Obersnel: “U hrvatskoj Rijeci moguće je uprizoriti i Jugo jogu i podsjećati na borbu za radnička prava”

Foto: cityofwomen.hr

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je u četvrtak na aktualnom satu Gradskog vijeća da ne vidi ništa sporno u dijelovima programa Europske prijestolnice kulture koji izazivaju javne polemike, poput postavljanja zvijezde na neboder u središtu grada, zastave SFRJ i programa Jugo joga.

Na Aktualnom satu današnje 24. sjednice Gradskog vijeća Grada Rijeke Duško Milovanović (SDP) zatražio je objašnjenje programa EPK koji se odnosi na programe „Jugo joga“ i „Spomenik crvenoj Rijeci“ koji su izazvali kritike i prijetnje određene političke opcije.

Gradonačelnik Vojko Obersnel naveo je kako je kultura uvijek bila područje koja je otvaralo određena pitanja, koje je preispitivalo prošlost i sadašnjost, pa i provociralo.

Obersnel je istaknuo kako se kao gradonačelnik nikad nije miješao u kulturne sadržaje bilo koje ustanove, pa tako niti osmišljavanje programa EPK, dodajući kako je nositelj spomenutih projekata Muzej moderne i suvremene umjetnosti.

Foto: Riportal.hr/Mateo Levak

Gradonačelnik se osvrnuo na medijske reakcije na ove projekte, navodeći kako si ne može bilo tko dozvoliti pravo da isključivo sebe predstavlja kao reprezenta određene populacije ili određenih vrijednosti.

U vezi s javno istaknutom tezom da bi trebalo “obraniti hrvatsku Rijeku”, Obersnel se upitao od koga bi se ona trebala braniti. “Možda od ravnatelja MMSU Slavena Tolja, koji je i sam bio branitelj u Dubrovniku”, dodao je gradonačelnik.

Govoreći reakcijama na zastavu SFR Jugoslavije na Korzu, programu koji se odvio na dan Otvorenja EPK 1. veljače, gradonačelnik je kazao kako je riječ o vremenskoj crti koja je prikazivala povijest Rijeke u proteklih stotinjak godina, uključujući i zastave država kojima je bila sastavni dio, dok je za najavljeni projekt, koji uključuje postavljanje zvijezde na vrh Riječkog nebodera, pod nazivom „Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik“ naveo kako se bavi povijesnim činjenicama vezane uz bitku za oslobođenje grada 1945. godine.

“Na neboder u središtu grada ne namjerava se postaviti crvena zvijezda, nego zvijezda boje betona od kojeg će se izraditi, a u nju će se ugraditi 2800 komada stakla u spomen na toliko poginulih partizana u borbama za oslobođenje Rijeke”, rekao je.

Kada je riječ o projektu „Jugo joga“, Obersnel je naveo kako u njegovom opisu stoji kako se radi o tjelesnom performansu imitiranju poza sa spomenika Narodno-oslobodilačke borbe, koje više liči na sarkazam i šalu nego na propagiranje određenih ideja.

“Ja to prije doživljavam sarkastičnim i šaljivim nego propagiranjem jugoslavenske ideje”, istaknuo je Obersnel.

Projekt „Zajednički Manifest komunističke partije ujedinjenog građanstva Rijeke“ smišljen je s ciljem podsjećanja Riječana na borbu za radnička prava i sve ono što su radnici morali postići da se izbore za svoja prava, dodao je Obersnel.

Gradonačelnik je naveo kako je originalni dokument „Manifest komunističke partije“ na kojeg se poziva ovaj EPK projekt uvršten u listu UNESCO-a vrijedne povijesne memorije.

Na pitanje vijećnice Tamare Martinčić (SDP) o programu otvorenja i troškovima, Obersnel je odgovorio da su ukupni troškovi nešto veći od osam milijuna kuna, u što nije uključeno samo otvorenje u luci, nego 24-satni program na 30 mjesta u središtu grada.

U konceptu programa Opere industriale bilo je isticanje vrijednosti i segmenata riječke povijesti, poput radništva, Janka Polića Kamova, antifašizma, punka i rocka te tradicije poput zvončara.

“Meni se svidjelo, nekome nije, a to je i odlika umjetnosti”, dodao je.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari