STUDENTIMA BOLJI UVJETI

Galerija | Na Kampusu otvoren Laboratorij za farmaciju; Studentima će biti omogućeno kvalitetnije učenje i rad

U zgradi Sveučilišnih odjela na Kampusu otvoren je Laboratorij za farmaciju kojim će se služiti studenti Odjela za farmaciju i Odjela za biotehnologiju kao i studenti Medicinskog fakulteta, Fakulteta dentalne medicine i Fakulteta zdravstvenih studija.

Studij farmacije u Rijeci je pri Medicinskom fakultetu osnovan 2021. godine, a studijski program studentima omogućuje stjecanje znanja i kompetencija ne samo za rad u ljekarništvu, već i u bolničko-zdravstvenim ustanovama, te u farmaceutskoj industriji.

Opremanje laboratorija financijski su podržali Sveučilište u Rijeci, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Jadran galenski laboratorij, a otvorenju laboratorija nazočili su među ostalima zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Goran Palčevski, rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija, rektor Medicinskog fakulteta Goran Hauser i izvršni direktor JGL-a Mislav Vučić.

Kako je istaknuo dekan Hauser, ovaj laboratorij izuzetno je važan jer će omogućiti studentima kvalitetne uvjete za rad i učenje. „Ovom prilikom želio bih zahvaliti ponajprije Sveučilištu što je podržalo ideju osnivanja studija farmacije, a sada i opremanje ovog laboratorija. Velike zahvale također idu i Gradu Rijeci, Primorsko-goranskoj županiji i JGL-u na podršci i financijskoj pomoći. Ovaj laboratorij za kemijske predmete koji će koristiti naši studenti zadovoljava sve kriterije za provedbu kvalitetne edukacije“, rekao je Hauser.

Rektorica Prijić-Samaržija istaknula je kako je puno truda i entuzijazma uloženo u osnivanje studija farmacije. „Veseli me što smo uspjeli iskoristiti trenutak, što smo imali sjajne ljude koji su na tome radili i koji su nastavili raditi kako bismo danas mogli otvoriti i ovaj laboratorij. Veliko hvala Gradu Rijeci i županiji što nas na tom našem putu podupiru, kao i JGL-u jer važna nam je i ta podrška gospodarskih subjekata“, rekla je u svom govoru rektorica.

Važnost ovog laboratorija za edukaciju studenata i stjecanje kompetencija, ne samo za radu u ljekarništvu već i u bolničko-zdravstvenim ustanovama te farmaceutskoj industriji naglasio je i zamjenik riječkog gradonačelnika Goran Palčevski. „O značaju studija Farmacije govori i zainteresiranost velikog broja studenata upravo za taj fakultet, čemu sigurno doprinosi i sigurnost zaposlenja koju imaju po završetku studija budući da su magistri farmacije deficitarna struka ne samo u Rijeci i PGŽ-u, nego i u cijeloj Hrvatskoj.

Pohvala je to svakako i Sveučilištu u Rijeci koje prati realne potrebe tržišta rada i prema njima promišlja svoje studijske programe te ih prema svojim mogućnostima i realizira, a ujedno i Medicinskom fakultetu koji je krenuo s inicijativom za otvaranje ovog Laboratorija za koji su bila potrebna značajna sredstva“, rekao je Palčevski i poželio studentima puno uspjeha u edukaciji i budućem radu.

Prema riječima izvršnog direktora Jadran galenskog laboratorija Mislava Vučića, JGL od samog osnutka surađuje s Odjelom za farmaciju. „Vjerujem da će naša suradnja u budućnosti i dalje rasti i razvijati se jer činjenica da sada u Rijeci imamo ovaj studijski program za nas je izuzetno važna jer vjerujem kako se u današnjim studentima kriju naši budući kolege“, rekao je Vučić.

Ukupna vrijednost investicije koja uključuje izvođenje građevinskih radova i opremanje laboratorija iznosi oko milijuna kuna, a Grad Rijeka je za potrebe opremanja laboratorijskog prostora izdvojio iznos od 100.000,00 kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari