ODLIČNA SEZONA: Primorsko-goranska županija druga među županijama po broju noćenja!

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

U Primorsko-goranskoj županiji najveći turistički promet bilježi otok Krk

Župan Zlatko Komadina na današnjoj redovnoj tjednoj tiskovnoj konferenciji svim učenicima poželio je sretan i uspješan početak nove školske godine, a posebno djeci koja ove godine kreću u prve razrede osnovnih škola. Istaknuo je da su tijekom ljetnog perioda obavljeni investicijski zahvati na brojnim školskim objektima, do kraja ovog mjeseca bit će gotova energetska obnova PŠ Barbat, a kroz mjesec dana kraju će se privesti i radovi na školama Čavle i Punat.

Za tjedan dana otvorit će se i novoizgrađena školska dvorana u Hreljinu, a zahvaljujući suradnji sa Centrom za obrazovanje Rijeka otvaraju se i dva razredna odjela za učenike s teškoćama u razvoju na otoku Krku.

Župan je također istaknuo kako bi se ovaj tjedan trebao održati sastanak Kriznog stožera za 3. maj s ministrom Darkom Horvatom. Cilj je donijeti odluke o uspostavi kriznog menadžmenta u Uljanik grupi kako bi brodogradilište moglo nastaviti s proizvodnjom.

Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističkog ureda TZ Kvarnera, predstavila je rezultate turističke sezone gdje unazad nekoliko godina bilježimo kontinuirani rast.

Naglasila je da je ostvareno 2 posto više noćenja te 2 posto više dolazaka u odnosu na 2017. godinu dok je u uspredbi s 2016. rast čak 13 posto.

U Primorsko-goranskoj županiji najveći turistički promet bilježi otok Krk, 36,8 posto, odnosno 4 posto više dolazaka te 3 posto više noćenja u odnosu na 2017. godinu.

Čak 85 posto gostiju na Kvarneru čine strani gosti, najviše dolazaka i noćenja ostvarili su Nijemci, Slovenci, Austrijanci i Talijani.

U 2018. godini je ostvareno 2,5 milijuna dolazaka te 16,2 milijuna noćenja, a Primorsko-goranska županija je na drugom mjestu među županijama po broju noćenja.

Hoteli i privatni smještajni kapaciteti s četiri i pet zvjezdica bilježe značajan porast, odnosno, hoteli s pet zvjezdica ostvarili su u kolovozu čak 38 posto više noćenja u odnosu na prošlu godinu, dok su privatni smještajni kapaciteti ostvarili 12, odnosno 30 posto više noćenja nego u kolovozu 2017. godine.

Iznajmljivači su prepoznali da su ulaganja u kvalitetu isplativa, a rezultati dugoročni čemu je pridonio i program kreditiranja za iznajmljivače za koje Primorsko-goranska županija subvencionira kamatu (Kvarner Family).

Irena Peršić Živadinov je čestitala svim turističkim djelatnicama na uspješno odrađenoj još jednoj turističkoj sezoni te zaključila kako će nastaviti raditi na poboljšanju predsezone.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari