OBERSNEL: Na Mostu hrvatskih branitelja bit će ispisana imena poginulih; pripreme za EPK teku prema planu

Na svojoj redovnoj konferenciji za medije, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je demantirao tvrdnje kako aktivnosti projekta Rijeka 2020. – Europska prijestolnica kulture kasne

Napomenuvši kako su se u proteklih nekoliko mjeseci u javnosti pojavljivale različite informacije o tijeku ovog velikog kulturnog projekta, Obersnel jasno kazao da niti jedan segment njegove provedbe ne kasni. „Zaposlenici Trgovačkog društva Rijeka 2020 aktivno rade na pripremi programa, a infrastrukturni se projekti kreću svojim tokom u nadležnosti Grada Rijeke i gradskih službi“, rekao je Obersnel.

Obnova motornog broda Galeb

Istaknuvši kako je brod Galeb česta tema razgovora proteklih godina, gradonačelnik je rekao da je završna faza izrade dokumentacije, točnije troškovnika, u tijeku te da se natječaj za odabira izvođača radova očekuje u srpnju.

„Predstavljanje Galeba nakon izvršenih radova na obnovi očekuje se početkom 2020. godine, a ovaj je brod važan element projekta EPK i programskog pravca ‘Vrijeme moći’, rekao je Obersnel i podsjetio da ukupni troškovi obnove broda iznose 37.7 milijuna kuna, od čega 32 milijuna otpada na sredstva dobivena iz europskih fondova.

Brod Galeb funkcionirat će unutar sustava Muzeja grada Rijeke, na čijem stalnom postavu radi nagrađivana dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović, a imat će i komercijalni dio (natječaj za koncesionara očekuje se najkasnije u 2019. godini), gdje će biti uređene sobe, restoran i kafić.

Nastavak uređenja kompleksa Benčić

U prošle godine otvorenom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti izložbe se već postavljaju, a uz uređenje fasade u planu je i rješavanje vlasničkih odnosa s PIK-om Rijeka kada je u pitanju potkrovlje i drugi kat te zgrade.

 

Gradonačelnik je najavio da će do 2020. godine cijela zgrada biti potpuno u funkciji i obavijestio kako je za uređenje ostalih objekata u kompleksu Benčić osigurano 245 milijuna kuna (od čega je 100 milijuna iz europskih fondova), a predviđa se da će i država uložiti za projekte infrastrukture u Benčiću. Otvaranje objekata u ovom kompleksu otvarat će sukcesivno.

Kada je riječ o obnovi bivše upravne zgrade šećerane, koja slovi kao jedna od najljepših baroknih palača u Hrvatskoj te je proglašena zaštićenim kulturnim dobrom, Obersnel je naveo kako su radovi započeli, a njihov je cilj vratiti izgled koji je zgrada imala polovicom 18. stoljeća kad je prvobitno izgrađena. Obnova palače šećerane iznosit će 44.4 milijuna kuna (35 milijuna kuna iz EU fondova), a ondje će se od 2020. godine nalaziti sjedište Muzeja grada Rijeke.

Grad je za Cigleni objekt (otvorenje Dječje kuće u tom prostoru očekuje se polovicom 2020. godine) i T-objekt (buduća gradska knjižnica, otvorenje 2021. godine) u Benčiću osigurao oko 68 milijuna kuna preko ITU mehanizma, a potpis ugovora s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije očekuje se ovog mjeseca. Nakon toga slijedi natječaj za odabir izvođača radova koji će započeti krajem rujna/početkom listopada.

T-objekt Rikard Benčić

Također, trg kompleksa Benčić kojeg čini prostor između zgrada doživjet će opsežne radove na komunalnoj infrastrukturi (što uključuje sustave vodovoda, kanalizacije, grijanja, telekomunikacija te sanacije podzemnog potoka koji stvara poplave na tom području) financijske vrijednosti od oko 30 milijuna kuna, a 5 milijuna kuna bit će uloženo u uređivanje javnih površina. Trg će biti gotov do 2020. godine.

Osvrt na stanje u 3. Maju

Gradonačelnik Obersnel je izrazio zabrinutost stanjem u riječkom brodogradilištu 3. maj, kazavši da se situacija odvila upravo suprotno raspletu koji se očekivao po završetku privatizacije i ulaskom u Uljanik grupu.

„Daljnja sudbina 3. maja sada ovisi o tijeku restrukturiranja Uljanika, a Uljanik grupa se pokazala kao neodgovoran vlasnik“, kazao je gradonačelnik i dodao kako je najbolje rješenje za 3. maj izlazak iz grupe i pronalazak novog vlasnika.

Kao osobni i stav Grada, Obersnel je kazao kako daljnji prioritet mora biti pronalazak načina da se osigura nastavak brodograđevne industrije u Rijeci, a ovim će povodom biti održana zajednička sjednica riječkog Gradskog vijeća i Županijske skupštine na kojoj će se pokušati ukazati na važnost opstanka brodograđevne industrije.

Radovi u RI-hubu

Gradonačelnik je kazao da će radovi u Ri-hubu (bivša zgrada trgovine Bernardi) vrijedni 3.5 milijuna kuna biti gotovi idućeg mjeseca, a ovaj je prostor zamišljen kao mjesto gdje će se održavati predavanja, konferencije, planirati razvoj projekata EPK te okupljati građani i kulturnjaci.

Također, u tijeku su radovi na obnovi stambenog dijela Trsatske gradine u sklopu projekta „Putevima Frankopana“ kojem je Grad Rijeka nositelj zajedno s Primorsko-goranskom županijom. Za ovaj dio projekta dobiveno je 1.5 milijuna kuna, a ondje se namjerava spriječiti propadanje gradine te osigurati ovaj prostor za naredne aktivnosti.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Energana Tvornice papira bit će pretvorena u poduzetnički inkubator za kreativne industrije (dizajn, arhitektura i sl.), za što je osigurano 30-tak milijuna kuna. Natječaj se očekuje u rujnu ove godine, a radovi će biti gotovi tijekom 2020. godine.

Na Mostu hrvatskih branitelja bit će ispisana imena poginulih

Kazavši kako je zahtjev udruga proizašlih iz Domovinskog rata prihvaćen, gradonačelnik je kazao kako će se na Mostu hrvatskih branitelja ispisati imena poginulih iz Primorsko-goranske županije. Grad Rijeka se prijavio na natječaj Ministarstva branitelja te očekuje odgovor, a ovaj će projekt iznositi oko 400 tisuća kuna.

Obersnel se osvrnuo i na novi program ranog učenja informatike za učenike od 1. do 4. razreda koji će se provoditi kao izvannastavna aktivnost u svim riječkim osnovnim školama, a bit će u potpunosti financiran iz proračuna Grada Rijeke.

Sjajni turistički rezultati

Nadalje, gradonačelnik je iznio pozitivne turističke rezultate u prvih 5 mjeseci tekuće godine koji bilježe rast broja turista u Rijeci te stopu od 20% više noćenja u odnosu na 2017. godinu. Navodeći kako su građani prepoznali korist iznajmljivanja kao dopunske djelatnosti, Obersnel je izdvojio značajan rast broja privatnih smještajnih jedinica od čak 57% u odnosu na prošlu godinu.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Od nadolazećih aktivnosti Obersnel je spomenuo „Ljeto u prijestolnici“, „Riječke ljetne noći“, okupljanje više stotina mladih arhitekata iz cijele Europe, „Fiumanku“, Festival MIK i Dane sv. Vida.

Na novinarsko pitanje o besplatnim udžbenicima za riječke učenike za iduću školsku godinu, gradonačelnik je odgovorio da će udžbenike bez naknade dobiti oni učenici koji ispunjavaju propisane socijalne kriterije, a da bi eventualni sustav besplatnih udžbenika za sve učenike trebala provesti država, budući da je osnovnoškolsko obrazovanje propisana zakonska obaveza.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari