HITNO U MREŽU BRZIH PRUGA EUROPE: Luku Rijeka brzom željezničkom vezom treba povezati sa lukama Kopar i Trst

“Studija je dokazala opravdanost povezivanje Rijeke, Kopra i Trsta željezničkom i cestovnom mrežom kao pravca koji treba konkurirati sjevernoeuropskim lukama”, rekao je župan Zlatko komadina na današnjem Press kolegiju u Županiji kao uvod u izlaganje pročelnika UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevita Krpana.

Krpan je izvijestio da je studija financirana 85% sredstvima EU u okviru programa Southeast Europe. Projekt se zvao “Multimodalna platforma Jadran-Dunav-Crno more” i u njega je bilo uključeno 48 partnera, od kojih je veliki broj iz luka koje gravitiraju lukama sjevernog Jadrana.

press županija290216

Utrošeno je milijun i pol kuna kako bi se dokazala potreba povezivanja brzom željezničkom vezom luke Rijeka sa lukama Kopar i Trst i nastavno na mrežu brzih pruga Europe. Tim povezivanjem razvio bi se promet Primorsko-goranske županije, ali bi se i otvorili gospodarstvu sjeverne Italije te turizmu koji bi bio konkurentniji boljom prometnom dostupnošću.

“Kažu da je Europa ‘Europa regija’. Mi smo kao regija s kolegama iz regija Friuli-Venezia Giulia i Slovenije pokazali inicijativu i sad je na državnim institucijama da tu ideju provedu. Simptomatično je da u okviru 9 proglašenih glavnih europskih koridora luke Ravena, Venecija, Kopar i Trst tangiraju 2 koridora: Baltik-Jadran i Mediteranski koridor, dok je Rijeka samo na mediteranskom. Ako uzmemo u obzir da su glavna nastojanja naše vanjske politike povezivanje Baltik-Jadran, tražimo od Vlade da uključi Rijeku u taj koridor”, poručio je Krpan

Župan Zlatko Komadina i pročelnik Ljudevit Krpan govorili su i o temama plana razvoja sustava civilne zaštite na području Primorsko-goranske županije, programu rada Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama, rasporedu proračunskih sredstava za programe iznad zakonskog standarda u školama i učeničkim domovima te još nekima.

Donesen je plan izvannastavnih aktivnosti za osnovne i srednje škole. Kako su skoro sve županijske škole uključene u programe izvannastavnih aktivnosti, to pokazuje interes nastavnika da djeci omoguće dopunske sadržaje.

Također je usvojen plan rada Savjeta za sigurnost prometa koji je bio prvi u Republici Hrvatskoj po aktivnostima u edukaciji sudionika u prometu. Županijski Savjet obrazuje mlade o tome kako se ponašati u prometu, izdaje časopis “Žmigavac”, organizira niz edukacijskih akcija i rješava “crne točke” na prometnicama.

Donesen je i Plan civilne zaštite za 2016. godinu. U sustav civilne zaštite uključeno je desetak subjekata s ukupno 10 milijuna kuna za financiranje redovnih aktivnosti.
.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari