(INTERVJU) GLUMAC GORAN BOGDAN: “Agape” nije film o pedofiliji u Crkvi, već o unutrašnjoj borbi pojedinca

Riječko Art kino Croatia sinoć je ugostilo premijeru dugoiščekivanog domaćeg filma “Agape” (OVDJE). Nagrađivani redatelj Branko Schmidt, kontroverzna tema te Goran Bogdan u glavnoj ulozi, činjenice su koje daju naslutiti kvalitetan uradak. No, o kvaliteti samog filma najbolje će znati prosuditi publika i filmski kritičari.

Goran Bogdan sinoć je nazočio riječkoj premijeri te smo s njim kratko porazgovarali neposredno nakon projekcije. Povod za razgovor bile su teme kojima se film bavi, a tiču se aluzija na homoseksualnost i pedofiliju, društvenu hipokriziju te maloljetničko nasilje.

Kako je došlo do suradnje s redateljem Brankom Schmidtom?

Nas dvoje smo već surađivali na filmu “Imena višnje”, a za aktualni film sam pozvan na audiciju, na kojoj mi je predstavio glavnu ideju te smo se nekako našli u promišljanju ove teme što je vjerojatno bio razlog odluke da budem glavni glumac. Kao što sam i rekao, već prije smo surađivali zajedno tako da se već poznajemo što je bitan preduvjet za kvalitetnu suradnju.

Koja je po vama glavna poruka filma?

Ovaj film generalno nema poruke. Nastojimo ne raditi filmove s porukom. Poruka podrazumijeva neku ogromnu veličinu oholosti i znanja. I ja i redatelj smo pričali o tome, te smo nekako skloniji propitivanju i učenju nego slanju nekih jakih poruka. Glavna ideja je bila da progovorimo o nekim unutarnjim previranjima koja se događaju svakome čovjeku, nismo htjeli ulaziti u širu kritiku niti napad na Crkvu kao instituciju.

 

Neki filmski kritičari smatraju da je film preblag u odnosu na osjetljivost teme koju obrađuje. Što vi mislite?

U svakom društvu je to osjetljiva tema, mi  namjerno nismo htjeli ići đonom na ovu temu, čemu sam ja bio skloniji od njega, nego smo radije htjeli pustiti svakoga da razmisli i donese svoj sud, sam za sebe.

Koji su vam daljnji planovi u karijeri?

Već nešto pripremam, ništa nije prezaposleno, no neke se lijepe stvari događaju i veselim se budućim projektima.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views