PET NOVIH STANOVA

VideoKorak u samostalan život: Riječki Centar za rehabilitaciju osigurao nove stanove za svojih 25 korisnika

Predstavljen je projekt Rijeka – Za našu budućnost – uz pomoć 11 milijuna kuna do kvalitetnijeg stanovanja osoba s invaliditetom

Pet novih jedinica za organizirano stanovanje, koje će koristiti 25 korisnika Centra za rehabilitaciju Rijeka, najvažniji je rezultat projekta „Centar za rehabilitaciju Rijeka – Za našu budućnost“ financiranog europskim sredstvima. Ukupna vrijednost projekta je 11.451.703,78 kuna i u cijelosti se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda, Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“.

„Cilj projekta je olakšati pristup životu u zajednici osobama s intelektualnim teškoćama u Primorsko – goranskoj županiji, ali i iz drugih dijelova Hrvatske. Time ćemo pridonijeti većoj socijalnoj uključenosti osoba s invaliditetom, ali i osigurati nastavak transformacije i deinstitucionalizacije Centra za rehabilitaciju Rijeka, unapređivanje usluge poludnevnog boravka. Pet stambenih jedinica je već otvoreno, korisnici su smješteni u njih i dosadašnja iskustva su vrlo pozitivna, stoga smo zahvalni što je naš projekt, koji je iznimno vrijedan za našu zajednicu, osigurao financiranje iz europskih fondova u stopostotnom iznosu“, kazala je ravnateljica Centra Iva Letina.

Uz pet novih stanova, opremljeno je još šest postojećih stanova, nabavljeno je 5 vozila i 4 prijenosna računala i educirano je 29 djelatnika.

Projekt se provodi do prosinca 2023. godine. Iskustva dosadašnje provedbe projekta predstavljena su na današnjoj konferenciji za medije, na kojoj su sudjelovale i Marija Duraković, voditeljica Organiziranog stanovanja, Ana Rogić, viša asistentica u stambenoj jedinici, Milan Miljković, korisnik programa iz stambene jedinice, Slavica Blažina, roditelj korisnika te Marija Pletikosa, državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Temelj pružanja podrške je izgradnja povjerenja

Stambene jedinice za korisnike Centra nalaze u gradu Rijeci, Matuljima, općini Dražice te Lovranu. Voditeljica organiziranog stanovanja Marija Duraković istaknula je kako većina stanara svakodnevno odlazi u radionice na Pulcu, što omogućuju vozila nabavljena iz projekta. Objasnila je kako je posao voditelja koordiniranje aktivnosti u svim stanovima i prilagodba potrebama korisnika te poručila: „Najljepši dio priče je kada možemo pomoći ljudima da ostanu u svom okruženju, svojim stanovima, i tako im smanjimo stres koji već prolaze kada traže smještaj. Osnovno ljudsko pravo je život u zajednici. Sretne smo da pomažemo u ostvarivanju tog prava!“

„Stambena zajednica otvorena je u studenom prošle godine na Kozali, a u travnju ove godine preselili smo u grad Grobnik, na divnu lokaciju okruženu prirodom što je uvelike utjecalo na kvalitetniji život naših ljudi. Prostor je u potpunosti prilagođen i visoko funkcionalan osobama s invaliditetom.“ – izjavila je Ana Rogić, viša asistentica u stambenoj jedinici. „ Sve aktivnosti koje provodimo osmišljene su tako da se našim ljudima poveća neovisnost i da preuzmu više kontrole nad svojim životom.. Svi mi koji im pružamo podršku na neki smo način ključni u njihovim životima, a naš najvažniji zadatak jest da ih osnažujemo te da prepoznamo i naglasimo njihove jake strane. Temelj pružanja podrške je izgradnja povjerenja. Kada to postignemo, ne postoji prepreka koju ne možemo svladati!“ – dodala je.

Zadovoljni korisnici

Svoja iskustva podijelio je Milan Miljković, jedan od 25 korisnika programa organiziranog stanovanja.

“Živim s dečkima u stanu i jako mi je lijepo. Ujutro si napravimo doručak i odlazimo na rad. Popodne počistimo, operemo veš, gledamo televiziju… Jedni drugima radimo društvo i pomažemo si.“ – zaključio je.

Zadovoljstvo smještajem i životom u ovoj zajednici iskazala je i Slavica Blažina, majka jednog od prvih korisnika.

„Davide je korisnik smještaja već 6 godina. U početku je bilo izazovno, no brzo smo se priviknuli i sad mu je odlično, jako mu se sviđaju i stan i organizacija svakodnevnog života.“ – konstatirala je i poručila „Ove naše ljude ne smijemo iznevjeriti. Moramo im pružiti uvjete u kojima će moći živjeti puni život – šetati gradom, ići u kino i na kazališne predstave, baviti se sportom…“ .

Podrška ministarstva

Marija Pletikosa, državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike pružila je punu podršku konkretnom projektu te radu riječkog Centra za rehabilitaciju. Poručila je kako je ova ustanova primjer dobre prakse u kojoj se izuzetno dobro radi s korisnicima. Uvjerena je da će ovakvi projekti i sredstva europskih fondova još dodatno doprinijeti kvaliteti i daljnjem razvoju Centra te olakšati život i rad njegovim djelatnicima i korisnicima.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views