PGŽ FINANCIRA PROJEKT

Nastavlja se suradnja PGŽ i Sveučilišta u Rijeci na projektu „Karakterizacija autohtonih vinskih sorti Kvarnera“

Primorsko-goranska županija u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci pokrenula je projekt „Karakterizacija autohtonih vinskih sorti Kvarnera“ koji se temelji na znanstvenim istraživanjima karakteristika autohtonih vina u trogodišnjem razdoblju počevši od 2019. godine. Tim povodom u prostoru Gradske lože Kastav župan Zlatko Komadina uručio je rektorici Snježani Prijić-Samaržija Sporazum o nastavku provedbe projekta.

“Drago mi je što smo danas u Kastvu, gradu kulture i urbane tradicije, ali zadnjih godina i gradu vina. Malo koja općina može reći da ima svoje vino, kao što Kastav ima Belicu, a time se može pohvaliti jedino Vrbnik. Ima tu još puno autohtonih sorti na kojima predano radi enolog Pavlišić, a naš sporazum sa Sveučilištem je i da zaštitimo i revitaliziramo naše stare sorte. Iako imamo male količine, spašavamo vinovu lozu od zaborava. Domaća priča kao što je Belica, može se naći samo u Kastvu”, rekao je župan zahvalivši se svima uključenima u projekt.

“Izuzetno je važno naglasiti ovu suradnju Grada Kastva, Sveučilišta u Rijeci i Primorsko-goranske županije koja kao krovna institucija okuplja udruge, OPG-ove i poduzetništvo u jednu sjajnu priču. Zahvalni smo županiji što nas podržava u ovom trogodišnjem projektu koji se nadam da ćemo nastaviti i dalje. Radi se o karakterizaciji autohtonih sorti Kvarnera, a rezultati ovog projekta se već vide. Jedan od primjera je i kastavska Belica koja je od stolnog vina postala vrhunsko vino. Upravo ulazak znanosti u projekt daje dodatnu vrijednost projektu i našim vinarima koji dobivaju autohtonu sortu koja dolazi do najvišeg stupnja i postaje prestižno vino, i koje se upravo servira ovdje u Kastvu”, rekla je rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija.

Enolog Tomislav Pavlešić naglasio je kako je Primorsko-goranska županija u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci kao cilj projekta imala i stvoriti određenu bazu podataka kojom ćemo se doprinijeti zaštiti i regionalizaciji naših autohtonih vina. “Ponosi nas činjenica da gotova sva autohtona vina koja se proizvode na području PGŽ su vina vrlo posebne kakvoće i do sada su dobila oznaku vrhunskih vina” istaknuo je Pavlešić, dok je gradonačelnik Kastva Matej Mostarac naglasio kako je ovaj projekt odličan pokazatelj suradnje lokalne i regionalne samouprave, znanstvenih ustanova i poduzetnika.

Cilj ovog projekta je, uz očuvanje autohtonih vinskih sorti Primorsko-goranske županije, povećanje proizvodnje i podizanje novih nasada s autohtonim sortimentom, nove moguće komercijalizacije i promocije te povezivanje sa sektorom turizma i ugostiteljstva. Projektom će se također dobiti izrađena baza podataka o autohtonim sortama Kvarnera, kao i o lokacijama, brojnom stanju i starosti nasada autohtonih vinskih sorti, baza podataka o uobičajenom fizikalnom i kemijskom sastavu grožđa, mošta i vina lokalnih sorti te protokoli i metode za standardne analize.

PGŽ financira provedbu projekta u ukupnom iznosu od 300.000,00 kn.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views