PRIMLJENI U GRADU RIJECI

Mali riječki poduzetnici i inovatori na RInovatoRI Spring Campu 2023 razmatrali i pitanje umjetne inteligencije

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović sa suradnicima primio je djecu sudionike ovogodišnjeg Spring Campa održanog u sklopu programa RInovatoRI te njihove mentore.

Spring Camp je dio izvanškolskog kreativno-edukativnog programa za mlade poduzetnike i inovatore RInovatoRI Grada Rijeke, Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte, a provodi se u suradnji s gradskom ustanovom Dom mladih.

Program RInovatoRI je kreativni i edukativni program namijenjen učenicima viših razreda riječkih osnovnih škola, a svrha programa je približiti djeci suvremeno poduzetništvo na jednostavan i njihovoj dobi primjeren način.

Mladi poduzetnici i inovatori

Kroz program mladi poduzetnici i inovatori uče kako prepoznati i na kreativni način riješiti problem, kako doći do ideje, kako od ideje stvoriti proizvod i kako uopće funkcionira poslovni svijet, ali i svijet suvremenih tehnologija, koji je danas neodvojiv od poduzetništva i inovacija.

IVA RIBARIĆ, BENEDIKT PERAK, DAMIR MEDVED, GORAN GRAČANIN I MARKO FILIPOVIĆ

Program RInovatoRI ima tri djela i to redovni program, koji se odvija tijekom čitave školske godine, Summer RInnovation Lab, odnosno ljetni program, koji traje tri tjedna i koji kreće na početku ljetnih praznika te Spring Camp, koji se provodi tijekom proljetnih praznika.

Prijemu su prisustvovali i ravnatelj Doma mladih Goran Gračanin, direktor EDIH ADRIA projekta Sveučilišta u Rijeci i stručni mentor Spring Campa 2023. Damir Medved, voditelj Centra za jezična istraživanja na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci i stručni mentor Spring Campa 2023. dr. sc. Benedikt Perak, voditeljica programa RInovatoRI i Spring Campa 2023. Josipa Andrušić, voditeljica Spring Campa 2023. Dijana Malinić-Mihelić, Iva Ribarić iz Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte Grada Rijeke i drugi.

Gradonačelnik Filipović pozdravio je sudionike Spring Campa, zahvalivši se pritom svima koji su sudjelovali u organizaciji proljetnog kampa, koji potiče kreativnost mladih.

„Grad Rijeka daje podršku inovativnim projektima poput RinovatoRa, a kroz cijeli inovativni eko sustav, koji uključuje mnogobrojne programe, poput Startup inkubatora Rijeka i ostalih inkubatora RRA Porina, Riječani od najmlađih dana imaju priliku stjecati poduzetnička znanja i vještine. Sve to pak predstavlja načine poticanja gospodarstva, a samim time i prosperiteta čitavog grada“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Ravnatelj Doma mladih Rijeka Gračanin čestitao je svim polaznicima Spring Campa i programa Rinovatori, koji je do sada iznjedrio mnogo ideja i potaknuo na kreativnost i inovativnost mnogo mladih ljudi.

„Vjerujem da ćete se jednog dana cijelom gradu odužiti kroz neke nove ideje i izume“, kazao je ravnatelj Gračanin.

Stručni mentori Damir Medved i Benedikt Perak istaknuli su kako su učenici iznjedrili izuzetno vrijedne rezultate.

„Učenici su dali svoje znanje i srce te doprinijeli u izgradnji društva koje će biti napredno i tehnološki razvijeno“, kazao je Perak.

Spring Camp 2023: brAInstorm obrađivao temu umjetne inteligencije

U programu Spring Camp 2023: brAInstorm sudjelovalo 18 djece u dobi od 11 do 14 godina.

RInovatoRI su se bavili umjetnom inteligencijom, odnosno promišljanjem i stvaranjem digitalnog asistenta uz pomoć AI, te ispitivanjem mogućnosti njegove primjene u području edukacije, zdravstva, zabave, ekologije i medija.

Program se od 11. do 14. travnja 2023. godine provodio na dvije lokacije, u Sveučilišnom kampusu te u Društvenom centru Drenova.

Prijam za sudionike Spring CampaU Sveučilišnom kampusu RInovatoRI su se upoznali s temom programa kratkim predavanjem stručnih mentora „Što je AI? Primjena AI tehnologije u društvu“, obišli su laboratorij FIDIT gdje su im demonstrirane radne AI tehnologije – AR, VR, molekularni simulatori, 3D modeli i printeri. Također, upoznali su se obilježjima i funkcijama superračunala ‘Bura’.

U Društvenom centru Drenova polaznici su nakon uvodnog predavanja stručnih mentora pod nazivom „Stvaranje asistenta uz pomoć umjetne inteligencije“ podijeljeni u timove unutar kojih su izdvojili problem u lokalnoj zajednici (edukacija, zdravstvo, zabava, ekologija, mediji) i tražili primjenu za upotrebu budućeg ChatBota brainstormanjem na temu „Uoči problem – Razmisli! – Iskoristi priliku!“. Potom su uz primjenu programskih jezika i digitalnih alata izrađivali vlastitog asistenta – ChatBota.

Timovi Jesenski Hlapići, Canva Gamers, Zimski vlakovi i Životinjsko carstvo, svoje su ideje prezentirali kroz pitch prezentaciju.

Svi polaznici dobili su nagrade za sudjelovanje, a pobjednički tim Jesenski Hlapići posebnu nagradu za najbolju ideju i izvedbu.

Sve aktivnosti Spring Camp 2023: brAInstorm pratio je stručni tim, odnosno mentori Damir Medved, direktor projekta EDIH Adria (European Digital Innovation HUB) i dr. sc. Benedikt Perak s Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci, Josipa Andrušić voditeljica Doma mladih i učiteljica informatike i Dijana Malinić Mihelić, učiteljica politehnike i informatike, koji su pomogli RInovatoRIma u izazovima koje im donosi AI te u kreiranju rješenja.

Program RInovatoRI dobitnik je više nagrada i priznanja

Od pokretanja programa 2008. godine, u sva tri programska pravca RInovatoRI sudjelovalo je ukupno 677 djece, održano je 15 redovnih ciklusa s preko 430 radionica, dva 3D programa, 10 proljetnih te 8 ljetnih programa.

Program RInovatoRI dio Programa za mlade Grada Rijeke (2023-2030). Višekratno je prepoznat na europskoj i nacionalnoj razini kao primjer dobre prakse te je dobitnik niza priznanja.

Vikend školi poduzetništva 2018., pod nazivom ‘Pametni gradovi i umjetna inteligencija’ dodijeljena je povelja za NAJ-akciju na državnoj razini, u sklopu akcije ‘Gradovi i općine prijatelji djece’. Program RInovatoRI nacionalni je dobitnik Europske nagrade za promicanje poduzetništva 2019. u kategoriji Promicanje poduzetničkog duha.

Godine 2020. RInovatoRI su uvršteni u internacionalnu bazu dobrih praksi na razini programa Interreg Europe, a 2021. u Praktični vodič za usavršavanje i prekvalifikaciju također kao primjer dobre prakse, u okviru EU inicijative Intelligent Cities Challenge.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari