KROZ PROJEKT „FRAMESPORT“

Luka Rab postaje prva pametna luka u Hrvatskoj; PGŽ nabavlja moderan sustav

Primorsko-goranska županija prva će u Hrvatskoj nabaviti sustav za pametno upravljanje malim lukama

Riječ je o pilot projektu koji se planira implementirati na području komunalnog dijela luke Rab te će pružiti potrebne informacije o trenutnom statusu vezova i korisnika vezova u lukama korištenjem Bluetooth tehnologije i 24 nadzorne kamere u kombinaciji sa strojnim učenjem.

Dio je to projekta „Framesport“ koji se provodi u okviru INTERREG programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska. Vrijednost implementacije iznosi 934 tisuće kuna od čega je 85 posto sufinancirano EU sredstvima. U planu je da sustav krene s radom do kraja godine.

Sporazum o suradnji u provedbi projekta potpisali su župan Zlatko Komadina i ravnatelj ŽLU Rab Nenad Debelić.

„Primorsko-goranska županija svjedoči još jednom projektu koji je prvi u Hrvatskoj“, rekao je župan Komadina te dodao kako je ovo tek jedan u nizu projekata u luci Rab koja se nalazi u velikom investicijskom ciklusu.

„Kontinuirano unapređivanje poslovanja jedan je naših ciljeva, prvenstveno radi korisnika. Uvođenjem novih tehnologija pružamo im novu uslugu, ali i sigurnost“, istaknuo je ravnatelj Debelić. Pojasnio je kako će ovaj projekt omogućiti u realnom vremenu podatak koji je brod prisutan u luci, je li na svom mjestu i je li s njim sve u redu.

„Na taj način će se kontrolirati poslovanje i koristi li sve u skladu s ugovorima i pravilnicima što će značajno unaprijediti odnos i sa samim korisnicima i dati novi ulazni podataka kojim lučka uprava može dodatno unaprijedi uslugu i sustav“, zaključio je ravnatelj.

Osvrnuo se i na veliki investicijski ciklus u luci Rab.

Kako je naveo, na zadovoljstvo ribara, dovršena je izgradnja ribarske luke u vrijednosti gotovo 20 milijuna kuna, a uskoro se može očekivati i njezino svečano otvorenje. Paralelno su u tijeku radovi na rekonstrukciji i dogradnji luke Rab, najvećeg projekta od osnutka lučke uprave. U vrijednosti 38 milijuna kuna, projektom financiranim iz programa Konkurentnost i kohezija osigurat će se sigurnija obala i pristan u svim vremenskim uvjetima, a doći će i do efikasnije raspodjele vezova.

Također, spreman za prijavu na EU fondove je i projekt izgradnje tri komunalna gata kojim bi luka Rab dobila sto novih vezova.

Potpisivanju su prisustvovali i resorni pročelnik Ljudevit Krpan, predstavnik izvođača na implementaciji sustava za pametno upravljanje lukama Dean Ukota, predsjednik uprave „Tri M d.o.o.“ i Luka Dragojević, voditelj projekta iz UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari