OTVORENJE TERMINALA

Komadina ne dolazi na otvorenje LNG terminala: ”Moj dolazak bio bi u suprotnosti s interesima građana i stavovima županije…”

Foto: Pixell

Danas se u Omišlju održava svečanost puštanja u rad LNG terminala i spojnog plinovoda Zlobin – Omišalj.

Uz predsjednika Vlade bit će nazočan i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. No, ne i Župan Komadina koji je svoje razloge nesudjelovanja u otvorenju obrazložio u izjavi.

Njegovu poruku prenosimo u cjelosti:

”Zahvaljujem na pozivu za sudjelovanjem na svečanosti puštanja u rad LNG terminala i spojnog plinovoda Zlobin-Omišalj, kojem se ne mogu odazvati. Naime, moj dolazak bio bi u suprotnosti s jasno artikuliranim stavovima, ne samo mene kao župana, već i Županijske Skupštine, Općine Omišalj, kao i većine stanovnika otoka Krka o neprihvatljivosti izgradnje plutajućeg LNG terminal na lokalitetu koji je u važećim prostornim planovima predviđen za izgradnju kopnenog terminala.

Svjesni važnosti energetske neovisnosti Hrvatske, kao regionalna i lokalna samouprava prihvatili smo da se uz već postojeće energetske kapacitete na lokalitetu Omišlja kao i susjednom Urinju, izgradi i kopneni terminal za ukapljeni plin, ali uz poštivanje najviših sigurnosnih i ekoloških standarda.

     Odluka Vlade da se umjesto predviđenog kopnenog izgradi plutajući terminal, koji ne zadovoljava maksimalne ekološke, energetske, ekonomske i estetske standarde, donijeta je usprkos protivljenju lokalne i regionalne samouprave, što smatram neprihvatljivim odnosom državne vlasti prema stavovima i interesima stanovništva ovog kraja. Neprihvatljivo je da su neki drugi interesi presudili u takvoj odluci na štetu razvoja turizma otoka Krka.

Da smo u tom protivljenju itekako bili u pravu potvrđuje i sam početak probnog rada LNG terminala koji je izazvao snažan revolt mještana Omišlja jer im je zbog visoke razine buke s terminala narušena kvaliteta života,” zaključio je Komadina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari