U SJEDIŠTU PGŽ

Održan sastanak s goranskim načelnicima i gradonačelnicima oko modela raspodjele sredstava iz Fonda za Gorski kotar

U sjedištu Primorsko-goranske županije održan je sastanak s goranskim načelnicima i gradonačelnicima na kojem su im prezentirani prijedlozi modela i kriterija rasporeda sredstava iz Fonda za Gorski kotar za 2023. godinu. Sukladno odluci Županijske skupštine iz rujna prošle godine u proračunu PGŽ u razdoblju od naredne tri godine ukupno je planirano 2.790.000,00 eura, odnosno 930.000 eura za svaku godinu. Sredstva su namijenjena za pomoć jedinicama lokalne samouprave u realizaciji njihovih razvojnih projekata, a do sada im je kroz taj Fond ukupno isplaćeno 1.229.275,54 eura.

Kako je naveo pročelnik UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan razrađeno je više modela raspodjele sredstava kao inicijalni prijedlog za raspravu i dogovor unutar samih goranskih gradova i općina. Ti prijedlozi obuhvaćaju od dosadašnjeg linearnog modela, dakle istog iznosa svakom JLS-u, preko takozvanog kompozitnog kriterija prema broju stanovnika i površine teritorija JLS-a, zatim prema indeksu razvijenosti, raspodjele 50% gradovi 50% općine, do kriterija kvalitete i spremnosti samih projekta koje će kandidirati na sredstva ovog Fonda.

Kako se na današnjem sastanku sami načelnici i gradonačelnici nisu uspjeli usuglasiti oko načina raspodjele, temeljem prikupljenih mišljenja, PGŽ će pripremiti prijedlog koji će im biti dostavljen na razmatranje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari