PROGRAM GKR

Knjiga na nezgodnim mjestima: Tvrtko Jakovina na boćalištu u centru grada

Photo: Josip Regovic/PIXSELL

U petak 26. 8. u 20 sati u sklopu programa Knjiga na nezgodnim mjestima Gradske knjižnice Rijeka na boćariji Brajda gostuje poznati hrvatski povjesničar Tvrtko Jakovina.

Tvrtko Jakovina (Požega, 2. ožujka 1972.), hrvatski povjesničar, politički savjetnik, autor, sveučilišni pedagog. Napisao je knjige: Socijalizam na američkoj pšenici, Američki komunistički saveznik; Hrvati, Titova Jugoslavija i Sjedinjene Američke Države 1945-1955 , Treća strana Hladnog rata , Trenuci katarze. Prijelomni događaji XX stoljeća/ i uredio knjigu Hrvatsko proljeće, četrdeset godina poslije. Jakovina je autor niza članaka o vanjskoj politici Titove Jugoslavije, hrvatskoj i jugoslavenskoj povijesti 20.stoljeća. Knjige su mu nagrađivane državnim nagradama 2004. i 2014, dobitnik je nagrade Kiklop (2013.) i Nagrade Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika.

Knjiga “Treća strana Hladnog rata” temeljiti je pogled iznutra na Pokret nesvrstanih i način na koji je organizacija s više od stotinu država funkcionirala. Za razliku od prvih dviju knjiga Tvrtka Jakovine koje su se bavile temom vanjske politike Jugoslavije od 1945. do 1963. godine, knjiga Treća strana Hladnog rata ne fokusira se isključivo na Jugoslaviju i njezinu vanjsku politiku i fokusira se na Pokretu nesvrstanih. U jedanaest poglavlja knjiga obuhvaća sva ključna zbivanja Pokreta nesvrstanih u vremenu Hladnog rata od početka nastanka Pokreta nesvrtstanih do danas.

Godine 2013. Knjiga “Trenuci katarze: prijelomni događaji XX. stoljeća” dobila je književnu nagradu Kiklop u kategoriji publicističke i znanstvenopopularne knjige. Knjiga daje kratak pregled političke povijesti dvadesetog stoljeća. Od Velikoga rata do pada Berlinskoga zida Jakovina je izdvojio upravo događaje i osobe koji su obilježili političku povijest tog vremena.

Broj mjesta uživo na susretu je ograničen stoga je potrebna rezervacija mjesta na mail prijave.programi@gkri.hr. Ulaz se NE naplaćuje.

Program Knjiga na nezgodnim mjestima Gradske knjižnice Rijeka kroz inovativni sadržajni, prostorni i tehnološki okvir konceptualizira domaću književnost i publicistiku održavanjem specifičnih tematskih razgovornih susreta s književnim i stručnim autorima na nekonvencionalnim urbanim lokacijama na riječkom području omogućujući neposrednije prožimanje zajednice, autora, knjiga i čitanja, a uključujući u razgovor arhitekte, urbaniste, urbane aktiviste, građane. Upravo su građani najvažnije jer se s autorima na lokaciji neposrednog življenja problematiziraju kultura u naseljima, svakodnevici, životu… 

Program se odvija uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Primorsko-goranske županije od kojih je podržan kroz sustave javnih potreba u kulturi. 

Medijski pokrovitelj sezone je Radio Roža koja će osiguravati nastanak kvalitetnih audio snimki susreta uz emitiranje u svojim programima i na internet stranici, a partner u realizaciji video produkcije je kvartovska drenovska udruga “Bez granica”. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari