Gradska knjižnica Rijeka oborila rekord: najviše članova u povijesti svoga rada!

Foto: Mateo Levak/Riportal

Posebno je lijepo da ovakvu vijest imamo u godini kada Rijeka realizira projekt Europska prijestolnica kulture

Godina koju je Gradska knjižnica Rijeka ostavila iza sebe bila je po mnogočemu specifična – realizirano je izrazito puno programa i projekata, osvojena prestižna titula “Knjižnica godine”, počeli su se i fizički graditi Dječja kuća i prva prava zgrada Gradske knjižnice Rijeka u povijesti…

Ipak, s prvim danima 2020. godine stigla je i kvantitativna potvrda koja je jedan od najvažnijih pokazatelja ispravnosti pristupa – godina 2019. zaključena je s 21 734 učlanjenih građana (broj građana koji su se učlanili ili obnovili članarinu u razdoblju od 1. 1. 2019. do 31. 12. 2019.) što je postao novi najveći službeni broj članova u povijesti Gradske knjižnice Rijeka!

Godinama je rekord držala daleka 1999. godina za koju je zabilježena brojka od 21 414 članova. Nakon nje taj broj je oscilirao, najčešće lagano padao te godinama ostao ispod 20 000 članova ne bi li kroz posljednje 4 godine – 2016., 2017, 2018. i 2019. bio kontinuirano ostvarivan plus. Takav “zeleni” niz godina zabilježen je samo još jednom – u razdoblju normalizacije društvenih odnosa i svakodnevice poslije Domovinskog rata između 1995. i 1999. godine.

Osim ovog broja i svi ostali su pozitivni – više je knjiga posuđivano, više programa posjećeno, više “surfano” online magazinima (Magazin GKR i Brickzine) koje producira Gradska knjižnica Rijeka… Sve to veseli.

Današnji kontekst djelovanja Gradske knjižnice Rijeka nakon 21 godine (!) od sada starog rekorda 1999. godine je znatno drugačiji – značajan broj stanovnika živi u riječkom prstenu gdje se također razvijaju kvalitetne i posebne narodne knjižnice čineći jaču županijsku mrežu, ponuda zabave i načina provođenja slobodnog vremena je porasla do nevjerojatne razine (internet, “pametni” mobiteli, gaming konzole, “streaming” servisi za serije i filmove…), dostupne su međunarodne knjižare s najrecentnijim e-knjigama (…), ali u svemu tome svoje mjesto su zadržale narodne knjižnice sa svojom ponudom i sadržajima.

Stoga ostaje zahvaliti na povjerenju, vjernosti, vjeri u dobru knjigu, znanje i kreativnost te najaviti da i u budućnosti od Gradske knjižnice Rijeka možete očekivati različite novitete, osvježenja, eksperimente, pokušaje i veselja.

Uostalom, posebno je lijepo da ovakvu vijest imamo upravo u godini kada Rijeka realizira projekt Europska prijestolnica kulture. Pruža to nadu da će s krajem 2020. godine biti još više čitatelja.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views