Nova nadstrešnica na Autobusnom kolodvoru izaziva dvojake reakcije Riječana

Trg Žabica

Upravo pred sam blagdan Uskrsa, na Autobusnom kolodvoru Žabica završeni su radovi na izgradnji nadstrešnice na prvom peronu kolodvora. Pred Riječanima je „zabljesnula“ nova konstrukcija koja je u komentarima prolaznika, a pogotovo na društvenim mrežama, izazvala niz reakcija građana – može se reći dvojakih, pa čak i oprečnih.

Autobusni kolodvor Rijeka
Autobusni kolodvor Rijeka

Dok jedni negoduju, pa čak i protestiraju – jer se Riječanima već godinama obećava izgradnja posve novog Autobusnog kolodvora koji bi trebao zamijeniti ovaj postojeći, a već dugo jedva funkcionalni – sada su dobili, prema riječima nekih, „malo dulju autobusnu nadstrešnicu nalik onima za gradske autobuse“. Kritičari se pritom pitaju i koliko je novaca utrošeno za ovo poboljšanje, i je li se taj novac mogao nekim srodnim projektom „podebljati“, pa pronaći neko još bolje rješenje.

Drugi pak komentiraju, „bolje išta nego ništa“ – ljepše je ipak autobus pričekati pod nadstrešnicom, no kisnuti i smrzavati se na kiši i buri. Mada ovakvo rješenje, budimo iskreni (a to sugeriraju i naše fotografije), i ne garantira baš neku zadovoljavajuću zaštitu od rečenih prirodnih elemenata.

Podsjetimo, rješenje problema riječkog Autobusnog kolodvora Žabica dugi je niz godina predmet rasprava gradskih vijećnika, tema predizbornih obećanja i izjava gradskih vlasti kako se „u rješenje problema ozbiljno krenulo“. Neki izvori govore da je u „projekt“ – a još nije zakopana niti „prva lopata“ – već sada ulupano možda i deset milijuna kuna uglavnom na istraživanje i „papirnatu“ pripremu projekta, a po svemu sudeći „novi kolodvor“ je jednako dalek kao i kada se tek počelo govoriti o njemu.

Stoga mnogi zaključuju kako je dobro da je barem riječki Autotrans kao investitor, ne čekajući više nikoga iz gradskih vlasti, početkom ožujka počeo s radovima na postavljanju nadstrešnice na autobusnom kolodvoru na Trgu Žabica.

Nadstrešnica na Autobusnom kolodvoru
Nadstrešnica na Autobusnom kolodvoru

Postavljena je metalna konstrukcija sa staklenim pokrovom kojom investitor namjerava natkriti prva dva perona riječkog autobusnog kolodvora. Izdavanju građevinske dozvole prethodila je suglasnost Konzervatorskog odjela u Rijeci kao i Komisije za postavljanje predmeta i privremenih objekata na području grada Rijeke kojoj se, nakon raspisivanja natječaja za zakup građevinskog zemljišta, Autotrans javio kao jedini ponuđač.

U Autrotransu su istaknuli kako će se s novom nadstrešnicom poboljšati uvjeti putovanja putnika, a što, između ostalog, nalažu i standardi postavljeni ulaskom Hrvatske u Europsku uniju.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari