ZBOG UVOĐENJA EURA

Od 1. siječnja 2023. u Rijeci smanjenje cijene vodnih usluga te korekcija cijena Autotrolejevih karata i parkiranja

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović na gradonačelnikovom kolegiju dao je suglasnost na sniženje cijena vodnih usluga od 1. siječnja 2023., kao i na cjenike javnog gradskog prijevoza i parkiranja, koji se korigiraju zbog prelaska na euro.

Gradonačelnik Filipović pozdravio je uvođenje eura u Hrvatsku, istaknuvši kako se zbog činjenice da je Hrvatska od 1. siječnja 2023. godine članica euro zone mora prilagoditi niz gradskih odluka.

Pročelnica Odjela za komunalni sustav Maja Malnar je istaknula kako se od 1. siječnja cijene vodnih usluga vraćaju se na staro, odnosno prosječni se mjesečni račun, ovisno o kategoriji korisnika, smanjuje za 20-ak posto.

„Još kad smo predlagali novu cijenu vodnih usluga rekli smo da je objektivno uzrokovana i privremenog karaktera, odnosno da će vrijediti samo u studenom i prosincu te da će od 1. siječnja biti vraćena na staro“, kazala je pročelnica Malnar.

Cijene vodnih usluga vraćaju se na staro

Podsjetimo, privremeno povećanje cijena vodnih usluga, odnosno vode i odvodnje, u studenom i prosincu, predloženo je kako bi se nadoknadili povećani troškovi poslovanja KD Vodovod i kanalizacija, nastali zbog znatnog rasta energenata te troškova održavanja uslijed povećanja cijena građevinskih radova i materijala.

Osim što će cijene biti izražene u euru, sukladno zakonskoj obvezi, novom Odlukom o cijeni vodnih usluga korigirana je cijena za socijalno ugrožene građane, koja ne može biti veća od 60 % cijene koju plaćaju građani koji ne spadaju u kategoriju socijalno ugroženih građana.

„Cijena za socijalno ugrožene građane, koji prosječno koriste 10 kubika vode mjesečno, iznosit će 7,52 eura, dok će ostatak do pune cijene ići na teret KD Vodovod i kanalizacija“, kazala je pročelnica Malnar.

Gradonačelnik Rijeke Filipović pozdravio je smanjenje cijena vodnih usluga, naglasivši kako je skupština KD ViK-a donijela odluku da će se pratiti daljnji razvoj cijena energenata i sukladno tome reagirati.

Cjenik Autotroleja većinom isti, minimalno se smanjuju cijene karata kupljenih kod vozača

Gradonačelnik je također dao i prethodnu suglasnost KD Autotrolej na Cjenik sa strukturom cijene komunalne usluge komunalnog linijskog prijevoza putnika. Cijene na gradskim i prigradskim linijama u većem dijelu ostaju iste kao i dosad, samo preračunate u eure, smanjuje se jedino cijena pojedinačnih karata koje se mogu kupiti kod vozača.

Naime, sukladno zakonskim odredbama, u procesu zamjene hrvatske kune eurom, zabranjeno je  zaokruživanje na više jer bi to bilo suprotno načelima iz Zakona o uvođenju eura kao službene valute u RH, a osobito načelu zaštite potrošača.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Tako će cijena pojedinačne karte kupljene u vozilu za prvu zonu iznositi 1,55 EUR, što odgovara iznosu od 11,68 kn (do sada 12,00 kn), za drugu zonu će iznositi 2,10 EUR, što odgovara iznosu od 15,82 kn (do sada 16,00 kn), cijena za treću zonu 2,55 EUR, što odgovara iznosu od 19,21 kn (do sada 19,50 kn), a cijena za četvrtu zonu 3,35 EUR, što odgovara iznosu od 25,24 kn (do sada 25,50 kn).
„Cijene su po svakoj zoni zaokružene na nižu cijenu, i to na iznose koji nisu manji od 5 euro centi, u apoenima koji se mogu vraćati putnicima od strane vozača, a sve kako proces prodaje karata i vraćanja ostatka ne bi ometao realizaciju voznih redova“, kazala je pročelnica Malnar.

Korekcija cijena parkiranja u dvije faze

Također, gradonačelnik je dao suglasnost na cjenike Rijeka plusa za usluge parkiranja na javnim parkiralištima, kao i usluge premještanja nepropisno zaustavljenih ili pakiranih vozila.

Cjenici se formiraju u dvije faze. Prva faza predstavlja pripremno razdoblje od 22. do 31. prosinca 2022. godine, a u drugoj se fazi predviđa stupanje na snagu Cjenika od 1. siječnja 2023. godine.

„S obzirom na trenutnu situaciju na parkiralištima na kojima se naplata uglavnom obavlja putem samposlužnih aparata, a to su parkirni automati i automatske blagajne, bilo je potrebno predložiti dvije faze korekcija cijene vezane za uvođenje eura. U prvoj fazi, odnosno u razdoblju od 22. do 31. prosinca, s obzirom na to da parkirni automati ne omogućuju povrat svih apoena kovanih eura i parkirne blagajne, ovisno o proizvođaču, podržavaju vraćanje samo nekih apoena kovanih eura, predložena je  minimalna korekcija cijena na više, a nakon toga će s 1. siječnja, a vezano uz zaokruživanje odnosno konverziju na euro sve te cijene biti smanjenje na niže. Ocjenjujemo da će do 1. siječnja sve tehničke poteškoće vezane uz prilagodbu parkirnih automata biti riješene, kako bi s početkom nove godine cijene zaokružene na niže u euro bile takve da omogućuju kontinuirano osiguranje poslovnog procesa“, kazala je pročelnica Malnar.

Pročelnica je podsjetila kako se, unatoč u međuvremenu naraslim troškovima poslovanja, cijene parkiranja nisu povećavale od veljače 2014. godine, cijene premještanja nepropisno zaustavljenih ili pakiranih vozila od srpnja 2008. godine, a usluga pokušaja premještanja od veljače 2011. godine.

Korekcije cijena se odnose samo na satne, cjelodnevne, dnevne te izgubljene parkirne karte

Korekcije cijena se odnose samo na satne, cjelodnevne, dnevne te izgubljene parkirne karte, dok će cijene u narednoj godini, samo preračunate u euro, ostati za tjedne, mjesečne i povlaštene karte, kao i za rezervaciju parkirnog mjesta.

Primjerice, u 0B zoni satna karta trenutno stoji 7,00 kuna, a od 22. do 31. prosinca 2022. godine satna će se karta plaćati u iznosu od 8,00 kn, što odgovara iznosu od 1,06 EUR. Budući da je riječ o parkiralištu na kojem se plaćanje vrši, između ostalog, putem parkirnog automata od 1. siječnja 2023. godine predlaže se korekcija cijene na niži iznos, odnosno iznos od 1,00 EUR, što odgovara iznosu od 7,53 kn.

U periodu od 22. do 31. prosinca neće se mijenjati cijene karata na parkiralištima Benčić i Školjić, budući da sadašnji samoposlužni parkirni automati, kazala je Malnar, već ostvaruju sve tehničke pretpostavke da se te cijene ne korigiraju. Minimalno se korigiraju i cjenici vezani uz premještanje nepropisno parkiranih vozila.

„Analizom postupanja drugih jedinica lokalne samouprave utvrđeno je da od 1. siječnja 2023. godine prosječne cijene satne karte u Rijeci, u odnosu na Zagreb i Pulu i dalje ostaju niže, a Rijeka će također imati najpovoljnije cijene premještanja nepropisno zaustavljenih vozila. Također, analizom postupanja drugih jedina lokalne samouprave koje nisu uvodile ovaj međukorak vidljivo je da su one suočene s primjedbama udruga za zaštitu potrošača, budući da udruge tvrde da postupak nije izveden dovoljno transparentno, što smo svime ovime htjeli otkloniti“, kazala je pročelnica Malnar.

Pozitivna mišljenja o cjenicima komunalnih djelatnosti, odnosno cjenicima vodnih usluga, javnog gradskog prijevoza te cjenicima parkiranja te premještanja nepropisno parkiranih vozila dao je i Savjet za zaštitu potrošača javnih usluga.

Izmjene visine iznosa periodičnog zakupa prodajnih mjesta na centralnoj tržnici te tržnici Brajda

U dvije faze će se provoditi i korekcija kojim se utvrđuje visina iznosa zakupnine, naknade i rezervacije za korištenje prodajnih mjesta, naknade za korištenje skladišnog prostora na tržnici te tehničkih sredstava i uređaja potrebnih za prodaju na centralnoj tržnici i tržnici Brajda, kojima gospodari Rijeka plus. Također, doći će i do izmjene u cjeniku vezanom uz kratkotrajno korištenje prodajnog mjesta.

„Proučavanjem pojavnosti u praksi, Rijeka plus je uočio da je došlo do određenog negativnog trenda, s obzirom na to da je prosječna početna cijena mjesečnog zakupa na tržnici 1,500 kuna, a cijena kratkotrajnog korištenja prodajnog mjesta do 31 dan iznosi 1,081,90 kunu. Korisnici izigravaju institut korištenja prodajnih mjesta, budući da se u većoj mjeri odlučuju za kratkotrajne zakupe, a onda samoinicijativno ne dolaze na prodajno mjesto pa samim time kupci gube povjerenje u činjenicu da će biti osiguran kontinuitet obavljanja tržne djelatnosti, odnosno da će svaki dan moći kupiti tržne proizvode na koje su navikli. Novim cjenikom želi se približiti cijena kratkotrajnog korištenja prodajnog mjesta cijeni zakupa na dulje vrijeme, kako bi se i dalje nesmetano odvijao poslovni proces obavljanja djelatnosti tržnica na malo“, kazala je pročelnica Malnar.

Odlučeno o dobitnicama nagrade „AmbasadoRI odgoja i obrazovanja“

Usvojena je Odluka o dodjeli nagrada Grada Rijeke „AmbasadoRI odgoja i obrazovanja“, kojom će se nagrade za 2023. godinu dodijeliti Neli Dundović iz Dječjeg vrtića More, Nadi Kegalj iz Osnovne škole Podmurvice te Martini Mašić iz Osnovne škole Kantrida.

„Zadovoljstvo je i ove godine predložiti dodjelu nagrada ‘AmbasadoRI odgoja i obrazovanja’ trima odgojno-obrazovnim radnicama koje su, ulažući veliku stručnost i ljubav, hrabro, ustrajno i nesebično prepoznate kao one koje osiguravaju kvalitetu i inovaciju u riječkom odgoju i obrazovanju“, kazala je pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Sanda Sušanj.

Nagrada se dodjeljuje u novčanom obliku, u iznosu od 7.000,00 kuna (929 eura) po osobi, i u obliku pisanog priznanja. Priznanje dobitnicima tradicionalno uručuje Gradonačelnik Grada Rijeke na svečanom prijemu početkom nove kalendarske godine.

Također, usvojene je i zaključak o financiranju rada stručnog suradnika-defektologa u Osnovnoj školi Pećine u 2023. godini za pola radnog vremena (20 sati tjedno).

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari