SUGLASNOST MINISTARSTVA

Komadina: Osigurano je financiranje novih osnovnih škola u Kastvu i Viškovu europskim novcem

Početak gradnje do kraja slijedeće godine

Primorsko-goranska županija među prvima je dobila suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za 100 postotno financiranje nove osnovne škole s jednodijelnom sportskom dvoranom u Kastvu, kao i 100 postotno financiranje nove škole u Marinićima i 64 posto pripadajuće školske sportske dvorane.

Razlog je što je ta dvorana projektirana iznad normativa, kao dvodijelna, pa će razliku tog višeg standarda zajednički sufinancirat PGŽ i Općina Viškovo, najavio je župan Zlatko Komadina na današnjoj konferenciji za novinare. Izgradnjom ovih novih školskih objekata sve osnovne škole kojima je Primorsko-goranska županija osnivač preći će na rad u jednoj smjeni. Nova područna škola u Rešetarima moći će primiti 448 učenika u 16 razrednih odjeljenja a područna škola u Marinićima 588 učenika u 21 razrednom odjeljenju. Ovo je veliki korak, jer sada kad smo dobili suglasnost za financiranje iz programa Mehanizma oporavka i otpornosti, možemo najavit krajem slijedeće godine i sam početak radova, rekao je župan.

Perma riječima pročelnice UO za odgoj i obrazovanje Edite Stilin već se krenulo u izradu projektne dokumentacije, glavnog projekta i troškovnika koji nam je potreban za prijavu i vjerujem da će tijekom slijedeće godine sigurno započeti radovi na ova dva velika projekta i tu, kako je rekao i župan, završavamo naš ciklus dvosmjenske nastave. Upravo danas stigla nam je uporabna dozvola dogradnje OŠ Ivana Rabljanina s 8 novih učionica i pratećih kabineta pa i ta škola od jeseni kreće s radom u jednoj smjeni. Taj projekt vrijedan je 2 milijuna eura, a u jednakom omjeru financiran je od strane PGŽ i Grada Raba. Stilin je također najavila i da se vrlo brzo kreće u dogradnju OŠ Dobrinj za što postoji građevinska dozvola.

„ Privodimo kraju RCK projekt koji je u petoj godini i obuhvaćao je naših 7 srednjih škola, gotovo je uređenje 2. kata područne škole Eugen Kumičić, stavljena je podloga na vanjskom igralištu Učeničkog doma Kvarner, pri kraju je fasada na Gimnaziji u Opatiji i Hotelijersko turističke škole kao i OŠ Čavle i projektira se za novi MPO dvije dvorane u Moravicama i Lošinju. Također je danas početak prijava za jesenji upis u srednje škole, gdje je ostalo 330 mjesta u 14 srednjih škola, a proveli smo i natječaj za pomoćnike u nastav i danas ide kompletna dokumentacija ministarstvu, imat ćemo 150 novih pomoćnika. Tijekom ljeta dali smo suglasnost na 1178 razrednih odjela koliko ćemo imati u Primorsko-goranskoj županiji, rekla je Stilin. .

Na konferenciji su sudjelovali i načelnica Viškova Sanja Udović kao i gradonačelnik Kastva Matej Mostarac koji su izrazili zadovoljstvo što su stvoreni uvjeti za konačni početak gradnje tih kapitalnih projekata obrazovanja na njihovom području. „ Viškovo je općina koja bilježi lijepe brojke što se tiče demografskog prirasta i svake godine imamo od 150 do 180 novorođene djece. To je činjenica koja nas veseli ali isto tako i obvezuje. Naša postojeća škola Sv. Matej broji preko 900 učenika i još 200-tinajk učenika pohađa školu izvan područja općine Viškovo. Postojeća škola nema kapaciteta kako za provođenje nastavnog programa tako niti za produženi boravak, što nas je i potaknulo da pokrenemo investiciju izgradnje nove škole Marinići koja je projektirana i urbanistički postavljena još prije nekoliko godina. Kako je postojeći projekt već bio postavljen, tako nije bilo mogućnosti veće intervencije i odlučili smo ostati na tom višem standardu školske sportske dvorane. Činjenica da ćemo dobiti maksimalno financiranje škola i javnih površina, odnosno u protuvrijednosti do 20 milijuna eura, je nešto što nas sve veseli, jer proračunska sredstava i Općine i Županije nećemo morati dirati nego ćemo iskoristiti za druge stvari, rekla je Udović.

Gradonačelnik Mostarac istaknuo je da je Kastav pripremio zemljište i posložio imovinsko-pravnu situaciju. „Izradili smo u suradnji s Primorsko-goranskom županijom projektnu dokumentaciju i pokazali vrlo veliku razinu agilnosti i spremnosti jer smo u manje od tri mjeseca projekte prilagodili novim normativima cjelodnevne nastave. Još jednom smo pokazali da imamo uprave koje mogu brzo reagirati na situaciju koje se vrlo brzo prilagođavaju natječajima i povlačenju europskog novca. Uvijek ističemo da je Kastav mjesto ugodno za život. Želimo da se naša djeca u poslijepodnevnim satima bave sportom i izvannastavnim aktivnostima a ne da moraju u učionicama biti do 8 navečer, rekao je Mostarac te se zahvalio i svima koju su sudjelovali do sada u ovom projektu. Dodao je da predstoji još puno posla ali glavni preduvjeti su ostvareni.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari