DIPLOMIRALA 22 STIPENDISTA

Održan je tradicionalni prijam za diplomirane stipendiste Grada Rijeke

Održan je tradicionalni prijam za stipendiste Grada Rijeke koju su diplomirali tijekom akademske 2020./2021. godine.

U akademskoj 2020./2021. godini diplomirala su 22 dosadašnja stipendista Grada Rijeke, odnosno 19 korisnika stipendije za darovite studente, 2 korisnika stipendija za deficitarna zanimanja i jedan korisnik stipendije koje se dodjeljuju po socijalnom kriteriju.

Stipendiste su primili gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, zamjenici gradonačelnika Sandra Krpan i Goran Plačevski, predsjednica Gradskog vijeća Ana Trošelj, pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke Sanda Sušanj i predsjednica Odbora za predškolski odgoj i obrazovanje Iva Davorija.

Zamjenica gradonačelnika Krpan čestitala je diplomcima na uspješno završenom studiju, poželjevši im sreću u budućem životu.

„Današnji je dan samo još jedna potvrda kako je odluka o stipendiranju dobra odluka, odluka o kojoj nismo dvojili jer znamo što vama znači ova stipendija, a svakako znamo što vi značite i predstavljate našem gradu. Vi zaista jeste budućnost ovoga grada, i zato smo novi ritam usmjerili upravo ka djeci i mladima jer stvarajući prilike za vas, bile one predškolske, školske ili pak akademske, zajednički razvijamo bolju, napredniju i uspješniju Rijeku“, kazala je zamjenica Krpan.

Grad Rijeka učenike srednjih škola i studente stipendira prema više kriterija, odnosno dodjeljuje stipendije prema socijalnom kriteriju, stipendije za deficitarna zanimanja te stipendije za darovite učenike srednjih škola i studente. Stipendije po kriteriju darovitosti Grad Rijeka kontinuirano dodjeljuje od svog osnutka 1993. godine, čime potvrđuje ostvarenje jednog od svojih prioriteta – ulaganje u znanje mladih. Do sada je Grad Rijeka ukupno za stipendije iz proračuna izdvojio oko 30 milijuna kuna.

„Ove godine dodijelili smo 132 stipendije, kao poticaj izvrsnosti i kvalitete koju svi vi posjedujete i koju ćete jednog dana iskoristiti kako bi vodili i upravljali gospodarskim, kulturnim, sportskim ili nekim drugim segmentom života našega grada. Kako bismo vas potaknuli da svoj život i životne prilike nastavite stvarati upravo ovdje u Rijeci, Grad Rijeka u proteklih je dvadeset i sedam godina isplatio čak 3521 stipendija“, podsjetila je zamjenica Krpan.

Kristina Donadić: Nadam se da ćemo ostati u Rijeci i učiniti ga boljim i ljepšim

U ime svih diplomiranih stipendista Gradu Rijeci na podršci tijekom školovanja zahvalila se Kristina Donadić, magistra ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

„Kad sam saznala da sam postala stipendist, bila sam presretna jer sam dobila tako važnu potvrdu da se isplati težiti ka izvrsnosti. Ova stipendija je na dva načina obilježila moj studij – prvo, kao financijska pomoć, a drugo i ne manje važno – motivacijska potpora. Opravdati primanje stipendije bila je možda jedna od prvih i većih odgovornosti s kojom sam se susrela u životu, svojim radom potvrditi da zaista zaslužujete potporu i povjerenje ne samo roditelja, već i svog grada,“ kazala je Donadić.

„Sada, kada smo završili studije, vrijeme da je stečena znanja i vještine provedemo u djelo. S obzir.m na sve veći trend odlaska mladih i obrazovnih ljudi u inozemstvo u potrazi za boljim uvjetima, ja se ipak nekako nadam da ćemo mi, svježe diplomirani stipendisti, ostati u ovom divnom gradu i svojom mladenačkom energijom i elanom učiniti boljim i ljepšim,“ poručila je Donadić.

U prigodnom programu recitaciju je izveo jedan od diplomiranih, Ivan Raffaelli, sveučilišni prvostupnik glume i medija, kao i bend „timido“. Glazbeni sastav čine  učenici glazbene škole Ivan Matetić Ronjgov, i to Dino Škrobonja (novi dobitnik stipendije) te Martina Vidović i Marko Tomasić.

U protekloj akademskoj godini diplomirala 22 riječka stipendista

Osim Kristine Donadić i Ivana Raffaellija, u protekloj akademskoj godini diplomirali su, Matea Bačić, koja je postala magistra inženjerka kemijskog inženjerstva s pohvalom (cum laude); Sara Bakić, magistra inženjerka računarstva; Vanja Brandić, magistra psihologije; Kristian Donkovac, magistar inženjer nautike i tehnologije pomorskog prometa; Anastazija Dujlović, stručna prvostupnica fizioterapije; Mario Hero, doktor medicine; Arnela Jakupović, stručna prvostupnica sestrinstva; Kevin Kovač, magistar farmacije; Klara Krmpotić, magistra molekularne biologije; Martina Levanić, stručna prvostupnica sestrinstva; Antonio Močinić, magistar inženjer računalstva; Filip Petković, magistar politologije; Terezija Petrić, sveučilišna prvostupnica ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja; Aleksandra Ristić, magistra pedagogije; Hana Samaržija, magistra filozofije i magistra komparativne književnosti; Tiziana Srdoč, sveučilišna prvostupnica psihologije; Iva Šantek, magistra istraživanja i razvoja lijekova; Petra Urek, magistra farmacije; David Visentin, magistar medicinske kemije i Doroteja Vlah, magistar edukacijske rehabilitacije.

66 novih stipendista školskoj/akademskoj 2021./2022. godini

Ove godine Grad Rijeka stipendirat će novih 26 učenika srednjih škola i 40 studenta  Od  toga 46 stipendija dodijeljeno je po kriteriju darovitosti, 6 stipendija dodjeljuje se za deficitarna zanimanja dok se po socijalnom kriteriju dodjeljujue14 stipendija.

Grad Rijeka će ove 2021/ 2022. školske/akademske godine ukupno stipendirati 130 mlada Riječana, i to 99 darovitih učenika i studenata, 21 učenika i studenata prema socijalnim kriterijima te 10 stipendista koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, a za što je ukupno u proračunu Grada Rijeke osigurano oko 1.140.000,00 kuna.

Stipendije za deficitarna zanimanja

Od akademske godine 2010/11. Grad Rijeka dodjeljuje stipendije za studente s prebivalištem na području grada Rijeke koji se obrazuju za deficitarna zanimanja.

Deficitarnost zanimanja se određuje temeljem podataka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, nadležnog upravnog tijela Primorsko-goranske županije te sagledavanjem potreba u ustanovama odgoja i obrazovanja Grada Rijeke, odnosnno, definiraju se zanimanja zanimanjima koja nedostaju u riječkim obrazovnim ustanovama. Stipendiranjem deficitarnih zanimanja nastoji se potaknuti mlade ljude da se lakše odluče za odabir studija te da brže i lakše završe fakultete a ujedno se na taj način nastoji zadovoljiti potreba za kadrovima koji nedostaju na području Grada Rijeke.

Stipendija za studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja traje 9 mjeseci, a iznosi 1.100,00 kuna mjesečno.

Za akademsku godinu 2020./2021. za ovu namjenu, odnosno stipendiranje ukupno 7 studenata, iz Proračuna Grada Rijeke ukupno je izdvojeno 69.300,00 kn.

VIDEO DANA:

U posljednjih 10 godina od kad je ustanovljena ukupno je isplaćeno oko 927.700,00 kn.

Stipendije po socijalnom kriteriju

Grad Rijeka od 2014. godine u svoj katalog stipendija uveo novu vrstu stipendije kojom se nastoji omogućiti učenicima i studentima koji dolaze iz obitelji slabijeg socijalnog statusa da završe svoje formalno obrazovanje; srednju školu ili studij te na taj način ostvare osnovne preduvjete za uspješan ulazak na tržište rada.

Veći dio stipendija usmjeren je na srednjoškolsku populaciju kako bi se time potaklo i omogućilo stjecanja srednjoškolskog stupnja obrazovanja, što je i temelj za daljnje uključivanje u višu razinu obrazovanja na nekoj od visokoškolskih obrazovnih ustanova, odnosno lakše zapošljavanje.

Stipendija za učenike srednjih škola i studente prema socijalnom kriteriju dodjeljuje se 12 mjeseci, a iznosi 850,00 kuna mjesečno.

U školskoj/akademskoj 2020./2021.  godini, stipendiju prema socijalnom kriteriju primalo je 22 korisnika od čega 18 učenika i 4 studenta, a za ovu namjenu, odnosno stipendiranje izdvojeno je ukupno 224.400,00 kn u Proračuna Grada Rijeke.

U posljednjih 7 godina, od kada je ustanovljena, ukupno je isplaćeno oko 1.292.850,00 kn.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari