LOKALNI IZBORI

Ivaniš na N1: Došlo je vrijeme za novi model upravljanja gradom

Zašto se kandidirao za mjesto gradonačelnika, kako gleda na odnose Hrvata i Srba te misli li da je fašizam ponovno prijetnja hrvatskom društvu, samo su neka od pitanja na koja je u Pressingu Ilije Jandrića na N1 odgovarao Nikola Ivaniš, kandidat Primorsko-goranskog saveza i Laburista za gradonačelnika Rijeke

Rekao je kako su predstojeći izbori nešto potpuno drugačije u odnosu na one prije četiri godine: “Radi se o tome da je došlo vrijeme za novi model upravljanja gradom”, kazao je i pojasnio da su u proteklih trideset godina riječku političku scenu obilježila dva snažna čovjeka – Linić i Obersnel.

Obersnela i vlast kritizirali, ali nisu ih smatrali neuspješnima

Zadnje četiri godine bio je zamjenik gradonačelnika, no SDP je odlučio da ide sam na ove izbore, rekao je Nikola Ivaniš.

Prije toga bio je u opoziciji: “To što smo Obersnela i vlast kritizirali, ne znači da smo ju smatrali apsolutno neuspješnom. Obersnel je ozbiljno vodio grad, ima izuzetnu ljubav prema Rijeci i ne dozvoljava da se bit Rijeke ugrožava.” Istaknuo je da je Rijeka ostala otvoren, tolerantan i multikulturan grad.

Foto: N1

Gradska blagajna je u minusu: “Grad Rijeka nije natprosječno zadužen u odnosu na ostale gradove. Puno je investirao i napravio najbolju infrastrukturu. Grad je puno sudjelovao i u gradnji stadiona, koji je privatna investicija.”

O postizbornoj suradnji

Govorio je o potencijalnim suradnjama.

Kad je u pitanju desnica, s CDU-om i desnicom Angele Merkel čovjek bi mogao surađivati, rekao je Ivaniš, dodavši kako bi si riječkim HDZ-om “surađivao projektno”.

Što se tiče Marka Filipovića, “SDP je njegova stranka i on zastupa ono što stranka zahtijeva od njega. Dobar je čovjek. Davor Štimac uopće mi nije trn u oku. Dobro se poznajemo i puno smo surađivali u životu… Logistika mu je vezana za neke zagrebačke krugove. “, komentirao je za N1.

Prema anketama, ima šanse ući u drugi krug. Populaciji iznad 60 je prvi izbor, dok mlađima nije ni u prva tri. Kaže kako to razumije.

“Nije Hrvatskoj bilo lako sa srpskom agresijom, kao ni Srbima hrvatskim građanima”

Predsjednik je udruge Hrvatsko-srpskog prijateljstva. U Domovinskom ratu bio je liječnik dragovoljac. Pojasnio je što ga je ponukalo na osnivanje društva:

“Mogli smo biti branitelji samo jedne zemlje. Bio sam na ratištu, ali u vrijeme dok sam bio na ličkom ratištu, kroz bolnicu je prošlo mnogo građana srpske nacionalnosti. Jednu noć zbrinuli smo pukovnika Belih orlova, drugi dan su ga odveli i za desetak dana uslijedila je razmjena… To vrijeme je iza nas. Ostavilo je previše posljedica, obje strane su napravile puno grešaka. Ne sanjam etnički čisto ništa. Majka je uvijek govorila ‘svoje moraš ljubiti, a tuđe poštivati’. Nije Hrvatskoj bilo lako sa srpskom agresijom, a ni Srbima hrvatskim građanima nije ovdje bilo lako. Ako su građani, moraju imati jednaka prava.”

Čudi ga sukob Milanovića i Pupovca, kaže, jer poznaje obojicu: “Zašto postoji potreba da, čovjeka koji je profesor i govori najbolji hrvatski u Saboru, da ga se tako folklorno napadne… Lako se sa slabijim svađati.”

Ustaše, komunisti, ekstremisti…

Na pitanje treba li zabraniti ustaški poklič za dom spremni, odgovara: “Naravno. Što uopće ima o tome govoriti.”

Kaže kako je s mladima lako manipulirati. “Sve navijačke pjesme Rijeke slave bijelo-plavu boju. A danas je baza da navijački dolaze obučeni u crno. Pod utjecajem su ekstremne desnice… Podučava ih se krivim vrijednosnim sustavima. Za to je država kriva”, govori Ivaniš.

Zločine komunista nakon Drugog svjetskog rata osuđuje: “Nema opravdanja za greške. Fašizam je u svojoj biti zločin, u mentalnom sklopu. A komunistički zločini su teška devijacija. To ne mijenja činjenicu, kad su Rusi u pitanju, da su oni oslobodili istočnu Europu i da su dali toliko žrtava. Ne može se sporiti što je partizanski pokret učinio za narode na ovim prostorima – nama Hrvatima je dao državnost.”, rekao je Ivaniš u programu N1.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari