U SALONU GRADA RIJEKE

Galerija | Održan prijem za učenike i mentore gimnazije Andrije Mohorovičića koji su na međunarodnom natjecanju iz robotike ostvarili 5. mjesto

U Salonu Grada Rijeke održan je prijem za učenike Gimnazije Andrije Mohorovičića Rijeka i njihove mentore koji su na međunarodnom srednjoškolskom natjecanju iz robotike – FIRST Robotics Competition u turskom Istanbulu ostvarili 5. mjesto nakon playoffa.

Učesnike natjecanja primio je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, a na prijem su uz sedam učenika došli i ravnatelj Gimnazije Henry Ponte te mentori Patricija Nikolaus i Goran Boneta.

Grad Rijeka sufinancirao je odlazak ekipe na natjecanje u Istanbul. Čestitajući na uspjehu gradonačelnik Rijeke Marko Filipović je kazao kako je Gimnazija Andrije Mohorovičića jedna od najcjenjenijih škola u Rijeci upravo zbog uspjeha kojeg učenici i mentori te škole postižu, na što je izrazito ponosan. Gradonačelnik je izrazio nadu da će nakon završetka škole i nastavka studiranja ovi mladi riječki genijalci ostati u našem gradu i nastaviti svoj životni put radeći za neku od velikih svjetskih tvrtki koje su posljednjih godina otvorile svoje sestrinske tvrtke upravo u Rijeci. “Čestitam vama i vašim mentorima jer ste predstavili Rijeku na najbolji mogući način. Mi smo vam u tome pomogli koliko je to bilo moguće, s obzirom na to da su srednje škole u nadležnosti županije i pomoći ćemo opet, ako bude trebalo“, kazao je Filipović.

FIRST Robotics Competition je natjecanje na težinskom nivou fakulteta koje svake godine ujedinjuje srednjoškolce diljem svijeta kako bi sa svojim mentorima sudjelovali u natjecanju iz robotike na kojem se natječe preko 4000 timova. Natjecanje organizira For Inspiration and Recognition of Science and Technology – neprofitna organizacija posvećena nadahnuću studenata i popularizaciji znanosti, tehnologije i inžinjerstva u svijetu. Zadatak svakog tima je u roku 6 tjedana konstruirati robota koji će izvršavati zadane radnje tijekom natjecanja te se na taj način natjecati s ostalim timovima.

Tim Crobotics je tim srednjoškolaca Gimnazije Andrije Mohorovičića Rijeka koji od 2018. godine sudjeluje na FRC-u te su jedini tim iz Hrvatske. Ove godine u Istambulu tim je nakon dvodnevnih kvalifikacija završio na 13. mjestu te se plasirao u završnicu natjecanja. Na kraju natjecanja tim je zauzeo 5. mjesto od 50 ekipa.

Učenici koji su sudjelovali: Karl Kajba Šimanić (mehaničar, 3D dizajnjer, voditelj tima), Karlo Smirčić (elektroničar, mehaničar, 3D dizajner), Teo Vozila (elektroničar, mehaničar), Toni Kukec (programer), Vanja Srdić (elektroničar, mehaničar), Borna Manestar (elektroničar), Nika Čosić (mehaničar), Erik Mikšić (elektroničar, mehaničar), Lada Bilić (PR), Petra Turčić (PR).

Gradonačelniku Rijeke na podršci koju je Grad pružio za odlazak na natjecanje zahvalili su ravnatelj Gimnazije Henry Ponte te mentori Patricija Nikolaus i Goran Boneta.

Ravnatelj Gimnazije Henry Ponte zahvalio je gradonačelniku na financijskoj pomoći, jer je upravo prikupljanje sredstava za odlazak na međunarodno natjecanje najteži problem., uz nedostatak prostora za radionicu u kojoj bi učenici izrađivali robote. „Uz Grad Rijeku, odlazak u Istanbul financirala je i Županija, dok nadležno ministarstvo nije pružilo nikakvu pomoć. Ovo nije prvi put da učestvujemo i nije prvi put da nam Grad financijski pomaže, na čemu vam se u ime svih zahvaljujem“, kazao je Ponte.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović je učenicima i mentorima uručio prigodne poklone, a oni njemu majicu riječkog tima s natjecanja u Istanbulu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari