LOKALNI IZBORI

Koljanin i Blečić Jelenović: PGŽ ne ulaže u riječki sport, to se mora promijeniti!

Kandidatkinja Liste za Rijeku za riječku gradonačelnicu Ana Blečić Jelenović i Marinko Koljanin, nezavisni kandidat za PGŽ župana, danas su se na Kantridi družili s građanima

“Lista za Rijeku se zalaže za ciljano i dugoročno poticanje ulaganja u amaterski sport i infrastrukturu. Tako je Lista kod posljednjeg rebalansa proračuna Grada Rijeke uspjela riječkim sportskim klubovima ubrizgati 1,3 milijuna kuna neophodnih za elementarno funkcioniranje. Nakon izbora očekujem značajno veće učešće i Primorsko-goranske županije u sport. I mi Riječani smo dio Županije, i mi Riječani punimo županijski proračun, a od njega u proteklih 30-tak godina nismo dobili ništa. To se mora promijeniti boljom suradnjom grada i županije, odnosno gospodina Koljanina i mene kao župana i gradonačelnice, nakon izbora za tri tjedna, rekla je na današnjoj konferenciji za novinare održanoj pod zidinama stadiona Kantrida kandidatkinja za gradonačelnicu Rijeke Ana Blečić Jelenović.

“Upravo ovo mjesto današnje tiskovne konferencije je mjesto nevjerojatnog sportsko-rekreativno-turističkog potencijala. U mom programu je povratak i ovog dijela obale Riječanima, izgradnja šetnice od 3. maja do Preluka, turističko spajanje Rijeke i Opatije, čija je jedna od ključnih točaka i legendarni stadion Kantrida kojeg treba staviti u funkciju. Tu ima potencijala i za amaterski sport, muzej HNK Rijeke ali i organizaciju ljetnih koncerata za turiste šire regije. Vjerujem da će se proaktivnijom ulogom grada vrlo brzo zainteresirati i ozbiljniji ulagači za razvoj sportsko-turističkih kapaciteta”, naglasila je Blečić Jelenović koja je na susret s novinarima došla u dresu nogometnog kluba Rijeke i šalom Orijenta, čime je na simbolični način izraženo riječko sportsko zajedništvo.

Kandidat za PGŽ župana Marinko Koljanin je u svom obraćanju novinarima skrenu pažnju na neulaganje Županije u kapitalne sportske investicije u Rijeci, ocijenivši smiješnim obećanje župana Komadine, kroz neobavezujuće pismo namjere, o ulaganju u sportsku riječku infrastrukturu nakon 20 godina ignoriranja riječkog sporta.

“Činjenica je da 60 godina u Rijeci novcima građana nije izgrađeno niti jedno igralište. Na tri igrališta s umjetnom travom, pomoćno igralište na Kantridi, Omladinsko igralište i igralište Robert Komen, podloga je zadnji put mijenjana 2010. godine pa je postojeća odavno jedva upotrebljiva i opasna po one koji na njima treniraju i igraju. Jedino novo igralište, ono na Rujevici, rezultat je privatnog ulaganja. A cijelo to vrijeme Županija nije dala niti jednu kunu za sportsku infrastrukturu. To mora prestati”, rekao je Koljanin dodajući da, i kad je rekreacija u pitanju, Grad Rijeke i Primorsko-goranske županija u proteklih trideset godina nisu bile u stanju osigurati sredstva da se šetnicom spoji Kantrida s Voloskom, stalno se pravdajući da nema novca “dok se ulagalo u sve i svašta”.

Podršku idejama Ane Blečić Jelenović i Marinka Koljanina dao je i pročelnik za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke Zdravko Ivanković, inače jedan od dva kandidata za Koljaninove zamjenike.

Prema njegovim riječima, za razvoj sporta u Rijeci pa onda i Primorsko-goranskoj županiji ključne su tri točke.

“Treba povećati privatne investicije u sport kroz poticaje za privatne investicije i/ili kroz poolove za investicije u sportu. Drugo, trebalo bi dozvoliti klubovima da koriste javnu sportsku infrastrukturu za svoje dodatne prihode što sada nije moguće a što bi im znatno olakšalo funkcioniranje, te treće, udružiti financijske i logističke snage Rijeke i Primorsko-goranske županije za inicijalna sredstva i izradu dokumentacije za kandidiranje za europske fondove u području sporta”, rekao je Zdravko Ivanković.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari