IZLOŽBA “DOBRI STARI ZAKONI“ Kako je korupcija suzbijana u srednjem vijeku?

U Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci održano je otvorenje izložbe “Dobri stari zakoni – tradicija suzbijanja korupcije u Hrvatskoj”. Izložba predstavlja neke od najslikovitijih protukorupcijskih odredbi iz srednjovjekovnih pravnih akata nastalih na tlu Hrvatske, među kojima ih ima mnogo s područja Primorsko-goranske županije, a koje bi se mogle primijeniti i danas.

Izložba je nastala na temelju knjige “Suzbijanje korupcije u Hrvatskoj u srednjem vijeku” skupine znanstvenika u kojoj je obrađen cijeli niz srednjovjekovnih pravnih akata, od Vinodolskog zakona preko Senjskog i Riječkog statuta te hrvatsko-glagoljskog Krčkog ili Vrbničkog statuta do Zadarskog, Splitskog i Dubrovačkog statuta.

U ime Primorsko-goranske županije otvorenju izložbe prisustvovao je župan Zlatko Komadina koji je istaknuo zadovoljstvo što je izložba nakon Zagreba došla u Rijeku jer je upravo na području Primorsko-goranske županije najveći broj obrađenih statuta u Hrvatskoj. “Prostor Primorsko-goranske županije nepresušno je vrelo hrvatske povijesti, a temelji hrvatske pismenosti i zakonodavstva upravo potječu s ovih krajeva”, rekao je župan istaknuvši kako su Primorsko-goranska županija i njeni gradovi prepoznatljivi i danas po transparentnosti poslovanja.

Gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel otvorio je izložbu rekavši kako ova izložba i knjiga koja se predstavila uz izložbu otvaraju brojna pitanja, ali daju i puno odgovora. “Tu je i činjenica da je korupcija imala svoj nastanak u srednjem vijeku, a ne danas”, rekao je Obersnel te naglasio da u knjizi ima zanimljivih podataka koji se mogu primijeniti u 21. stoljeću. (pgž)

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari