Nova sezona HKD-a na Sušaku: Predstave, filmovi, koncerti, izložbe… pred Riječanima bogata izvedbena jesen!

Hrvatski kulturni dom na Sušaku najavio je svoju novu sezonu 2019./2020.

Bogat raspored ove dobro poznate gradske kulturne ustanove koja od početka godine djeluje pod novim vodstvom predstavili su pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar i ravnatelj HKD-a na Sušaku Edvin Liverić.

Program HKD-a započinje 7. rujna predstavom „Idemo u živo“ Renea Bitorajca i Igora Mešina, a od 10. do 14. rujna cijeli prostor zauzima History Film Festival.

Treće izdanje festivala povijesnog dokumentarnog filma donosi 37 naslova, od čega veliki dio premijernih te raznovrsni popratni program koji od 10. do 30. rujna zauzima i Galeriju Kortil izložbom „bauhaus imaginista: collected research“.

Ovom putujućom izložbom nastalom u suradnji s Goethe Institutom obilježava se 100 godina Bauhausa, a i sama izložba nudit će raznovrsni popratni program – filmske projekcije u samoj galeriji, VR (virtual reality) iskustvo bauhausa, okrugli stol „Bauhaus i međunarodna arhitektura moderne“, kviz posvećen bauhausu, razgovore s autorima filmova nakon projekcija.

Povratak gostovanja Teatra Exit

Novost ove sezone predstavlja i povratak gostovanja Teatra Exit u Rijeci koja će se održavati četvrtcima na pozornici HKD-a, a započinju nagrađivanom predstavom „Kauboji“ redatelja Saše Anočića 19. rujna.

Slijede predstave „Kako misliš mene nema ?!“ 3. listopada i „Dvoje“ 17. listopada, a očekuju nas još dvije predstave ovog zagrebačkog teatra u studenom i prosincu. Veliki interes Riječana za gostovanja Exita očigledan je kroz predstavu „Kauboji“ za koju su karte već skoro rasprodane, pa se ova suradnja vjerojatno nastavlja i u 2020. godini.

U produkciji HKD-a na Sušaku dolaze i dvije predstave pod zajedničkim nazivom „Novi val / Nouvelle vague“ kojima će se predstaviti suvremena francuska plesna scena. Radio se o „Muyte Maker“ 10. listopada, predstavi Compagnie Pli koja istraživanjem srednjovjekovnih slika, trivijalnih pjesmica i grotesknih slika slavi neposlušna i iracionalna tijela te predstavi trupe Collectif ES 19. listopada koja postavlja pitanje kolektiva ili kako su tijela u stalnom dijalogu i prilagodbi.

Plenarni skup IETM

U sklopu programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture HKD će od 24. do 27. listopada ugostiti središnji plenarni skup Međunarodne mreže za suvremene izvedbene umjetnosti IETM posvećen odnosu publike i umjetnika, a očekuje se da će ga pohoditi oko 500 umjetnika, izvođača, profesionalaca u kulturi, producenata i kulturnih menadžera iz cijeloga svijeta.

U suradnji s Distune Promotionom u HKD 9. studenog dolazi „anarhični Brechtov ulični operni trio“ – The Tiger Lillies. Glazba koju stvara ovaj kultni britanski trio mješavina je prijeratnog berlinskog kabarea, anarhične opere i ciganske glazbe, a ovaj koncert jedini je u Hrvatskoj u sklopu njihove turneje na kojoj promoviraju svoje zadnje izdanje „Devil’s Fairground“ i uz to obilježavaju 30 godina postojanja benda.

Novi festival  etno glazbe „Etnopolis“

Krajem godine, od 18. do 21. prosinca, u produkciji HKD-a i u suradnji s agencijom Music Time, Rijeka će dobiti novi festival  etno glazbe „Etnopolis“. Festival će na pozornici HKD-a ugostiti jaka imena iz regije – Bilju Krstić & Bistrik Orchestra iz Srbije, Damir Imamović Sevdah Takht iz Bosne i Hercegovine, makedonsku grupu Ljubojna te kao predstavnike domaćina Klapu Cambi uz Zoricu Kondžu.

Tu su i već tradicionalni programi koji se svake godine održavaju u prostorima ove kulturne ustanove – Jazz Time od 14. do 16. studenog, Revija lutkarskih kazališta od 3. do 11. prosinca, u HKD dolazi filmski festival „Uhvati film“ od 29. do 30. listopada, a svoje produkcije predstavit će i predstavnici nezavisne riječke scene kao što su Kazališna radionica MalikKreativni laboratorij suvremenog kazališta Krilaplesna grupa Flame

Na rasporedu su i razna kazališna i stand-up gostovanja – Rene Bitorajac i Igor Mešin, Marina Orsag i Aleksandar Perišić, Altteatar, Sarajevski Magacin Kabare i mnogi drugi koje je moguće naći u cjelokupnom programu. Program se svakodnevno dopunjuje te su moguće izmjene u rasporedu.

U planu su plesnjaci u atriju

Kao riječka kulturna institucije koja se trudi postati prostor u potpunosti pristupačan svim korisnicima, uz već uređene ulaze u zgradu bez prepreka, dizalom za nepokretne osobe i sanitarnim čvorom za osobe s invaliditetom, HKD planira krajem 2019. i u 2020. godini nastaviti raditi na toj temi i programski – u planu su plesnjaci u atriju koji će biti prilagođeni za sve posjetitelje, posebni po tome što bi pozivali i osobe s invaliditetom koje inače imaju otežani pristup mjestima za izlaske.

Galerija Kortil koja djeluje u sklopu HKD-a radno je ljeto završila zatvaranjem velike izložbe Marca Chagalla koja je u malo manje od 3 mjeseca primila oko 4.000 posjetitelja, čime se pokazalo da Rijeka ima interesa i kapaciteta za organizaciju velikih izložbi. Značajan dio posjetitelja činili su stranci koji u sve većim brojevima dolaze u Rijeku, ali posebno je iznenadio interes Riječana i općenito domaćih ljudi, čime se otvara mogućnost da se praksa velikih ljetnih izložbi nastavi i dalje.

Izložbeni programi

Galerija također najavljuje zaposlenu jesen i zimu sa svojim izložbenim programima – osim već najavljene izložbe„bauhaus imaginista“ od 10. do 30. rujna, tu je Salon crno-bijele fotografije od 9. do 17. listopada, izložba kojom Fotoklub Color okuplja najbolje hrvatske i strane fotografe u crnobijeloj fotografiji.

U suradnji s Galerijom umjetnina iz Splita od 21. listopada do 2. studenog izlagat će se zanimljiv opus još zanimljivijeg autora, Arsena Roje, autora koji je napustio rodni Split davnih 60-ih godina, da bi u S.A.D.-u nastavio razvijati svoj crtačko-slikarski talent koji mu je omogućio da se proslavi kao autor poznatog plakata za kultni Altmanov film M.A.S.H. 1970. godine.

Studeni započinje izložbom „Gradovi duhovi“ fotografa Zdenka Vukelića, izložbom koja ukazuje na probleme depopulacije i napuštanja nekada živih malih naselja i starog načina života širom Hrvatske. Izložba će biti otvorena od 4. do 10. studenog.

U suradnji s Centrom za proširene medije riječke Akademije primijenjenih umjetnosti, na izložbi „Glowing Globe“, od13. do 23. studenog predstavit će se niz domaćih i stranih autora i njihove posljednje dosege u domeni virtualne i proširene stvarnosti.

Slijedi izložba „European Heritage Volunteers“ od 26. studenog do 10. prosinca kojom se, u prilog promocije volonterstva uoči 2020. godine, predstavlja recentne projekte ove europske mreže. U protekla dva desetljeća, Mreža je organizirala preko 200 edukativno-radnih programa u području kulturne baštine uključivši preko 2.000 volontera u 56 zemalja.

Godina se u Galeriji Kortil završava sa slovenskim „Bijenalom neovisne ilustracije“ koje će se u moći pogledati tijekom prosinca.

Programi za 2020. godinu

Programi za 2020. godinu trenutno su u dogovorima i nastavljaju se u istom ritmu, a ta će godina većim dijelom biti rezervirana za događanja u sklopu Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. HKD na Sušaku, kao organizator, u prijestolničkoj godini  sudjeluje sa Spring Forward festivalom koji će se održavati od 24. do 26. travnja 2020. godine kao dio programskog pravca Slatko i slano. Spring Forward festival je suvremenog plesa koji će kroz jedan intenzivni vikend prezentirati ponajbolje mlade plesne umjetnike iz cijele Europe. Jedinstveno mjesto susreta za preko 80  mladih umjetnika – plesača, koreografa, glazbenika i vizualnih umjetnika – 2020. godine u Rijeku će dovesti 20 predstava.

Preostali programi koji će se održavati u HKD-u u sklopu Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture bit će najavljenikao dio cjelokupnog programa ovog projekta  početkom listopada.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari