IZBORI Koalicija Alternativa za Rijeku predstavila Briščika i Kurelića, kandidate za gradonačelnika i župana

Foto: Arhiva

Zajednički kandidati koalicije Alternativa za Rijeku, koju čine Akcija mladih, Živi zid, Snaga i Alternativa – Bojan Kurelić za primorsko-goranskog župana, a Andrej Briščik za gradonačelnika Rijeke, predstavili su u subotu na konferenciji za novinare svoje programe.

Kurelić se založio za otvaranje rasprave o decentralizaciji i regionalizaciji na čemu Akcija mladih ustraje od početka, a žalosno je, kaže, da župan Zlatko Komadina, koji je godinama na vlasti, tu temu još nije otvorio.

Jasno je da trenutačni regionalni ustroj Hrvatske nije funkcionalan, da imamo previše gradova i općina, da su županije više – manje beskorisne, jer nemaju sredstava za razvoj, rekao je naglasio da u javnoj raspravi o tome trebaju progovoriti i struka i javnost.

Proces regionalizacije je dugačak i sigurno traje deset godina, ako to nećemo sada pokrenuti, kada ćemo?, upitao je Kurelić. U svom programu vidi županiju koja raste, radi, zna i može te ističe da je važno da postane koordinator svih općina i gradova, pogotovo malih, koji se ne mogu sami razvijati i prijavaljivati za EU projekte. “Ne možemo imati Županiju koja ne priča s Gradom Rijekom“, rekao je te dodao da tako ni Rijeka bez Županije i okolnih gradova ne može ništa, baš kao što ni Županija ne može ništa bez Rijeke.

Briščik je rekao da je najbitniji dio programa sažet u četiri točke – Rijeka radi, zna, može i raste. Primarni cilj je otvaranje novih radnih mjesta, omogućiti da Rijeka postane grad znanja, povećati kvalitetu života svim Riječanima te ponovno postati motor razvoja i vratiti Rijeku na vrh.

Prema analizama, oko 47 posto Riječana nezadovoljno načinom vođenja grada. Željni su promjena, mladi odlaze, a kupovna moć je sve manja, dodao je Briščik i najavio da će tijekom četverogodišnjeg mandata uložiti ukupno 500 milijuna kuna u poticanje poduzetništva. Smatra da će se taj novac vratiti kroz porez na dohodak i neće biti trošak, a omogućit će otvaranje tvrtaka i vraćanje Riječana u svoj grad.

Najviše bi poticao nove tehnologije i IT industriju, jer Rijeka nema prostora za industrije kakve su nekada bile i gusto je naseljena. Smatra da poslovni prostori moraju biti dostupniji poduzetnicima i da treba potaknuti da se prazni poslovni prostori što prije popune. Briščik je istaknuo da sve više Riječana prepoznaje Alternativ za Rijeku kao neokaljanu opciju, koja želi usmjeriti Rijeku u pravom smjeru.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari