ČESTITAMO DOBITNICIMA

Galerija | Troje riječkih akademika zaprimili najviše priznanje u odgoju i obrazovanju

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina održali su prijem za dr.sc. Vladimira Takšića, dr. sc. Bruna Grbca i prof. dr. sc. Ninu Perezu, dobitnike Nagrade Ivan Filipović za 2023. godinu.

Nagradu Ivan Filipović dodjeljuje Republika Hrvatska kao najviše priznanje djelatnicima u odgoju i obrazovanju za rad i rezultate u predškolskom odgoju, osnovnom, srednjem školstvu, visokom školstvu i znanstvenom i stručnom radu. Za 2023. godinu dodijeljeno je pet nagrada za životno djelo te 11 godišnjih nagrada, a među nagrađenima nalaze se i tri djelatnika Sveučilišta u Rijeci.

Dr.sc. Vladimir Takšić, professor emeritus Filozofskog fakulteta i dr. sc. Bruno Grbac, professor emeritus Ekonomskog fakulteta dobitnici su Nagrade Ivan Filipović za životno djelo, dok je prof. dr. sc. Nina Pereza s Medicinskog fakulteta dobitnica godišnje Nagrade Ivan Filipović za 2023. godinu.

Gradonačelnik Filipović i župan Komadina čestitali su dobitnicima na značajnom priznanju te iskoristili priliku u ime građana Rijeke i Primorsko-goranske županije zahvaliti za dugogodišnji predani i kvalitetan znanstveni i osobni doprinos u visokom obrazovanju.

„Kao gradonačelnik Rijeke, ponosan sam što u našem gradu imamo tako istaknute pojedince. Vaš rad ne samo da podiže ugled našega Sveučilišta, već i našeg grada na razini Hrvatske, ali i međunarodnom nivou. Vaši uspjesi pokazuju kako upornost, entuzijazam te želja za znanjem i širenjem vidika mogu stvoriti značajne promjene i ostaviti trajni trag u zajednici“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Župan Zlatko Komadina izrazio je zadovoljstvo i ponos što svake godine odgojno-obrazovni djelatnici iz Primorsko-goranske županije budu među dobitnicima nagrade Ivan Filipović.
„Ono čime se bavite iznimno je vrijedno ne samo za odgojno-obrazovni rad, već i za znanstveni rad. Upravo po vašem doprinosu i doprinosu svih koji se trude kao vi, prepoznaje se grad i kraj iz kojeg dolazite“, poručio je župan Komadina.

Prijemu su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Rijeke Goran Palčevski, zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić i pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije Edita Stilin.

Ovogodišnji dobitnici Nagrade Ivan Filipović, djelatnici Sveučilišta u Rijeci, zahvalili su se Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji na održavanju prijema i prepoznavanju njihova doprinosa zajednici.

Prof.dr.sc. Vladimir Takšić, professor emeritus Filozofskog fakulteta naglasio je kako je do sada u svom radu, koji se prvenstveno odnosi na emocionalnu inteligenciju i koji je imao prilike razvijati i u inozemstvu, imao veliku podršku Grada i Županije.
„Nadam se da ćete nam dati podršku i ubuduće, posebice u mogućnosti da se program razvoja socijalne i emocionalne inteligencije, uspije razviti i na europskoj razini“, kazao je prof. Takšić.

Dr. sc. Bruno Grbac, professor emeritus Ekonomskog fakulteta naglasio je kako bi ovu nagradu htio podijeliti sa svim onim suradnicima i suradnicama koji su bili dio tog puta, kao i studentima, koji su bili izvor energije za propitivanje i traženje nekih novih rješenja.
„Sve to ne bi bilo moguće da ne živimo u ovom okruženju, okruženju koje je karakterizirano Gradom i Županijom koji potiču i podržavaju obrazovanje, znanost i istraživanje. Puno je ugodnije djelovati s poticajima koji dolaze iz lokalne i regionalne samouprave te uz Sveučilište u Rijeci, koje neprestano traži nove pristupe i inovacije“, kazao je Grbac.

Izv. prof. dr. sc. Nina Pereza s Medicinskog fakulteta naglasila je kako je ova nagrada ujedno priznanje Centru za unapređenje nastavničkih kompetencija i komunikacijskih vještina.
„Jedini smo medicinski fakultet u Hrvatskoj i šire koji na sustavan i sveobuhvatan način skrbi o profesionalnom razvoju svojih nastavnika. Nažalost, zdravstveni djelatnici tijekom svog obaveznog obrazovanja nemaju priliku stjecati ovakve kompetencije, tako da je to moguće jedino kroz cjeloživotno obrazovanje. Stoga smatram ovu nagradu ujedno i priznanjem Medicinskom fakultetu u Rijeci i ponosna sam što mogu predstavljati i grad, županiju i svoj Medicinski fakultet“, kazala je prof. Pereza s Medicinskog fakulteta.

Vladimir Takšić, Bruno Grbac i Nina Pereza dobitnici nagrada sa Sveučilišta u Rijeci

Prof.dr.sc. Vladimir Takšić, professor emeritus Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci svojim dosadašnjim aktivnostima u akademskoj i stručnoj javnosti prepoznat je kao izniman znanstvenik, vrstan nastavnik i neumoran popularizator psihologije kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu. Sve je to usko povezano i s njegovim obimnim i vrlo vrijednim znanstvenim i stručnim radom koji se temelji na principima primjene suvremenih znanstvenih spoznaja u rješavanju problema pojedinaca, institucija i lokalnih zajednica. Svojim je znanstvenim radom znatno pridonio spoznajama pogotovo u području emocionalne inteligencije i njezinog mjerenja, o čemu govori velik broj objavljenih radova u međunarodno priznatim časopisima kao i njihova citiranost. U istraživačkim radovima dr. sc. Vladimir Takšić došao je do izuzetno zanimljivih i vrlo vrijednih spoznaja o prirodi emocionalne inteligencije, mogućnostima njezinog valjanog i pouzdanog mjerenja, njezinoj strukturi, međukulturalnim razlikama i sličnostima te njezinim psihosocijalnim posljedicama. Njegov Upitnik emocionalne kompetentnosti preveden je na četrdesetak jezika, a Test rječnika emocije na desetak jezika te se koriste kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu.

Dr. sc. Bruno Grbac, professor emeritus, Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci istaknuti je znanstvenik koji ima znanstvenu (uredničke knjige, poglavlja u knjigama i radovi u zbornicima, autorske ili koautorske knjige i znanstveni radovi u domaćim i međunarodnim znanstvenim časopisima) i stručnu produkciju (recenziranje znanstvenih i stručnih radova te knjiga, uredništvo znanstvenih časopisa, zbornika radova i knjiga, recenziranje ili evaluacija prijedloga i uspješnosti znanstvenih projekata te autorstvo ili koautorstvo udžbenika, priručnika, elaborata i ekspertiza).  Za rad u struci primio je nagrade i priznanja na lokalnoj, državnoj i međunarodnoj razini. Posjeduje radno iskustvo na domaćim i međunarodnim kompetitivnim stručnim i znanstvenim projektima kao i iskustvo vođenja domaćih i međunarodnih kompetitivnih stručnih i znanstvenih projekata. Izlagao je na domaćim i međunarodnim znanstvenim i stručnim skupovima. Bio je član u organizacijskom ili programskom odboru domaćih i međunarodnih znanstvenih skupova. Držao je pozvana izlaganja na domaćim i međunarodnim znanstvenim skupovima. Studijski je boravio u inozemstvu.  Kroz dugogodišnji staž obnašao je rukovodeće dužnosti u ustrojstvenim tijelima visokoškolskih ustanova i čelne dužnosti u znanstvenim i stručnim udrugama. Radio je na popularizaciji znanosti i sudjelovao u programima popularizacije znanosti. Sudjelovao je i u međunarodnim i nacionalnim povjerenstvima, radnim tijelima i skupinama.  Znanstveni i stručni rad professora emeritussa trajan je doprinos odgojno-obrazovnoj i znanstvenoj djelatnosti u Republici Hrvatskoj.

Izv. prof. dr. sc. Nina Pereza s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci u protekloj godini akreditirala je program cjeloživotnog obrazovanja “Moderna i praktična medicinska edukacija”, koji predstavlja temeljni program za unaprjeđenje nastavničkih kompetencija na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, gdje je u sklopu programa osmislila, izradila i voditeljica je tri obavezna kolegija i jednog izbornog kolegija. Voditeljica je tečaja “3I Škole iz medicinske edukacije: inovacije, interakcija, implementacija”. Bila je aktivna u području izdavačke djelatnosti te je objavila tri edukacijska izdanja, organizirala je znanstvene i stručne skupove, zatim simpozij o medicinskoj edukaciji te satelitski simpozij u međunarodnim razmjerima. Bila je kourednica dva posebna izdanja prestižnih domaćih znanstvenih časopisa u izdavaštvu Hrvatskog liječničkog zbora. Posebno se ističe i njezin angažman u radu sa studentima izvan redovitih obveza kao i uspostavu međuinstitucije suradnje koja je neposredno pridonijela unaprjeđenju kvalitete visokoškolske nastave na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

Nagrada ”Ivan Filipović” dodjeljuje se od 1964. godine, a hrvatsko školstvo i društvo i na taj način pokazuju sustavnu brigu o onima koji su svojom stručnošću, zalaganjem i uzornim radom pridonijeli unapređivanju odgojno-obrazovnog procesa i ugledu učiteljskoga poziva.Dobitnici Nagrade Ivan Filipović: Vladimir Takšić, Bruno Grbac i Nina Pereza

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari