TRAŽE I DJELATNIKE

KBC RIJEKA Ravnatelj Ružić: “Žalim zbog incidenta, dobro je da imamo četverostruku zaštitu”

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

U Rijeci je u covid-bolnici prerezan kabel za zrak

Ravnatelj riječkoga KBC-a Alen Ružić rekao je u utorak kako mu je osobno vrlo žao zbog incidenta koji se dogodio u noći s nedjelje na ponedjeljak, kad je u tom KBC-u prerezan kabel, ali, dodao je, drago mu je da se pokazala puna spremnost bolnice u takvoj neočekivanoj situaciji.

Ružić je na konferenciji za novinstvo komentirao incident koji se dogodio u ponedjeljak u 3,30 sati, kad su dvojica presjekla kabel za napajanje električnom energijom kompresora zraka kojim se koristi covid centar.

“Pokazalo se da su pacijenti sigurni jer imamo četverostruku zaštitu za ispadanja bilo koje vrste u sustavu koji služi za terapiju kisikom, odnosno komprimiranim zrakom, najvažnijom terapijom za bolest covid-19”, rekao je Ružić.

Kad se dogodio incident, sustav je signalizirao gubitak tlaka zraka pa je dežurni anesteziolog prebacio sustav na čisti kisik. Tehnička služba je odmah reagirala i uklonila štetu na kabelu u vrlo kratkom roku, a do jutra ga u potpunosti zamijenila, rekao je ravnatelj, ističući kako ni trenutak nije ispao dotok kisika te da su pacijenti bili sigurni.

Alen Ružić je ocijenio da stagnacija u broju pacijenata u KBC-u posljednjih dana daje nadu da će donesene mjere rezultirati smanjenjem simptomatskih bolesnika u bolnici.

Istaknuo je da su u KBC-u aktivna 23 respiratora, za covid pacijente ih je rezervirano 35, a ukupno ih je u KBC-u 55. Ako se uključe prijenosni respiratori i anesteziološki uređaji iz operacijskih sala, u bolnici je više od 70 respiratora, a to je kapacitet koji daje sigurnost, rekao je.

Istaknuo je važnost stručnoga liječničkog kadra. Sad je oko pet posto zaposlenika pozitivno na koronavirus, a s onima u samoizolaciji to je oko sedam posto, što je prihvatljivo za funkcioniranje sustava, ali postavlja dodatne izazove, rekao je.

Prerezani i ukradeni kabel za napajanje kompresora zraka bio je s vanjske strane zgrade jer kompresor mora biti vani, zaštićen u metalnom kavezu. Ružić je istaknuo da će se pojačati mjere opreza uz dodatnu tehnologiju i kamere. U planu je pojačanje kapaciteta ugradnjom još jednog kompresora, rekao je.

Na pitanje razmatra li se mogućnost angažiranja dodatnih njegovateljica, kao u Splitu, Ružić je odgovorio da ih je u riječkome KBC-u oko 300 te da za to ima mogućnosti, no, istaknuo je, tu treba biti oprezan u vezi sa zakonskim i drugim normama jer su one u neposrednom kontaktu s pacijentima i moraju imati odgovarajuću edukaciju.

U ovom KBC-u stalno pokušavamo zaposliti nove medicinske sestre i tijekom jeseni su raspisani natječaji za nešto više od 40, rekao je ravnatelj Ružić. (H)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari