INOVACIJA: Riječka Gradska kartica, RCC, od sada i kao iskaznica Gradske knjižnice Rijeka

Korištenje Gradske kartice kao članske iskaznice Knjižnice nije obavezno i članovi mogu i dalje koristiti klasičnu iskaznicu

U Središnjem Odjelu Gradske knjižnice Rijeka predstavljena je nova funkcija Gradske kartice – Rijeka city card, koja se može koristiti i kao iskaznica Gradske knjižnice Rijeka.

Rijeka city card se može izraditi na Centralnom prodajnom mjestu na Jelačićevom trgu, a korisnik u Gradsku knjižnicu, na centralnim lokacijama i u ograncima, može doći s izrađenom karticom i na nju upisati člansko pravo. Korištenje Gradske kartice kao članske iskaznice Knjižnice nije obavezno i članovi mogu i dalje koristiti klasičnu iskaznicu.

Novu funkciju Gradske kartice, Rijeka city card, na koju se od početka lipnja može upisati člansko pravo Gradske knjižnice, predstavio je jučer gradonačelnik Vojko Obersnel sa suradnicima, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Uz gradonačelnika Vojka Obersnela događaju su prisustvovali zamjenik Marko Filipović, pročelnici Zavoda za informatičku djelatnost i Odjela za kulturu Grada Rijeke Željko Jurić i Ivan Šarar te ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković.

Govoreći o projektu riječke Gradske kartice gradonačelnik je kazao kako je do sada izrađeno više od 60.000 beskontaktnih kartica koje omogućavaju korištenje gradskih usluga, a razlikuju se po platnoj funkcionalnosti pa postoji četiri vrste kartica.

– Cilj nam je ovaj projekt dalje razvijati i omogućiti građanima da na jednoj kartici, prema vlastitom izboru, koriste više funkcionalnosti, odnosno da karticu koja se sad koristi kao „pokazna“ u javnom gradskom prijevozu, za plaćanje usluge na gradskim parkiralištima ili kupnju u pojedinim trgovinama, a od danas i kao iskaznica Gradske knjižnice, koriste za još niz usluga gradskih komunalnih društava i ustanova – kazao je Obersnel.

Posebno je istaknuo da je Rijeka city card jedinstven projekt u Hrvatskoj, a i šire u ovom dijelu Europe, jer u drugim sredinama ne postoji kartica s toliko funkcionalnosti poput riječke kartice. Gradonačelnik je pozvao članove Gradske knjižnice, a njih je u Rijeci 20.000, koji koriste Gradsku karticu kao mjesečnu kartu za javni gradski prijevoz, da, ako to žele, karticu koriste i kao iskaznicu knjižnice umjesto klasične iskaznice.

Projekt Gradske kartice, koji obuhvaća ustanove i društva u vlasništvu i suvlasništvu Grada Rijeke, implementiran je najprije u KD Autotrolej te su sve stare mjesečne, višemjesečne i godišnje pokazne karte zamijenjene novom Gradskom karticom.

Gradska RCC kartica uvedena je i na parkirališta kojima upravlja Rijeka plus pa se usluga parkiranja može platiti gradskom karticom na otvorenim parkiralštima, u Ulici Ivana Zajca, na Rivi Boduli, na lokacijama HŽ Žabica i HŽ Brajdica te na naplatnim kućicama zatvorenih parkirališta i garaža Rijeka plusa. Priprema se i uvođenje plaćanja satnog parkiranja RCC karticom na ulaznim i izlaznim terminalima zatvorenih parkirališta, čime će ujedno biti omogućeno upisivanje mjesečne parkirne karte na Gradsku karticu.

Foto: Grad Rijeka

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari