedagoškoj 2024./25. taj iznos osiguran je proračunom u visini 1.475.000,00 eura.

Također, Grad Rijeka financira i program dadilja za koji je za sljedeću pedagošku godinu osigurano 330.000,00 eura.
Po dovršetku upisa u gradske ustanove, bit će poznato i koliko djece će uz subvenciju Grada Rijeke koristiti smještaj u privatnim vrtićima, odnosno kod dadilja.

Iz Grada Rijeke podsjećaju i na činjenicu da je nedavno potpisan ugovor o izgradnji dječjeg vrtića Fiume u kojem će se kroz desetak mjeseci ili nešto više otvoriti 5 novih odgojnih skupina, dvije jasličke i tri vrtićke, odnosno u koji će se po izgradnji i opremanju moći upisati 84 djece. Također, u vrtiću Oblačić u planu je prenamjena gornjeg kata i izrada projekta s tim u vezi te se u idućoj godini planira izvođenje radova na preoblikovanju gornjeg kata u vrtićke prostore, kao i radovi na sanaciji fasade, krova i drvenarije na prizemlju i katu.

“Sve ovo dio je kontinuiranog procese otvaranja novih vrtićkih kapaciteta kako bi se u vrtiće mogao upisati što veći broj djece, uključivo i onu koja trenutno ne ostvaruju pravo prvenstva upisa.”, zaključili su iz Grada Rijeke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari