NA DANAŠNJOJ KONFERENCIJI

Konsolidirani je proračun PGŽ-a za 2023. godinu 1,65 milijardi kuna

Župan Zlatko Komadina redovni susret s novinarima započeo je najavom tradicionalnog dvodnevnog susreta Župana s gradonačelnicima i općinskim načelnicima s područja Primorsko-goranske županije koji će biti održan u četvrtak i petak, 20. i 21. listopada 2022. u Hotelu „Kimen“ na otoku Cresu.

Na susretu će biti predstavljeni javnozdravstveni programi koje resorni upravni odjel kao nadstandard provodi u suradnji s gradovima i općinama, te projekt „Zavičajna digitalna knjižnica PGŽ“ Gradske knjižnice Rijeka i Primorsko-goranske županije. Prema riječima župana, Gradska knjižnica Rijeka postaje stožerna knjižnica PGŽ-a te će u digitalnom obliku sadržavati zbirke digitalne i digitalizirane građe s ovog područja te županijska, gradska i općinska glasila. Drugog dana zapovjednik Vatrogasne zajednice PGŽ Mladen Šćulac govorit će o prilagodbi gradova i općina klimatskim promjenama.

Završena je javna rasprava o rebalansu proračuna. Rebalans će se uputiti na 13. sjednicu Županijske skupštine, a na narednoj sjednici odlučivat će se i o samom Proračunu koji je u završnoj fazi izrade, najavio je župan.

„Konsolidirani proračun PGŽ-a za 2023. godinu iznosi 1,65 milijardi kuna, što je otprilike isti iznos kao i 2022. godine. Rebalans je nešto veći, gotovo 1,7 milijardi kuna, a zbog krize koja je nastala, od danas pa nadalje imamo povećane troškove za školstvo, zdravstvo i sl. S obzirom da država nije povećala iznose decentraliziranih sredstava, a kako bi se održao standard djelatnosti, županija je prisiljena intervenirati iz redovnog proračuna, odnosno poreznih prihoda koje uplaćuju građani“, rekao je župan.

Župan je najavio i mogućnost proglašenja elementarne nepogode od poplave radi nastalih šteta na području Gorskog kotara. Kako je naveo, Grad Čabar je utvrdio štete u zakonskom iznosu od preko 20 posto proračuna dok su ostali u fazi utvrđivanja. Sve službe i povjerenstva su na terenu.

Dodijeljene su potpore poljoprivrednim gospodarstvima kroz sufinanciranje mjera ruralnog razvoja u poljoprivredi Primorsko-goranske županije u 2022. godini, informirao je resorni pročelnik Mladen Brajan. Raspoređeno je 270 tisuća kuna na 13 poljoprivrednih gospodarstava, a sufinancira se razvoj i očuvanje poljoprivrednih gospodarstava, povećanje stočnog fonda Gorskog kotara i razvoj novih djelatnosti na poljoprivrednim gospodarstvima. Radi se o drugom natječaju ove godine koji je raspisan radi povećanog interesa i osiguranja dodatnih sredstava.

Izrađen je i novi nacrt Programa mjera za razvoj poduzetništva Primorsko-goranske županije za razdoblje 2022. do 2025. s fokusom na digitalnu i zelenu tranziciju i energetiku.

Neke od mjera uključuju sufinanciranje dokumentacije za prijavu na EU fondove, nabavku opreme za prerađivačku industriju te potpore za poduzetnike početnike i slabije razvijena područja u turizmu. Predložena su sredstva u iznosu od šest milijuna kuna, od kojih tri milijuna kuna za područje Gorskog kotara. Nacrt Programa trenutno je u javnom savjetovanju na mrežnim stranicama PGŽ-a do 11. studenog 2022., rekao je pročelnik Brajan.

Na novinarsko pitanje za oko nastavka aktivnosti investitora u luci Mrtvaška nakon što je projekt obustavljen, župan je rekao kako je projekt ukinut, sredstva preraspodijeljena, a ugovor s izvođačem radova raskinut.

„Projekt je zaustavljen. Investitor ŽLU Mali Lošinj uredio je put do mulića i parking, slijedom toga, obaviještena je Agencija za linijski prijevoz i vraćena je državna linija za Mrtvaška – Ilovik. Stanje je isto kao prije početka radova, odnosno, vraćeno je u prvobitno stanje“, naveo je župan i dodao da smatra da je propuštena povijesna šansa da se napravi kvalitetan projekt plave magistrale koji bi povezao kvarnerske otoke s gradovima Zadrom i Pulom s mogućnošću trajektnog pristana i pristana turističkih brodova. Podsjetio je kako su svi zahtjevi Ilovčana ispunjeni, međutim, nije bilo ni volje ni želje da se taj projekt realizira, zaključio je župan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari