“INSIEME/ZAJEDNO”: U petak u Mošćeničkoj Dragi kulturno-zabavni susret hrvatskih i talijanskih regija

FOTO: Riportal.hr

Prekogranični susret počinje u 17,30 sati otvaranjem izložbe „Insieme“/“Zajedno“ skupine autora u galeriji Cisterna – La Cisterna

U srijedu 11. rujna 2019. godine u sjedištu Primorsko-goranske županije pročelnica za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić, Valnea Ivašić iz TZ Kvarnera i Irena Grdinić, voditeljica projekta najavile su događanja u sklopu EU projekta ArTVision+, čiji je cilj unaprijediti turistički razvoj i promovirati destinaciju kroz kulturu.

Manifestacija koja će predstaviti kulturnu suradnju hrvatskih i talijanskih regija održat će se u petak 13. rujna u Mošćeničkoj Dragi.

Prekogranični susret počinje u 17,30 sati otvaranjem izložbe „Insieme“/“Zajedno“ skupine autora u galeriji Cisterna – La Cisterna. Na izložbi će se predstaviti umjetnici talijanskog i hrvatskog podrijetla Fabio Colussi, Dajana Radoš, Ljiljana Barković, Nina Licu, Borislav Božić i Aleksandar Tomulić.

Autore izložbe „Insieme“/“Zajedno“ povezuje stvaralački naboj i ljubav prema kraju u kojem žive i umjetnički djeluju.

Iz Italije dolazi Fabio Colussi, slikar koji slika u maniri starih slikara, a njegova su vječna inspiracija vedute Jadrana, posebno Trsta i Venecije.
Iz Hrvatske izlažu slikari i fotografi Dajana Radoš, Ljiljana Barković, Nina Licul, Borislav Božić i Aleksandar Tomulić.
Izložba ostaje otvorena do 23. rujna 2019. godine.

Na otvorenju izložbe spisateljica Laura Marchesi čitat će svoje stihove na talijanskom i hrvatskom jeziku kao i poeziju drugih talijanskih i hrvatskih autora.

Uz umjetnički dio programa, u petak će se u Mošćeničkoj Dragi održati glazbeni i bogati gastro program, degustacija lokalnih specijaliteta.

Glazbeni i gastro program počinje u 18,30 sati. Uz poznato lice Maria Lipovšeka Batiffiacu, u glazbenom dijelu nastupit će Walter Lupi, glazbenik iz Milana. U središtu Lupijeve umjetnosti su mediteranski zvuci i tradicija Italije. Lupi je, prema ocjeni kritičara, liričan, no istovremeno moćan, sretan, istančan, pun vedrih boja.

Uz Waltera Lupia nastupa i kvartet Eastern Border Ensemble iz Trsta. U svom glazbenom izrazu spajaju tradicionalnu i jazz glazbu. Kvartet čine Kristina Ivanović (vokal), Piercarlo Favro (gitara), Simone Lanzi (kontrabas) i Camilla Collet (bubanj).

Završna konferencija projekta ArTVision+ održat će se 17. i 18. rujna, u Pomorskom i povijesnom muzeju hrvatskog primorja Rijeka. Ondje će biti predstavljeni glavni rezultati projekta. IT platfroma – kulturna platforma za povezivanje, edukacijske radionice, prekogranični kulturni događaji te produkcija 38 kratkih promotivnih filmova turističkih odredišta u četiri regije: Puglie, Veneta, Kvarnera i Dalmacije.

Projekt ArTVision+ provodi se kako bi se stvorile inovacije u interaktivnoj, međuinstitucionalnoj i interdisciplinarnoj kulturnoj komunikaciji među regijama Hrvatske i Italije te kako bi se promovirala umjetnost kroz korištenje vrijednosti i potencijala kulture kao glavnog pokretača održivog turističkog razvoja.

Cilj je unaprijediti turistički razvoj te promovirati turističke destinacije kroz prizmu kulture, predstavljanjem njihova kulturnog nasljeđa te jačanjem kvalitetne suradnje između umjetnika i organizatora turističke ponude putem IT platforme koja je izrađena u okviru projekta. U okviru projekta snimljeno je 38 kratkih umjetničkih prikaza turističkih odredišta regijama Puglia i Veneto, Kvarner i Dalmacija.

PGŽ izradila je 9 promotivnih filmova u kojima su pojedine destinacije prikazane kroz prizmu kulture i prirodne baštine. U Lubenicama je snimljena priča o Muzeju ovčarstva, u Vrbniku i Baški o putovima glagoljice, u Moščenicama o Mitskoj stazi (Trebišće – Perun), u Rijeci je snimana priča o kaštelu na Trsatu, na Velom Lošinju o morskoj i pomorskoj baštini, na Rabu o srednjovjekovnoj baštini otoka Raba, na Cresu o šumi Tramuntana, u Gorskom kotaru o Vražjem prolazu i Zelenom viru. Snimljen je i film o Istarskoj ljestvici.

Prema izboru publike, film „Rab – srednjovjekovna baština“ predstavljao je Primorsko-goransku županiju u posebnom dijelu programa 76. Venecijanskog filmskog festivala te je nagrađen u kategoriji očuvanja lokalne baštine i identiteta.

U sklopu projekta jedna od aktivnosti bila je edukacija studenata i neovisnih lokalnih aktivista o izradi video-sadržaja, a u svakoj od regija organiziran je jedan međunarodni kulturni događaj kao primjer korištenja IT platfome.

Primorsko-goranska županija vodeći je partner u projektu ArTVision+ uz podršku još dvaju partnera iz Hrvatske (Turističke zajednica Kvarnera i Javna ustanova RERA za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije) te četiri partnera iz Italije (Zaklada Pino Pascali, Agencija Puglia Promozione, Sveučilišta Ca Foscari iz Venecije te Regija Veneto).

Projekt je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru programa suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska 2014. – 2020., a riječ je o nastavku projekta ArTVision.
Ukupna vrijednost projekta je 1.006.360,00 eura, od čega bespovratna sredstva EU iznose 855.406,00 eura. Proračun PGŽ iznosi 244.310,00 eura, od čega bespovratna sredstva iznose 207.663,50 eura.

Projekt se provodi od 1. siječnja 2018. do 30. rujna 2019. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari