RADI VISOKOG TLAKA

KBC Rijeka Svjetski dan srca obilježava akcijom podizanja svijesti važnosti smanjenja unosa soli u prehrani

Svjetski dan srca koji obilježavamo 29. rujna prilika je za podizanje svijesti o opasnosti bolesti srca koje su često prisutne dulje vrijeme prije pojave simptoma i koje se velikim dijelom mogu prevenirati. Uz aktivnosti Hrvatskog kardiološkog društva na nacionalnoj razini, KBC Rijeka ove godine provodi akciju usmjerenu smanjenju unosa soli u prehrani s obzirom na to da je sol jedan od vodećih uzroka visokog krvnog tlaka, a on je u središtu rizika za razvoj bolesti srca i krvnih žila.

U obilježavanju Svjetskog dana srca, u suradnji s nutricionistima u Bolničkoj kuhinji svim bolesnicima u KBC-u Rijeka ponudit ćemo pomno osmišljen mediteranski jelovnik kao preporučeni način prehrane pri prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Poseban smo naglasak stavili na promociju zdravih i potpuno prirodnih mediteranskih začina kao dodataka jelu koji mogu pridonijeti prilagodbi u usvajanju manjeg unosa kuhinjske soli, a uz obrok će biti podijeljene i kartice s prigodnom porukom.

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kardiovaskularni su problemi u Republici Hrvatskoj vodeća skupina bolesti i razlog prijama u bolnicu te predstavljaju veliko financijsko opterećenje za zdravstveni sustav i društvo u cjelini.

One predstavljaju veliki javnozdravstveni problem, najčešći su uzrok smrti u Europi, odgovorne za 2,2 milijuna smrti u žena te 1,9 milijuna smrti u muškaraca, odnosno 47 % svih smrti kod žena te 39 % kod muškaraca. Suprotno često uvriježenom mišljenju kako žene pretežno umiru od zloćudnih bolesti, po dostupnim znanstvenim podatcima svaka druga žena umire od bolesti srca i krvnih žila, a svaka sedma od karcinoma dojke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari