HVALEVRIJEDAN PROJEKT

Kreće izgradnja Zdravstvenog centra Rujevica; Odabrani članovi Koordinacijskog tima za provedbu projekta

Foto: Riportal

U sjedištu PGŽ održana je konstituirajuća sjednica Koordinacijskog tima za provedbu Projekta izgradnje Zdravstvenog centra Rujevica

Članovi tima su zamjenik župana Vojko Braut koji je ujedno i voditelj, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Goran Palčevski, pročelnik UO za financije Krešimir Parat, pročelnik UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan, ravnatelj Doma zdravlja PGŽ Vladimir Mozetič, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu PGŽ Davor Vukobrat, pročelnik HGSS Stanica Rijeka Marko Andrić i privremena pročelnica UO za zdravstvo Silvia Hunjadi Korošec.

Riječ je o strateškom projektu koji objedinjuje resurse i djelovanje interventnih službi na području PGŽ, a obuhvaća izgradnju heliodroma koji je preduvjet za organizaciju Hitne helikopterske medicinske službe, kao i objekata Doma zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu PGŽ na lokalitetu Rujevice.

Izgradnja je planirana na građevinskoj čestici površine preko 13.000 m² koja je u vlasništvu Grada Rijeke.

Hrvatska gorska služba spašavanja Stanica Rijeka započela je realizaciju ovog projekta koji je predviđao izgradnju helidroma na Rujevici još prije 9 godina, a lokalitet je odabran jer to područje ima povoljne meteorološke uvjete, te je radi blizine zaobilaznice i čvora Rujevica, dobro povezan s Kliničkim bolničkim centrom Rijeka i drugim dijelovima grada.

Također, ova lokacija ima mogućnost pokrivanja otoka, Istre, Gorskog kotara i područja Sjevernog Velebita.

Vrijednost investicije procijenjena je na preko 10 milijuna eura te Koordinacijski tim razmatra modele financiranja. Obzirom da je Hitna helikopterska medicinska služba uvrštena u Nacionalni plan razvoja zdravstva za razdoblje 2021. – 2027. godine, bilo je riječi i o kandidiranju projekta na Operativni program Konkurentnost i kohezija za razdoblje 2021. – 2027. godine, kako bi se osigurala sredstva iz fondova Europske unije.

U Proračunu Primorsko-goranske županije za 2022. godinu, planirana su inicijalna sredstva u iznosu od 1.500.000,00 kn namijenjena za izradu projektne dokumentacije i za građevinske radove HGSS –u. HGSS Stanica Rijeka za I. fazu iskopa koji kreću iduće godine ima osigurano 3 milijuna kuna, 2 milijuna vlastitih sredstava i 1 milijun od PGŽ.

Obzirom da je građevinska čestica u vlasništvu Grada Rijeke, HGSS Rijeka je s Gradom sklopio ugovor o pravu građenja bez naknade.

Projektnom dokumentacijom planirana je gradnja u nekoliko faza. U prvoj bi se gradio helidrom i objekt za potrebe HGSS-a, a u preostalim fazama je predviđena izgradnja hangara objekata.

Lokacijskom i građevinskom dozvolom nije bila predviđena izgradnja objekta Doma zdravlja i objekta Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije. Potrebno je stoga izraditi izmjenu i dopunu idejnog i glavnog projekta te ishoditi rješenje o izmjeni i dopuni lokacijske i građevinske dozvole.

Objekt Doma zdravlja Primorsko goranske županije – uprava, laboratorij i skladište imat će gotovo 5.000 m², dok će objekt Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije biti površine oko 2.000 m².

Sljedeći sastanak Koordinacijskog tima održat će se u siječnju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari