NADBISKUP DEVČIĆ Mnogi koji se smatraju vjernicima ne poznaju ni osnovne vjerske istine

Riječki nadbiskup Ivan Devčić kazao je subotu na središnjem slavlju u Trsatskom svetištu u povodu blagdana Velike Gospe kako je nužno neprestano težiti za što boljim poznavanjem i razumijevanjem onoga što vjerujemo jer razumom shvaćena vjera postaje pravim i pouzdanim pratiocem i putokazom u rješavanju svakodnevnih životnih problema.

Takva vjera vodi vjernike na putu prema njihovu vječnom odredištu, tamo gdje je Marija, Majka Božja, već stigla, naveo je nadbiskup.

Istaknuo je kako je Marija postepeno rasla u spoznaji vjere a Isus u mudrosti i milosti te da Crkva nastoji shvatiti ono što vjeruje. Ocijenio je da je to danas posebno važno jer se posvuda susrećemo s vjerskim neznanjem i pravim vjerskim analfabetizmom.

“Tako se širi i uvjerenje da se može istovremeno biti kršćanin i vjerovati u reinkarnaciju i u svašta drugo”, kazao je. Naveo je da mnogi koji se smatraju vjernicima ne poznaju ni osnovne vjerske istine te ih još manje mogu razumijeti u njihovu pravom značenju.

“Ali, što je najgore, to ih uopće ne smeta. U mnogim kršćanskim obiteljima danas nema ni vjerskih knjiga ni časopisa, a često ni Svetog pisma ni katekizma katoličke Crkve. A ako se nešto od toga i nađe, ne otvara se i ne čita. No bez poznavanja vlastite vjere nije moguće u njoj rasti, ni prema njoj živjeti i djelovati”, naglasio je riječki nadbiskup.

Prije euharistijskog slavlja u Marijinom perivoju u sklopu Trsatskog svetišta, gdje se okupilo nekoliko tisuća vjernika, priređena je hodočasnička procesija. Uz svete mise i druge vjerske manifestacije, na Trsatu je priređen i tradicionalni sajam.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari